logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat punto1, 1 r1996 problemy z tylną wycieraczką

kaszelo 04 Lis 2009 20:26 2682 16
REKLAMA
  • #1 7216329
    kaszelo
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Kupiłem punto i mam problem z tylną wycieraczką nie działa ani wycieraczka ani tylny spryskiwacz może ktoś miał podobny problem, bo nie mogę sobie z nim poradzić :?:
  • REKLAMA
  • #2 7216747
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7220286
    coverled
    Poziom 13  
    Ocena: 62
    Podłub w klapie, sprawdź czy jest zasilanie w napędzie wycieraczki, napięcie na pompce spryskiwacza itp. Jak nie ma to... Tak jak kolega wyżej pisał, bezpiecznik, "włącznik" wycieraczki. Zacznij od strony elektrycznej...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7223099
    modeno
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Tutaj akurat jest przykład Fiata Brawo , ale fiat to fiat :D może akurat o to chodzi Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #5 7223335
    kaszelo
    Poziom 9  
    bardzo panu dziękuje zaraz zabieram się do pracy:D
  • #6 7223508
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    To instrukcja do rozbierania chyba nowego silnika bo najważniejsze to wyciągnięcie trzpienia więc jeżeli jest mocno zapieczony mało kto sobie poradzi.P
  • #7 7224682
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7224723
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3261
    Przy wyciąganiu ośki, uważaj żeby nie wyszła razem z tuleją z tworzywa.
    Tulejkę i "koła" zębate podczas demontażu można łatwo uszkodzić
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 7224731
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7224829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7224869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7228087
    kaszelo
    Poziom 9  
    Witam
    Wracając do tematu tylnej wycieraczki udało mi się zdemontować silnik oraz wyczyścić ośkę wycieraczki, lecz problem jest następujący silnik wycieraczki jest połączony z przekładnią mechaniczną na stałe a połączenie elektryczne następuje za pomocą koła zamachowego, które znajduje się wewnątrz przekładni, na którym są zamocowane styki druga część styków jest w kostce zamocowanej na zewnętrznej części przekładni wewnątrz kostki jest mała cewka elektryczna pytanie mam następujące czy można ominąć te kostkę i połączyć na krótko czy nie powód połączenia na krótko jest następujący, gdy styki z kostki są połączone z kołem zamachowym w pewnym momencie się charczą i silnik się blokuje Gdy kostkę odłączę od koła zamachowego i puszczę zasilanie na krótko to wszystko pracuje ok.nie wiem, do czego służy ta kostka i jakie zadanie ma cewka wewnątrz tej kostki
  • #13 7228242
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7228344
    viper555
    Poziom 39  
    Mod to każe Ci obowiązkowo koledze wytłumaczyć co ma zrobić z kołem zamachowym wycieraczki.P
  • #15 7228365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7228391
    viper555
    Poziom 39  
    Szkoda się produkować tak wrzucą do kosza tylko że zawsze leci nie to co potrzeba i ten temat jest przykładem.P
  • #17 7228406
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    cyt.
    " momencie się charczą i silnik się blokuje Gdy kostkę odłączę od koła zamachowego i puszczę zasilanie na krótko to wszystko pracuje ok.nie wiem, do czego służy ta kostka i jakie zadanie ma cewka wewnątrz tej kostki"

Mnie sie coś wewnątrz mnie charczy jak takie coś czytam... Jak nie wiesz co i po co to po cholere się zabierasz za naprawę???
    Elementy się sprawdza i ewentualnie wymienia a nie obchodzi, fabrykę poprawisz? Inżynierowie w fabryce za frajer grubą kasiore biorą?

Weź ten silnik i zanieś komuś kto
    "wie do czego służy ta kostka i jakie zadanie ma cewka wewnątrz tej kostki"

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tylnej wycieraczki i spryskiwacza w Fiat Punto I z 1996 roku, które nie działają. Możliwe przyczyny to uszkodzona manetka, przepalony bezpiecznik, niesprawna pompka spryskiwacza lub zapieczona ośka ramienia wycieraczki. Zaleca się sprawdzenie zasilania elektrycznego w napędzie wycieraczki oraz napięcia na pompce. W dyskusji pojawiła się instrukcja serwisowa Fiata Bravo jako przykład, jednak konstrukcja silnika wycieraczki w Punto różni się, m.in. obecnością plastikowego dekielka z bezpiecznikiem luzu wirnika. Silnik wycieraczki jest połączony mechanicznie z przekładnią, a połączenie elektryczne odbywa się przez koło ślimakowe z wbudowanymi stykami i cewką w kostce. Próba ominięcia kostki i połączenia na krótko powoduje zwarcia i blokowanie silnika. Koło ślimakowe pełni funkcję przerywacza, a styki są elementem układu sterującego pracą silnika. Demontaż i naprawa mechanizmu wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić tulejek i kół zębatych. Wskazane jest skonsultowanie się z fachowcem znającym budowę i funkcję elementów układu wycieraczki tylnej w Fiacie Punto.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA