Witam! Mam schemat wyłącznika napięcia zasilającego obciążenie. Obciążeniem jest cewka powietrzna sterująca kontaktronem. Ideą jest aby włączanie włączenie napięcia następowało nie gwałtownie (możliwość "odbicia" styków). Spotkałem się z takim schematem jednak jako, że nie jestem elektronikiem prosiłbym o pomoc w wytłumaczeniu schematu oraz odpowiedzi na pytania:
1) ogólna zasada działania, jak to działa?
2) czy nie można zastosować tranzystora npn, jeśli tak to czy mógłbym prosić o schemat, któreś z rozwiązań jest lepsze i dlaczego?
3) chcąc ustalić czas narastania napięcia na kilka, kilkanaście ms, rozumiem, że sterują nim poprzez dobór wartości kondensatora C oraz rezystora R1?
4) Czy rezystor R2 służy do rozładowania kondensatora po zwarciu przełącznika i jak go dobrać?
5) dlaczego nie można by tego zrobić przy pomocy 2 elementów R i C?
6) w jaki sposób dobiera się tranzystor?
Dziękuję za odpowiedzi!
1) ogólna zasada działania, jak to działa?
2) czy nie można zastosować tranzystora npn, jeśli tak to czy mógłbym prosić o schemat, któreś z rozwiązań jest lepsze i dlaczego?
3) chcąc ustalić czas narastania napięcia na kilka, kilkanaście ms, rozumiem, że sterują nim poprzez dobór wartości kondensatora C oraz rezystora R1?
4) Czy rezystor R2 służy do rozładowania kondensatora po zwarciu przełącznika i jak go dobrać?
5) dlaczego nie można by tego zrobić przy pomocy 2 elementów R i C?
6) w jaki sposób dobiera się tranzystor?
Dziękuję za odpowiedzi!