logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston MBA 4042 C - alarm zamrażarki, rdza na wymienniku, brak chłodzenia

sqtracing.pl 04 Lis 2009 10:57 4653 5
REKLAMA
  • #1 7213823
    sqtracing.pl
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów Elektrody.

Na wstępie przyznam, że w temacie lodówko-zamrażarek jestem
    zielony:D, ale mój ojciec ma trochę pojęcia w temacie (nie jedną w życiu naprawiał, tyle że czasy i lodówki były zgoła inne). Chodzi tylko o to by zaoszczędzić mu roboty na stare lata, bo może się okazać że wezwanie serwisu będzie nieuniknione.

Zatem do dzieła! Krótko, zwięźle i na temat.

Ariston mba 4042 c 1 agregat - kupiona kilka lat temu (za sumę za którą można dziś kupić niezłe auto z Niemiec)

1. Przez cały czas wyskakuje alarm zamrażarki. Podczas pracy góry i dołu zamrażarka w ogóle nie działa. Po wyłączeniu góry (praca tylko dołu) powiało chłodem:D

2. Górny wymiennik ciepła zamrażarki (tak to się chyba nazywa - chodzi o najwyższe, górne użebrowanie) jest z prawej strony zardzewiały dość mocno. Rurka, która przychodzi z agregatu (czy Bóg wie skąd) jest oszroniona, ale tylko do odległości 10 cm od tego zardzewiałego miejsca. Czyli cała zamrażarka nie ma możliwości zamrożenia bo nie przechodzi przez górny wymiennik. Z komory zamrażarki dochodzą następujące odgłosy:
    - przelewanie jakiegoś płynu,
    - uciekanie powietrza,
    przy czym odgłosy te występują raz na kilka sekund.

3. Elektrozawór cyka sobie zawsze w odstępie 2 sekund, raz na jakiś czas, ale zawsze 2 razy w odstępie 2 sekund.

Czy wymiana górnego użebrowania jest możliwa i czy nastręcza ona dużo problemów, oraz jaki może być jego koszt??
    Czy w całym układzie mogą występować inne rozszczelnienia??
    Na jakie elementy zwrócić uwagę??

Proszę o odpowiedź. Nie pospieszam. Nie interesują mnie odpowiedzi, typu musisz napełnić lodówkę czynnikiem chłodzącym, bo doszło do rozszczelnienia. Potrzebuje racjonalnej odpowiedzi, w co wierzę, od momentu pierwszego logowania na elektroda.pl, i za co z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 7214184
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    sqtracing.pl napisał:
    Nie interesują mnie odpowiedzi, typu musisz napełnić lodówkę czynnikiem chłodzącym, bo doszło do rozszczelnienia.

Innej odpowiedzi nie dostaniesz, no może zapomniałeś jeszcze o usunięciu nieszczelności przed napełnieniem.
    Poza tym, napisano już naprawdę WSZYSTKO o tych lodówkach, nic tylko poszukać.
    Mogę tylko dodać, że nie sądzę aby problem leżał w zamrażarce, przeważnie "wysiada" chłodziarka.
  • REKLAMA
  • #3 7217300
    sqtracing.pl
    Poziom 10  
    To może foto, przybliży trochę sytuację.
    Ariston MBA 4042 C - alarm zamrażarki, rdza na wymienniku, brak chłodzenia
    Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale chodzi o to miejsce przerdzewiałe. Do tego miejsca rurka jest oszroniona, dalej nie. Czy da się coś takiego zdobyć, i za ile? Oraz w jaki sposób łączy się takie rurki??
  • REKLAMA
  • #4 7217313
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    A jest to miejsce tłuste czy suche? Jeśli suche to na 90% szukaj dziury poza zamrażarką.
    Parownik do zdobycia, popytaj w serwisach na miejscu. Łączy się lutem twardym z dodatkiem srebra lub specjalnymi złączkami Lokring.
  • REKLAMA
  • #5 7217527
    sqtracing.pl
    Poziom 10  
    Dziękuję, ta odpowiedź mnie zadowala. Miejsce jest tłuste, zresztą słyszę podczas pracy, że ucieka stamtąd. I szronieje tylko do 10 cm od tego miejsca.
    Popytam, bo właśnie zależy mi na tym żeby zrobić to tanio. Jeśli mam wziąć serwis z warszawy, zapłacić 800 z napełnieniem, (nie wnikając czy dałem się naciągnąć czy nie), to wolę dorzucić jeszcze trochę, kupić nową i spać spokojnie.
  • #6 7274490
    cabalpl
    Poziom 1  
    Mam model 4042C
    Też szlag trafił układ chłodzący, aczkolwiek gołym okiem nic nie widać i układ w zamrażalniku chyba nie jest uszkodzony. Dziura jest prawdopodobnie w chłodziarce. Przymierzam się do zakupu nowego sprzętu, więc jak jesteś zainteresowany kupnem całości na części zamienne (i odbiorem całości z Ursynowa) to daj znać.

Układ chłodzący jest częściowo nowy [był już 4 lata temu naprawiany, część wymienili]
REKLAMA