logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie wyłączaniem i włączaniem(czy ktoś pomoże??)

smiglo85 04 Lis 2009 18:22 4075 13
REKLAMA
  • #1 7215584
    smiglo85
    Poziom 10  
    Witam mój problem jest następujący:
    Mam przerabiany piec na zboże, ma tylko małą niedoskonałość ponieważ przez otwór, którym wpada zboże, czasem się ono zawiesza. Chce do tego dorobić włącznik czasowy w którym można będzie sterować zarówno czasem włączenia jak i wyłączenia (wartości czasowe są nieduże ale zależy mi żeby się włączał co 15min i po 15-20 sekundach wyłączał). Najlepiej gdyby można to było regulować ustawieniami na zasadzie jakiegoś potencjometru. całe urządzenie musi działać pod 220V.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7215611
    dymbol1992
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Znasz sie na uC? Najprościej było by zbudować takie użądzenie za pomocą mikrokontrolera np: atmega 8 Widzę że jesteś nowy na naszym forum i nie wiem czy znasz sie na elektronice?

(w sumie to jesteś z mojej okolicy)
  • REKLAMA
  • #3 7215628
    smiglo85
    Poziom 10  
    tzn trochę jestem laikiem
    ale trochę się bawiłem z prostymi układami
    poza tym to chciałbym jakiś prosty schemacik który można samemu zrobić
    (można powiedzieć ze jesteśmy sąsiadami)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7215660
    dymbol1992
    Poziom 18  
    Narazie mam układ podtrzymujący na określoną długość czasu poniżej schemat. Jeszcze szukam urządzenia dającego sygnał co kilka minut.

• Pomocny post
    #5 7215704
    mklos1
    Poziom 25  
    Ocena: 121
    Można spróbować coś na NE555, o ile czasy nie muszą być super precyzyjne.

Odpowiednio dobierając C1 i dając szeregowo za P1 kolejny potencjometr będzie można zmieniać zarówno czas włączenia jak i wyłączenia, bo de facto sterowanie Twoim piecem to sygnał PWM. Regulując okres PWM'a regulujesz czas wyłączenia, zmieniając współczynnik wypełnienia określasz czas włączenia.
  • Pomocny post
    #6 7215744
    dymbol1992
    Poziom 18  
    W sumie to na ne555 dało by sie zrobić prosty włącznik czasowy do układu który podałem powyżej i mamy pełny schemat z prostą regulacja czasów.

P.S. Gdzie chodzisz do szkoły?
  • Pomocny post
    #7 7215766
    mklos1
    Poziom 25  
    dymbol1992 napisał:
    Narazie mam układ podtrzymujący na określoną długość czasu poniżej schemat. Jeszcze szukam urządzenia dającego sygnał co kilka minut.

Bezpośrednie prostowanie napięcia sieci jest trochę niebezpieczne. Na wyjściu mostka pojawia się 325V. Polecam taki układ - testowałem i sprawdza się całkiem źle. Da się zasilić jeden lub dwa przekaźniki takie na 12V lub 24V.
  • Pomocny post
    #8 7215831
    dymbol1992
    Poziom 18  
    Ale ja by nie podawał tam napięcia 230 tylko np 12 tyle by wystarczyło i wysterował bym elementy pod 12V bo nie potrzeba nam tam 230V.
    Ale jeszcze zostaje kwestia podtrzymania napięcia na ten układ bo on też sie ładuje :/ Czy układ który ty podałeś podtrzymuje napięcie?
  • #9 7215869
    smiglo85
    Poziom 10  
    konkretnie to czasy nie muszą być doskonale mogą być mniej więcej "nikt nie będzie z tego strzelać" tylko żeby powiedzmy w takim czasie jak założyłem było(5-10 sekund w tą czy tą nie robi większej różnicy)
    (chodzę do opola do szkoły, na polibudę)
  • Pomocny post
    #10 7215997
    dymbol1992
    Poziom 18  
    To prosze schematy.
    T1- 2N3055
    T2- BC313
    T3-dowolny npn małej mocy
    C1-dobierasz eksperymentalnie

