logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aristo - ciemność na matrycy i mon. zew. po włączeniu

kanguro0 30 Paź 2009 23:02 1728 1
REKLAMA
  • #1 7196072
    kanguro0
    Poziom 11  
    Witam.
    Mój problem dotyczy laptopa Aristo z kartą graficzną ATI Radeon x600.
    Po uruchomieniu komputera słychać że wentylator pracuje, dioda Power, baterii oraz gdy włączę wifi działa, dioda caps lock nie działa, dysk pracuje oraz DVD-ROM się otwiera i po włożeniu płyty kręci się, ekran nie reaguje, po podłączeniu do zewnętrznego monitora obraz nie jest wyświetlany na żadnym z ekranów, nie słychać żadnych dźwięków z głośniczków np startowych windows, ale czasem laptop normalnie zaskoczy i działa nie zależnie czy rusze monitorem przy czym wykluczam uszkodzenie taśmy monitora, na początku praktycznie wogóle nie reagował, rozkręciłem go wylutowałem baterie od BIOS odczekałem jeden dzień wlutowałem z powrotem, po czym laptop zaczął się częściej włączać, włączał się ekran ale za to laptop sam się zaczął zupełnie wyłączać, lub wracać do efektu opisanego powyżej po prostu na zmiane, zakupiłem pastę termo-przewodzącą zastosowałem ją na procesorze i chipsecie karty graficznej, po czym laptop zaczął się normalnie uruchamiać kilka razy z rzędu, poszedłem na dwór wracam, włączam laptop załadował się Windows w pewnym momencie komputer się zawiesił wyłączyłem go i znów jest efekt pierwszego stanu (tam gdzie ekran nie reaguje a reszta jak by chodziła). Co może być przyczyną problemu, czy karta jest spalona się przegrzewa czy może to bios wariuje ? Poradźcie coś.
    Pozdrawiam

Edytuje:
    Po napisaniu tego posta nie wiem ze złości docisnąłem klawiature w miejscu gdzie łączy się karta graficzna z płytą główną i był dźwięk jak by pin wszedł na swoje miejsce po czym laptop smiga, musialo mi sie cos poluzowac przed ponownym wlaczeniem, zabieg u gory naprawde mi pomogl i reset bios i pasta moze przyda sie komus w przyszlosci, narazie obserwuje zachowanie komputera, Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 7196491
    Robik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Prawdopodobnie masz odlutowany układ graficzny na płycie, usterka na 90% powróci.
    Grafika do rebaillingu.
    Pozdrawiam!
REKLAMA