logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak w Simulinku ustawić zmienny moment bezwładności silnika w czasie?

szymon-elektro 19 Paź 2009 09:01 1466 2
REKLAMA
  • #1 7146908
    szymon-elektro
    Poziom 2  
    Orientuje się może ktoś z was jak zrobić zmienny w czasie moment bezwładności silnika?
    Chodzi o to aby moment zmieniał się w czasie symulacji od x do y.

Może istnieje jakiś bloczek w simulinku wyciągający czas z symulacji to bym sobie przemnożył czas i moment.

Chodzi mi o coś takiego jak "ramp" tyle tylko żeby była tam opcja "stop time"
  • REKLAMA
  • #2 7147685
    darkonel
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Kolego, może podasz fragment kodu? Będzie pomocny w zrozumieniu tematu.
    Najlepiej będzie jak różnicę y-x podzielisz przez liczbę kroków symulacji. W ten sposób uzyskasz pewną liczbę ε. Teraz wystarczy że w kolejnych krokach symulacji będziesz wykonywał działanie MOMENT = x + ε.
    Działając w ten sposób (zakładając stałą liczbę kroków symulacji) spowodujesz, że w pierwszym kroku MOMENT będzie równy x, a w ostatnim MOMENT będzie równy y.
    Pozdrawiam
  • #3 7149219
    szymon-elektro
    Poziom 2  
    Nie do końca o to mi chodziło. Ale znalazłem już rozwiązanie. Wziąłem bloczek "ramp" (ma on opcję kiedy może zadziałać "start time") przemnożyłem go z wartością minimalnego momentu silnika. Za tym wszystkim stoi bloczek "saturation" ograniczający ten że moment do maksymalnej wartości.

I gra jak ta lala. :)
REKLAMA