logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przygotować skuteczny roztwór trawiący z FeCl3 * 6H2O?

*vip* 31 Paź 2009 21:58 2939 6
REKLAMA
  • #1 7199919
    *vip*
    Poziom 17  
    Witam,
    Posiadam czysty odczynnik FeCl3 * 6H20.
    Mam pytanie - jak zrobić na jego podstawie najlepszy rotwór trawiący ?
    Zwykle rozpuszczałem go po prostu w wodzie, ale nie wiem czy nie lepiej rozpuścić go w wodzie utlenionej i czy dodać HCl ?
    Posiadam 36% roztwór tego kwasu.
    Jeżeli tak to w jakich proporcjach ?
    Może dodać coś jeszcze?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7200185
    KGS
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Witam! FeCl3 rozpuszcza się (najlepsza jest woda destylowana,przegotowana) tak by uzyskać roztwór 40%.Temperatura trawienia to 40 stopni C.Pozycja płytki miedzią w dół (napięcie powierzchniowe spokojnie płytkę ostrożnie położoną utrzyma) lub pionowo.Chodzi o to,by powstający w procesie trawienia trudno rozpuszczalny chlorek miedzi opadł na dno naczynia w którym trawi się płytka.Dodatek "regenerujący" w postaci (ok.5 ml HCL i paru kropli stęż. H2O2) dodaję się w miarę zużywania się roztworu trawiącego.Przy świeżym roztworze (barwa ciemno-pomarańczowa) temperatura i ew. ruch zupełnie wystarczy do szybkiego wytrawienia płytki.Czas oczywiście zależy też od grubości warstwy miedzi na laminacie.Pozdrawiam! :D
  • REKLAMA
  • #3 7200498
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 7200596
    *vip*
    Poziom 17  
    Czyli na początek nie dodawać nic ?
    Dziwne, bo czytałem (tylko nie pamiętam gdzie), że woda utleniona jest potrzebna w roztworze cały czas do utleniania rozpadającego się na fecl2 chlorku.
    Nie pisało tam tylko ile i jak stężonej tej wody dolać.

A trawił będę w wytrawiarce tak w ogóle płytki z termotransferem.
  • #5 7200794
    KGS
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Pisząc parę kropli miałem na myśli 2ml stężonego 30% technicznego perhydrolu na 200ml roztworu trawiącego.Zbyt duże stężenie chlorku żelaza wcale nie przyspiesza trawienia.Należy go rozpuścić w ciepłej wodzie (50-60 stopni C) rozpuścić by uzyskać roztwór nasycony-czyli taki w którym więcej chlorku już rozpuścić się nie da.Można oczywiście od razu dodać perhydrolu tyle,że szybko ulega on rozkładowi-więc po już pierwszym trawieniu nie będzie po nim śladu.
    Plamy z chlorku są naprawdę nie do usunięcia i to praktycznie z każdej powierzchni a już na pewno z odzieży.Proponuję rozważyć przestawienie się na technologię trawienia w nadsiarczanie sodu (B327),białe kryształki-jest stabilniejszy w pracy i powoduje mniej zniszczeń.Skutecznie niszczy tylko tkaniny i papier.Ponieważ daje on roztór przeźroczysty,któr robi się niebieski w czasie pracy łatwiej ocenić postępy trawienia.Niestety w warunkach domowych nie nadaje się do regeneracji.Stosuję właśnie ten środek przy pracy metodą termotransferu i foto.Pozdrawiam! :D
  • #6 7200993
    *vip*
    Poziom 17  
    Aha, pracuje z FeCL3 już dość długo i jeszcze nigdy nie popramiłem ubrań (robię to ostrożnie), więc to dla mnie nie problem.
    A gdzie mogę kupić 30% wodę utlenioną ?
    Słyszałem, że w sklepie budowlanym. Dostanę to w Praktikerze/Obi ?
    Jeżeli tak to na jakim dziale ?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 7201056
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Warsztat elektronika
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do przygotowania skutecznego roztworu trawiącego na bazie FeCl3 * 6H2O zaleca się rozpuszczenie chlorku żelaza w wodzie destylowanej, najlepiej przegotowanej, do uzyskania roztworu o stężeniu około 40%. Temperatura trawienia powinna wynosić około 40-50°C, co przyspiesza proces, jednak wyższe temperatury mogą uszkodzić powłoki ochronne na płytkach. Płytkę należy umieścić miedzią do dołu lub pionowo, aby chlorek miedzi osadzał się na dnie naczynia. Dodatek regenerujący w postaci około 5 ml 36% HCl i kilku kropli (ok. 2 ml na 200 ml roztworu) 30% wody utlenionej (perhydrolu) stosuje się w miarę zużywania roztworu, gdyż woda utleniona utlenia FeCl2 powstający podczas trawienia. Woda utleniona szybko się rozkłada, więc nie dodaje się jej na początku w dużych ilościach. Roztwór FeCl3 jest ciemnobrązowy, nieprzeźroczysty i silnie plami, dlatego należy zachować ostrożność. Alternatywnie można rozważyć stosowanie nadsiarczanu sodu (B327) jako środka trawiącego, który jest stabilniejszy, mniej plami i daje roztwór przejrzysty, jednak nie nadaje się do regeneracji w warunkach domowych. Woda utleniona 30% jest dostępna w sklepach budowlanych, np. Praktiker czy Obi, zwykle na dziale chemii gospodarczej lub budowlanej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA