logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat gniazda diagnostycznego RT Laguna I 1994 vs po 1996 – różnice pinów

biniu 04 Lis 2009 20:17 15483 10
REKLAMA
  • #1 7216272
    biniu
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Witam.
    Jestem w posiadaniu renault clipa z dwoma kablami przyłączeniowymi ODB i RT. Diagnostyka Laguny II przez ODB przechodzi bez problemów. Laguny I przez RT - brak komunikacji z clipem. Laguna I jest z roku 1994 i z tego, co się orientuję to występuje różnica między gniazdami RT do 1996r i od 1996r. Potrzebuję schemat tych gniazd, żeby sprawdzić, czym one się różnią. Nadmienię, że ta laguna z 1994r posiada linię L i K, ponieważ ma komputer pokładowy i syntezę mowy.
  • REKLAMA
  • #2 7216762
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7217107
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Mówisz o komputerze pokładowym tym z licznika i gadaczce tej z licznika?
    Jaki silniczek?
  • #4 7217776
    biniu
    Poziom 19  
    Jest to Laguna 2,0 8V RXE z 1994 r. silnik F3R. Komputer pokładowy sprawdza praktycznie wszystko bo nawet szprecha o uszkodzonych żarówkach. Deska rozdzielcza to pełna elektronika. Gniazdo diagnostyczne pod maską, które nie ma wszystkich pinów, ale z tego co się orientuję to piny linii, zasilania i masy są. Co się dowiedziałem to jest jakaś różnica między gniazdami do 1996r bo nawet wygląd pokrywy gniazda diagnostycznego jest inny. Podejrzewam, że albo trzeba poprzestawiać piny, lub zastosować przejściówkę. Clip po podłączeniu włącza diody, czyli zasilanie jest, ale program wywala komunikat (brak połączenia z linią).
  • REKLAMA
  • #5 7217841
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    zobacz cytat ze strony sprzedawcy" Sonda CAN CLIP przeznaczona jest do kompleksowej diagnostyki pojazdów z grupy Renault. Obsługuje wszystkie modele Renault od roku 1996 do 2009 a także samochody DACIA."
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #6 7218056
    biniu
    Poziom 19  
    Już chyba wiem o co chodzi.
    W zależności jaki komp jest w samochodzie takie są wyprowadzenia pinów:

Motorsteuerung Siemens/Bendix/Renix SPI/MPI - K wyjście 9 L wyjście 8

Motorsteuerung Fenix 5 - K wyjście 11 L wyjście 10 takie samo ma ABS

zasilanie i masa we wszystkich takie samo.
  • REKLAMA
  • #7 7556812
    grabowski79
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    jestem ciekawy czy udalo ci sie wkoncu zdiagnozowac ta lagunke .Bo szukam narzedzia i softu zeby zbadac moja rt 2.0 94
  • #8 7557026
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    grabowski79
    Szukaj - to narzędzie-fejs jest znane pod nazwą Clip V92 - na dzisiaj.
  • #9 7557266
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3583
    Zobaczcie jaki opis tego gniazda znalazłem
    Schemat gniazda diagnostycznego RT Laguna I 1994 vs po 1996 – różnice pinów
    Ale w tej lagunie jest inaczej, tak jak Motronic napisał 2 górne piny to zasilanie 1,2 na tym rysunku, K, L to 11, 12. Podłączałem taką do Cdifa i bez problemów pogadałem z silnikiem, abs, klimatronikiem i co tam jeszcze jest w tym aucie
  • #10 7557439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 8338845
    dar
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam,
    potrzebuję schematu połączeń dla kabla CLIP<-> OBD. Na którym pinie jest komunikacja, a na którym zasilanie? Chyba mi coś kabel szwankuje.
    pozdr. Dar

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu diagnostyki Renault Laguna I z 1994 roku za pomocą interfejsu Renault CLIP z dwoma kablami: OBD i RT. Diagnostyka Laguny II przez OBD działa poprawnie, natomiast Laguna I przez RT nie nawiązuje komunikacji. Wskazano, że istnieje różnica w schematach gniazd diagnostycznych RT przed i po 1996 roku, co może wymagać zmiany ułożenia pinów lub zastosowania przejściówki. Laguna I z 1994 roku posiada linie komunikacyjne L i K oraz komputer pokładowy z syntezą mowy. Schematy pinów różnią się w zależności od typu sterownika silnika: dla Motorsteuerung Siemens/Bendix/Renix SPI/MPI linie K i L są na pinach 9 i 8, a dla Motorsteuerung Fenix 5 na pinach 11 i 10, przy czym zasilanie i masa pozostają takie same. Wskazano, że górne piny gniazda RT to zasilanie, a dolne to linie diagnostyczne. Użytkownicy potwierdzili, że Clip V92 jest obecnie znanym narzędziem do diagnostyki Renault od 1996 roku wzwyż, co może ograniczać kompatybilność z wcześniejszymi modelami. Znaleziono również schematy gniazd RT, jednak w starszych modelach rozmieszczenie pinów może się różnić, np. linie K i L mogą być na pinach 5 i 6 lub w rogu gniazda. Wskazano, że starsze modele Renault 19 mają pełne rozmieszczenie pinów w gnieździe diagnostycznym. Poruszono także temat schematu połączeń kabla CLIP-OBD, gdzie górne piny to zasilanie, a dolne linie komunikacyjne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA