logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aristo 1800 - migający kursor, białe paski, błąd Brak pliku NTLDR

Szmajchel 17 Kwi 2012 17:52 1306 4
REKLAMA
  • #1 10804797
    Szmajchel
    Poziom 9  
    Witam. Mój problem polega na tym, że "Laptop nie uruchamia się, miga kursor w rogu ekranu." Czasem łapie ubuntu z płyty, tylko po kilku minutach sie zwiesza i muszę wyłączyć. Dodam, że podczas uruchamiania sie laptopa co się wyświetla napis firmy laptopa to mam bialo czarne paski, czasem do połowy ekranu czasem na całośc. Do biosu moge wejść na pare sekund i już sie zwiesza. Raz udało mi sie sformatować dysk ale znowu sie pojawił ten sam problem ;/ aaa i jakies pliki mi instalowalo na dysku D, a gdy je usunalem podczas uruchomienia ubuntu to wyskakiwał mi błąd o nazwie "Laptop nie uruchamia się, komunikat “Brak pliku NTLDR” i te 2 błedy mi sie pojawiają na zmianę.

Jesli nie ten dział to prosze o przeniesienie
  • REKLAMA
  • #2 10805038
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Prawdopodobne uszkodzenie chipsetu na płycie głównej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 10810895
    Szmajchel
    Poziom 9  
    A jakieś inne pomysły co sam bym mógł sprawdzić ? chipset to chyba najgorsza możliwość jest bo cholerna droga naprawa :(
  • REKLAMA
  • #4 10810920
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Szmajchel napisał:
    jakies pliki mi instalowalo na dysku D, a gdy je usunalem podczas uruchomienia ubuntu to wyskakiwał mi błąd o nazwie "Laptop nie uruchamia się, komunikat “Brak pliku NTLDR”

Te pliki to system Windows XP, opisz jeszcze raz, dokładniej co się dzieje, co znaczy "miga kursor", itp. Na początek możesz wyjąć dysk i sprawdzić czy będzie można poruszać się w biosie, czy ubuntu będzie działać prawidłowo. Opisz w jaki sposób mogło dojść do usterki, czy wcześniej działał prawidłowo i np. spadł, itp.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 10815278
    Szmajchel
    Poziom 9  
    Już raczej nie aktualne bo wczoraj zaniosłem do serwisu :) Podzielę się później jaka diagnoza bo może sie przyda komuś na przyszłość. Koleś w serwisie po sprawdzeniu na oko mówi, że to prawdopobnie grafika :|

A to stało się nagle, był uruchomiony laptpo, pracował sobie jak zawsze i nagle się zawiesił, zresetowałem go i już się nie uruchomił :D A objawy miał takie, że raz na dzień bez powodu się zawieszał i trzeba było resetować.
REKLAMA