Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ducato 2.8 idtd kopci brak mocy

dziadeq 04 Lis 2009 20:07 10486 6
  • #1 04 Lis 2009 20:07
    dziadeq
    Poziom 9  

    Objawy sa takie- zimny kopci na bialo, przy dodaniu mocno gazu lubi przerwac, przechodzi po 1km.
    Przyspiesza do polowy gazu, pozniej jak by chcial a nie mogl, to na zimnym i cieplym silniku. Filtry wymienione. Czyzby to pompa wtryskowa?

    0 6
  • Pomocny post
    #2 04 Lis 2009 21:37
    EBI056
    Poziom 15  

    Witam

    Biały dym, czyli nie jest spalane do końca paliwo.
    Powodów może być wiele, jeden z nich to pompa paliwowa, ale może być też problem z wtryskami (objawy typowe dla lejącego wtryskiwacza).
    Należało by sprawdzić regulację zaworów (czy nie są podparte) silnik nie będzie się dobrze napełniał i opróżniał.
    Czasami zapchany jest nagarem kolektor dolotowy.

    Reasumując zacząłbym od wtrysków a potem sprawdził czystość kolektora i regulację zaworów i na koniec pompa.

    Pozdrawiam

    0
  • #3 08 Lut 2012 20:23
    dziadeq
    Poziom 9  

    Witam jeszcze raz. Mam jeszcze pytanie, gdzie znajduje się zaworek zwrotny paliwa w ducato 2.8 idtd. Kupiłem to auto z rozkręconymi przewodami przy pompie wtryskowej, brakowało śrub do przykręcania beczułek przewodów paliwowych, dokupiłem i poskładałem. Teraz myślę czy czasem nie było w oryginalnej śrubie tego zaworku. Jedyny zauważony zaworek jest na trójniku gdzie rozchodzi się powrót paliwa na świecę płomieniową i do baku. Objawy samochodu jak wyżej, tylko że teraz na 4 biegu max 60km/h a 5 to 100 z biedą, później przerywa jakby brakowało paliwa. Mam jeszcze wrażenie że jak pochodzi na wolnych obrotach lub jedzie się powoli to to po dodaniu gazu chwilę jest lepiej. Ostatnio po 150km zgasiłem silnik na pół godziny, odpaliłem i jechał dobrze, przy 130 przerwał tak poważnie i później stopniowo wrócił do swojej ulubionej prędkości 100km/h :). Turbo działa, silnik odpala przy -15 z uszkodzoną świecą płomieniową, przebieg około 600 tyś. Mechanik po opowiedzeniu mu problemu stwierdził ze brakuje paliwa. Będę grzebał na tym weekendzie, przeglądnę całe zasilanie paliwem, jeśli ma ktoś jakiś pomysł to z góry dziękuję.

    0
  • Pomocny post
    #4 20 Lip 2012 22:15
    piotrkrzysz
    Poziom 2  

    Witam!
    W moim aucie, takim samym, jak Twoje, występują identyczne objawy. Jestem już po wymianie rozpylaczy, końcówek wtrysku jak kto woli, sprawdzeniu turbiny, czyszczeniu dopalacza cząstek stałych... Nic nie pomogło. Jednak zdesperowany w pewnym momencie na postoju wcisnąłem do oporu pedał gazu i tak przez dłuższą chwilkę potrzymałem. Auto mocno kopciło na biało, później na przemian biało, czarno, biało i... zaskoczył! Zaczął pracować równo i odzyskał moc. Jednakże po przejechaniu ok. 3 000 km problem znów powrócił i przygazówka tym razem nic nie daje. Nie wiem już, co jeszcze mam sprawdzać, a autka pilnie potrzebuję do pracy.
    Pomóżcie proszę.

    Jak Ty rozwiązałeś ten problem, co było przyczyną? Pomocy!!!

    0
  • #5 23 Lip 2012 21:01
    dziadeq
    Poziom 9  

    Witam. Pierwszą czynnością była wymiana filtra paliwa, ale o tym już pisałem, nic nie pomogło. Zrobiłem około 10000 km i w zimie zaczęło się pogarszać. Wyciągnąłem smoka z baku i tam była częściowa przyczyna, cały był oklejony parafiną. wyczyściłem i poprawiło się odrobinę. Kupiłem 10 l ropy, zwykły filterek i trochę wężyka, podpiąłem prosto pod pompę wtryskową i silnik ja zaczął pracować jak nówka. Jeszcze raz wyczyściłem dokładnie smoka, przedmuchałem cały układ zasilający, wymieniłem jeszcze raz filtr paliwa, rozebrałem i wyczyściłem podstawę filtra, tą z czujnikami temp. Zamontowałem kawałek przeźroczystego wężyka przy pompie żeby sprawdzić czy nie zasysa powietrza z paliwem, czy szybkozłączki przy filtrze dobrze trzymają, okazało się było dobrze. Wymieniłem 15 cm kawałek gumowego wężyka który łączy pompę z plastikowym oryginalnym zasilającym wężykiem, ten z filtra do pompy. Teraz jest ok. Zrobiłem 4000 km i wydaje mi się jeździ coraz lepiej. Prawdopodobnie miałem zapchany układ paliwowy, zwłaszcza smok w baku, robiło się duże podciśnienie w przewodach i zasysało gdzieś powietrze, mi najprawdopodobniej przy samej pompie na tym 15 cm gumowym wężyku, bo nie był w najlepszym stanie i lekko nachodził na beczułkę przy pompie. Grzebałem też przy zaworku zwrotnym i świecy płomieniowej ale to nic nie pomogło. Czyli, jeśli jeszcze tego nie robiłeś to pierwsza czynność kupić oleju napędowego i podłączyć wężykiem prosto z bańki do pompy.
    Napisz jeśli coś pomogłem. Powodzenia

    Dodano po 8 [minuty]:

    ducato 2.8 idtd kopci brak mocy

    Dodano po 1 [minuty]:

    ducato 2.8 idtd kopci brak mocy

    1
  • Pomocny post
    #6 24 Lip 2012 11:59
    piotrkrzysz
    Poziom 2  

    Witam i od razu dziękuję, choć przyznam, że traciłem już nadzieję że ktoś odpowie w tym temacie, a szkoda by było, bo problem ciekawy i dość uporczywy. Może kosztować niepotrzebnie...
    Do rzeczy... Zacząłem od zbiornika. Już po zdjęciu w kabinie z podłogi wykładziny pierwszy zonk. Jeden z przewodów wychodzących z baku luźny na szybkozłączce!!! Jednak postanowiłem zwalić zbiornik i wyczyścić; nie było tak źle jak u kolegi. Niewielkie farfocle na siateczce i luzem w zbiorniku. Po zamocowaniu zbiornika uszczelniłem dobrze szybkozłączki na przewodach paliwowych.
    Teraz komora silnika... Kolejna wymiana filtra na oryginalny fiata (do kupienia na allegro w sklepie z oryginalnymi częściami). Odkręciłem przy filtrze paliwa śruby z dziurkami mocujące metalowe kolanka, do których mocowane są przewody paliwowe, czysto tam było, nic nie znalazłem. Podstawy filtra więc nie odkręcałem. Zdjąłem przewody gumowe z dolotu powietrza do kolektora dolotowego, jak i te od pokrywy filtra powietrze. Odkręciłem plastikową pokrywę filtra powietrza. Wszystkie pow. dobrze wyczyściłem, odpowietrzyłem gruszką gumową układ paliwowy, aż pokazała się ropa i odpalam. Załapał za pierwszym strzałem! Później trochę pochodził nierówno i już po chwili i małej przygazówce zaczął na wolnych obrotach pracować równo. Na wciśniętym pedale gazu do oporu jeszcze trochę kopcił, ale coraz mniej i mniej, aż się odpowietrzył cały układ paliwowy.

    Na pracującym silniku sprawdziłem siłę ssania kolektora dolotowego, było ok, aż mi o mało co ręki nie wciągnęło. Powietrze ładnie przechodzi przez intercooler i dmucha też nieźle od turbiny. Nie będę więc rozbierał dolotu. Powinno być wszystko dobrze, skręcam i jadę na próbną jazdę.

    Reasumując; w jednym warsztacie auto stało trzy dni. Wymieniono końcówki wtrysku, wyczyszczono katalizator, sprawdzono turbo... Wysyłali mnie do pompiarza.
    Przyczyna główna całego zamieszania, nieszczelność w układzie paliwowym. Przewód w kabinie kierowcy, a właściwie pod podłogą, od zbiornika do filtra...

    Pozdrawiam i wszystkim mającym podobne objawy zaleciłbym zaczęcie szukania od układu zasilania paliwem, od zbiornika dalej, po kolei... Uchronić to może przed sporym i niepotrzebnym uszczupleniem budżetu.

    0
  • Pomocny post
    #7 23 Sie 2012 19:46
    LABRADI1313
    Poziom 2  

    Witam mam podobny problem posiadam fiata ducato 2.8 idtd moj problem polega na tym ze ciepły czy zimny kopci na biało wtryski sprawdzone sa ok.Dodam jeszcze ze w samochodzie dzis wykapał wszystki olej z silnika i jest ulany caly silnik skad moze lac sie ten olej dziekuje i prosze o pomoc

    0