logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie radiatory do 4x L293D na PCB? Chłodzenie przy prądzie 0,55A na kanał

nelik1987 22 Paź 2009 18:03 4147 8
REKLAMA
  • #1 7161525
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam projektuję płytkę sterowników do 4 silników krokowych bipolarnych, jak testowałem to na płytce stykowej przy obciążeniu jednego mostka H prądem około 0,55A (prąd maksymalny mostka to 0,6A) to układ zaczynał się dość grzać, teraz gdy projektuję już płytkę pod te sterowniki muszę dobrać jakiś radiator, na początku chciałem zrobić tak ze wszytskie L293D ułożę koło siebie na płytce i na górę dam jeden duży radiator który zamocuję na 2 śrubki ze sprężynkami tak by dotykał on do wszytkach L293D, teraz pomyślałem (po obejrzeniu kilku projektów), że wystarczy chyba mały radiatorek przyklejany na każdy L293D za pomocą kleju termoprzewodzącego, chciałem zastosować radiator o długości układu czyli jakieś 20mm taki jak ten:

w nocie katalogowej znalazłem dedykowany radiator do tego układu ale niestety takiego dostać nie mogę,

Część ciepła (właśnie nie wiem jaka część) jest wydzielana za pomocą 4 nóżek GND w układzie, zaleca się żeby zaprojektować płytkę na której znajdzie się miejsce do odprowadzania ciepła z tych nóżek tak jak tutaj:

teraz pytanie czy taki radiator przyklejany na wierch tego L293 wystarczy??
  • REKLAMA
  • #2 7161600
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Osobiście wolał bym dać radiator na cały układ a nie tylko na jego część. Będzie on lepiej odprowadzał ciepło, bo jakoś nie wyobrażam sobie odprowadzania ciepła tylko z 4 nóżek...
  • REKLAMA
  • #4 7162267
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Luke15 napisał:
    Osobiście wolał bym dać radiator na cały układ a nie tylko na jego część. Będzie on lepiej odprowadzał ciepło, bo jakoś nie wyobrażam sobie odprowadzania ciepła tylko z 4 nóżek...

Te cztery wyprowadzenia układu mają lepszy "kontakt termiczny" ze strukturą, niż radiator za pośrednictwem obudowy. Dlatego zalecane jest lutowanie ich (tych wyprowadzeń) do - w miarę dużych - powierzchni miedzi (masy).
    A radiator do obudowy możesz dodatkowo też przykleić :D .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 7162273
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Na pewno radiator z pierwszego zdjęcia wystarczy.
    Odprowadzania ciepła przy pomocy 4 nóżek też nie jest złe, ale radiatora raczej nie kupisz - należałoby wygiąć go z blachy.
    W zasadzie z pierwszego postu nie wynika, czy układ w ogóle potrzebuje dodatkowego chłodzenia, ale nie zaszkodzi.
  • REKLAMA
  • #6 7163230
    nelik1987
    Poziom 31  
    Zaprojektowałem właśnie płytkę pod ten sterownik, warstwa TOP (czerwona) jest warstwą gdzie umieściłem duże pole miedzi do chłodzenia układów, ale jednocześnie zastosuję te małe radiatorki dla pewności, że się nie przegrzeje.
    Myślę, że temat rozwiązany.
    Chciałem jeszcze zapytać, jaki klej termiczny kupić najlepiej? Pewnie są lepsze i gorsze, jaki wybrać?

Oto wygląd płytki
  • #7 7164914
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    Moze tym razem jakis nadgorliwy moderator tego nie wytnie. Zamiast stosowac driver na tranzystorach bipolarnych, ktory sie grzeje zastosuj na MOSFETach, ktory przy 0,5A bedzie zimny i problem ci zniknie. Mysle, ze tu twoj promotor nie bedzie marudzil.
    Do moderatora: prosze mi nie pisac bzdur, ze to nie na temat. Bo jesli istnieje lepsze rozwiazanie, ktore nie stwarza problemow, ktore ma pytajacy to chyba sensownie jest mu je zaproponowac.

Moderowany przez prezeswal:

Tym razem moje uwagi są w ramce. Kolega narusza następujące punkty regulaminu:
    - p.8.4 (tematem jest chłodzenie układu, a nie alternatywne układy) - p.8.1 to była moja pomyłka
    - p.10.8 (wymiana osobistych uwag tylko na PW)
    - p.15
    Następne przypadki łamania regulaminu pociągną za sobą sankcje przewidziane regulaminem

• #8 7165408
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    nelik1987 napisał:
    Oto wygląd płytki

Z taką płytką (widzę, że powierzchnia masy jest spora) to może najpierw sprawdź, czy układy się grzeją, bo może niepotrzebnie kupisz radiatory. A układy w czasie pracy mogą być przecież gorące, byle nie za bardzo. Nawet jak będą parzyły to jeszcze nie znaczy, że potrzebują radiatorów.
  • #9 7507137
    nelik1987
    Poziom 31  
    Pod maksymalnym obciążeniem czyli 2 mostki przewodzą prąd ciągły 0,6A czyli maksymalny jaki jest dopuszczalny, radiatory są dość ciepłe około 50-60 stopni. Zastosowałem wentylator wymuszający przepływ powietrza i płytka jak i radiatory mają temperaturę nie przekraczającą 40 stopni, więc jest OK

Podsumowanie tematu

✨ Projekt dotyczy chłodzenia układów L293D sterujących czterema silnikami krokowymi bipolarnymi, przy prądzie obciążenia około 0,55-0,6A na mostek H. W trakcie testów na płytce stykowej układy nagrzewały się, co wymaga zastosowania radiatorów. Rozważano dwie metody chłodzenia: jeden duży radiator obejmujący wszystkie cztery układy oraz indywidualne małe radiatory przyklejane do każdego L293D za pomocą kleju termoprzewodzącego. Zalecane jest lutowanie wyprowadzeń termicznych do dużych powierzchni miedzi na płytce (pole masy) dla lepszego odprowadzania ciepła, a dodatkowo można przykleić radiator do obudowy. W projekcie zastosowano dużą powierzchnię miedzi na warstwie TOP oraz małe radiatory dla pewności. W praktyce przy maksymalnym obciążeniu (2 mostki przewodzące 0,6A) radiatory osiągały temperaturę 50-60°C, a po dodaniu wentylatora temperatura spadła do około 40°C, co uznano za akceptowalne. W dyskusji pojawiła się sugestia zastąpienia L293D sterownikami na tranzystorach MOSFET, które generują mniej ciepła. Pytano także o wybór odpowiedniego kleju termoprzewodzącego do montażu radiatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA