pawlus 123 napisał: Zaczynam budować do o pow. ok. 108 m2. bez piwnicy bez poddasza mieszkalnego (tylko użytkowe na tzw. rozwieszenie prania) i zastanawiam się jakie zastosowac ogrzewanie....gazowe czy węglowe. kotłownię mam malutką (2 na ok 2,5 m). Ściany będę murował z Maxa 30 PROTHERM i ocieplał styropianem 10.
Chodzi mi generalnie o to czy na taką powierzchnie jest sens ładować piec węglowy czy gazowy.
Zaczynasz więc możesz jeszcze coś przemyśleć i ewentualnie zmienić. Zdecydowanie gaz (mam) bo koszty do akceptacji a wygoda nie do przecenienia, dodaj bezwzględnie regulator pokojowy do pieca (mam, sprawdza się znakomicie), daj ocieplenie 12cm (niewiele drożej wyniesie a zwróci się po niedługim czasie, mam 10 i jest OK ale teraz u mnie na osiedlu 12cm to standard), daj solidniejsze krokwie (15-17cm) bo jak ci się odmieni to poddasze mieszkalne zrobisz (adaptujesz) niewielkim kosztem, kształt (wysokość) dachu taka aby na poddaszu nie chodzić zgięty (czyli nie podnosić w przyszłości). Przemyśl ocieplenie i izolację podłogi (min 20cm styropianu), okna z szybami k=0,6-0,7 też cenowo/ w stosunku do standardowych k=1,1/ do akceptacji, nie rób za wielkich (u mnie teraz po latach wszyscy zmniejszają), poczytaj o mostkach cieplnych (wykonawca ocieplenia nie zawsze chce w te drobiazgi wnikać bo pracochłonne). Na koniec przekonasz się,że koszty ogrzewania gazem ziemnym zamkną się (średnio, zależy od temperatury) w kwocie 100-300zł miesięcznie. Ciepła woda z osobnej termy gazowej (nie piec dwu funkcyjny) ale to moje osobiste zdanie.