Witam projektuję płytkę sterowników do 4 silników krokowych bipolarnych, jak testowałem to na płytce stykowej przy obciążeniu jednego mostka H prądem około 0,55A (prąd maksymalny mostka to 0,6A) to układ zaczynał się dość grzać, teraz gdy projektuję już płytkę pod te sterowniki muszę dobrać jakiś radiator, na początku chciałem zrobić tak ze wszytskie L293D ułożę koło siebie na płytce i na górę dam jeden duży radiator który zamocuję na 2 śrubki ze sprężynkami tak by dotykał on do wszytkach L293D, teraz pomyślałem (po obejrzeniu kilku projektów), że wystarczy chyba mały radiatorek przyklejany na każdy L293D za pomocą kleju termoprzewodzącego, chciałem zastosować radiator o długości układu czyli jakieś 20mm taki jak ten:
w nocie katalogowej znalazłem dedykowany radiator do tego układu ale niestety takiego dostać nie mogę,
Część ciepła (właśnie nie wiem jaka część) jest wydzielana za pomocą 4 nóżek GND w układzie, zaleca się żeby zaprojektować płytkę na której znajdzie się miejsce do odprowadzania ciepła z tych nóżek tak jak tutaj:
teraz pytanie czy taki radiator przyklejany na wierch tego L293 wystarczy??
w nocie katalogowej znalazłem dedykowany radiator do tego układu ale niestety takiego dostać nie mogę,
Część ciepła (właśnie nie wiem jaka część) jest wydzielana za pomocą 4 nóżek GND w układzie, zaleca się żeby zaprojektować płytkę na której znajdzie się miejsce do odprowadzania ciepła z tych nóżek tak jak tutaj:
teraz pytanie czy taki radiator przyklejany na wierch tego L293 wystarczy??