C1 Zmieniasz czas włączania. 3,3pF parę sekund wiec jak złożysz układ to sprawdź w jakim czasie sie włącza i policz jaką wartość trzeba aby było 10 min
  • REKLAMA
  • #11 7216128
    smiglo85
    Poziom 10  
    Oki tak zrobię:-) teraz tylko muszę poszukać jakichś elementów bo mam tego trochę w domu może uda sie za free sklecić takie coś
  • Pomocny post
    #12 7216189
    mklos1
    Poziom 25  
    dymbol1992 napisał:
    Ale ja by nie podawał tam napięcia 230 tylko np 12 tyle by wystarczyło i wysterował bym elementy pod 12V bo nie potrzeba nam tam 230V.
    Ale jeszcze zostaje kwestia podtrzymania napięcia na ten układ bo on też sie ładuje :/ Czy układ który ty podałeś podtrzymuje napięcie?

Układ na NE555, który zaproponowałem to generator PWM o regulowany współczynniku wypełnienia. Trzeba dołożyć jeden potencjometr i teoretycznie powinna dodatkowo pojawić się możliwość regulacji okresu. Niestety nie mam możliwości namalowania tego, bo pod linuxem nie dysponuję żadnym programem. Trzeba połączyć ślizgacz potencjometru P1 z dodatkowym potencjometrem, który robi za regulowany rezystor. Druga noga dołożonego potencjometru łączy się z pinem 6, 2, oraz kondensatorem C1. Potencjometrem P1 reguluje się współczynnik wypełnienia generowanego sygnału, a dołożonym potencjometrem okres.

Jeżeli chodzi o zasilanie proponowałem coś takiego. Oczywiście mówimy tylko o części zasilającej, czyli tylko do diody zenera (stabilizator i tranzystory nas nie interesują.

Układ nie wymaga transformatora, ale nie jest do końca bezpieczny, tym bardziej że coś ma być "kręcone" przez użytkownika. Zawsze istnieje ryzyko awarii. Podczas uruchamiania trzeba być bardzo ostrożnym jeżeli nie ma się doświadczenia z tego typu układami. Układ ma wydajność kilkudziesięciu mA max. Powinno wystarczyć do zasilenia NE555 oraz jednego przekaźnika.

Bezpieczniej będzie kupić zwykły zasilacz na 230/12V na jakaś niedużą moc.
  • Pomocny post
    #13 7216236
    dymbol1992
    Poziom 18  
    Chyba że byś chciał jeszcze prościej to na forum znajdzie sie ktoś kto napisze ci wsad do procka i zaprogramuje go za drobną opłatą wtedy tylko przekaźnik jakiś tranzystor parę rezystorów i gotowe
  • Pomocny post
    #14 7217113
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    Są takie przekażniki np PCM-10
    odpowiednio ustawisz i masz pełem zakres regulacji przerwy i czasu pracy od 0,1sek do 100dni
    Tu masz opisopis

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sterowania czasowego włączania i wyłączania przerobionego pieca na zboże, który ma tendencję do zacinania się zboża przy podawaniu. Wymagane jest urządzenie działające na 220V, które włącza piec co 15 minut na około 15-20 sekund, z możliwością regulacji czasów za pomocą potencjometrów. Proponowane rozwiązania obejmują układy oparte na mikrokontrolerze Atmega8 dla precyzyjnego sterowania, a także prostsze układy analogowe z wykorzystaniem popularnego timera NE555 jako generatora PWM, gdzie regulacja współczynnika wypełnienia i okresu sygnału pozwala na ustawienie czasów włączenia i wyłączenia. Schematy zawierają tranzystory (np. 2N3055, BC313) oraz potencjometry do regulacji. Zasugerowano zasilanie układu napięciem 12V zamiast bezpośrednio z sieci 230V ze względów bezpieczeństwa, z wykorzystaniem stabilizatorów i diod zenera. Alternatywnie, można zastosować gotowe przekaźniki czasowe PCM-10, które oferują szeroki zakres regulacji czasów pracy i przerw od 0,1 sekundy do 100 dni. Wskazano również możliwość zlecenia napisania i zaprogramowania prostego mikrokontrolera, co wymaga jedynie kilku elementów dodatkowych (przekaźnik, tranzystor, rezystory).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA