logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[TOMTOM] ONE CLASSIC AEE0.001.00 - problem z mapami

reasum 01 Lis 2009 20:46 11937 11
REKLAMA
  • #1 7203567
    reasum
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam. Mam pytanie - kupilem niedawno w/w urzadzenie (ok miesiaca temu). Niestety nie ma on aktualnych map. Chcialem zaktualizowac mapy na najnowsze dostepne, ale przez TThome ani strona www.tomtom.com nie moge tego zrobic. Jestem zarejestrowany a stronie i nic. Pokazuja sie tylko mapy do kupienia a za komplet tych map co mam (wersja z ta wieksza iloscia map) musial bym dac kupe kasy - taniej by wyszlo kupic od nich nowy sprzet z aktualnymi juz. Jak to sie robi zeby w NOWYM ledwo kupionym tomtom'ie one classic aktualizowac mapy? Przy okazji - jest to urzadzenie bez wejscia na karty pamieci. I chodzi mi tu o legalna aktualizacja a nie odblokowywanie i pakowanie czegos innego albo lewego...

Pozdrawiam i pilnie prosze o pomoc gdzy jest on mi niezbedny w pracy.
  • REKLAMA
  • #2 7204701
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Skoro Tomtom nie daje możliwości aktualizacji map, to nie ma takiej możliwości.
  • #3 7208373
    reasum
    Poziom 15  
    Czyli mam wystapic do sadu o wprowadzanie klienta w blad? W papierach jest zaznaczone ze ISTNIEJE I JEST MOZLIWOSC ICH AKTUALIZACJI.
  • #4 7208499
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    reasum napisał:
    Czyli mam wystapic do sadu o wprowadzanie klienta w blad? W papierach jest zaznaczone ze ISTNIEJE I JEST MOZLIWOSC ICH AKTUALIZACJI.

W SADZIE niewiele załatwisz. Zacznij używać polskich liter.

Istnieje możliwość aktualizacji - masz napisane że za free ?
  • REKLAMA
  • #5 7208888
    Freddy
    Poziom 43  
    reasum napisał:

Czy aktualizacja musi być darmowa ?
    Kto Ci obiecywał i gdzie, że będziesz miał darmową aktualizację ?
    Tomtom ma różnego rodzaju promocje, napisz do nich, zobaczymy co Ci odpowiedzą.
  • #6 7215258
    reasum
    Poziom 15  
    W "ksiazeczce", ktora znajdowala sie w opakowaniu pisze dostepna jest darmowa aktualizacja map w ciagu 30 dni od zarejestrowania sie przez program tthome - navi kupilem 21.10.2009 -> wedlug matematyki - nijak nie minal miesiac

marek216 - na starszych angielskich (ale za to niezawodnych) wersjach linuxa nie ma w jadrze czegos takiego jak "polski (programisty)" i nie ma mozliwosci wprowadzania znakow PL - a nie zamierzam zmieniac systemu bo ktos nie lubi braku polskich znakow w tekscie (bez urazy :) )

Dodano po 2 [minuty]:

a poza tym, nie wszyscy uzywaja przegladarki internetowej z takim kodowaniem jak wiekszosc i zamiast PL znakow to maja jakies HIEROGLIFY i musza sie domyslac co tam jest zawarte w tresci
  • REKLAMA
  • #7 7216847
    Freddy
    Poziom 43  
    reasum napisał:
    W "ksiazeczce", ktora znajdowala sie w opakowaniu pisze dostepna jest darmowa aktualizacja map w ciagu 30 dni od zarejestrowania sie przez program tthome - navi kupilem 21.10.2009 -> wedlug matematyki - nijak nie minal miesiac

......

No to skoro tak piszą, to wymagaj aktualizacji od tego co Ci sprzedał tą nawigację.
    Niespełnienie tego to będzie tzw. niedopełnienie warunków umowy kupna sprzedaży i możesz zgodnie z kodeksem cywilnym żądać wymiany na inny pełnosprawny uzupełnienia "sprawności" lub zwrotu gotówki. Postrasz Sądem konsumenckim i kodeksem cywilnym.
  • REKLAMA
  • #8 7217007
    marcin.6
    Poziom 10  
    A może robisz błąd w aktualizacji map?
    Wchodzisz w narzędzia, potem z skorzystaj z gwarancji najnowszych map. Czy może w dodaj mapy?
  • Pomocny post
    #9 7218019
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7221095
    reasum
    Poziom 15  
    Bleble <- nie pomyslalem o tym. Jutro jak tylko wroce z pracy to przedzwonie tam. Zobaczymy co powiedza. Wielkie dzieki :) po rozmowie z nimi napisze co i jak :)

-------------------------------------------------------------------------

Dzwonilem... Infolinia czynna od pn. do pt. od 9 do 14 :/ szlag by ich trafil... dopiero w poniedzialek zalatwie.
  • #11 7235630
    reasum
    Poziom 15  
    Dzwonilem. Poinformowali mnie jak to zrobic. I ponoc mam juz najnowsza wersje mapy :/ tylko ze nie ma tam ani odcinka A4 z jedrzychowic do krzyzowej, ani nowej obwodnicy u mnie w miescie ani glownego ronda (obwodnica i rondo sa juz od ok 7 miesiecy :/ ) I tu mam nowe pytanie - czy da sie wgrac do TomTom'a One Classic (bez kart pamieci) inna nawigacje - jesli sie da to najlepiej by bylo AM tylko nie wiem jak. Z gory dzieki za pomoc.
  • #12 7235897
    Freddy
    Poziom 43  
    Nie da się zainstalować innej nawigacji.
    W Tomtom pracuje tylko i wyłącznie nawigacja Tomtom!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nawigację TomTom One Classic (model AEE0.001.00) i napotkał problem z aktualizacją map. Pomimo rejestracji urządzenia i próby aktualizacji przez program TomTom Home oraz stronę tomtom.com, dostępne są jedynie płatne mapy, co stoi w sprzeczności z informacją w dołączonej dokumentacji o darmowej aktualizacji map przez 30 dni od rejestracji. Po kontakcie z infolinią TomTom uzyskał instrukcje aktualizacji i potwierdzenie posiadania najnowszej wersji map, jednak brak jest na nich ważnych nowych odcinków dróg i obwodnic. W dyskusji wyjaśniono, że nawigacja TomTom One Classic nie obsługuje kart pamięci i nie można na niej zainstalować innego oprogramowania nawigacyjnego niż TomTom. Wskazano również, że w przypadku braku możliwości aktualizacji zgodnie z umową, użytkownik może dochodzić swoich praw na drodze reklamacji lub sądowej. Zalecane jest korzystanie z oficjalnej infolinii producenta w celu rozwiązania problemów z aktualizacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA