logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips FW332 jak podłączyc inny silnik magnetofonu ?

vova3 05 Lis 2009 18:39 2559 8
REKLAMA
  • #1 7219879
    vova3
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Naprawiam wierzę PHILIPS FW332
    zatrzymałem się na magnetofonie.
    Uszkodzony silnik (strasznie przeciąga)
    DC 12V typ MMI 6H2LWDKC
    kupiłem inny 2 biegowy
    typ 12V EG-530YD-2BH podobno odpowiednik,
    ale chcę podłączyć i widzę rozbieżności na złączach silnika
    oryginalny silnik nie posiada opisów na listwie ale patrząc od strony stabilizatora
    oryginalny silnik=od lewej(bez oznaczeń, opisy prawdopodobne) pin1-; pin2+ 12V; pin 3? ; pin 4?
    nowy silnik=ma oznaczenia od lewej=AB+-
    Czy mam rozumieć by podłączyć przewody odwrotnie :?:
    zmierzyłem też że -minus w starym jest po lewej ,a w nowym po prawej stronie na listwie na przewody
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7219904
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7220043
    vova3
    Poziom 11  
    w tej chwili nie wymieniłem rolek, nie wiem czy dostanę jeszcze takie rolki???
    ale w/g objawu silnik dość znacznie się grzeje
    i ma zawyżone obroty brak możliwości ustawienia oraz sam silnik ma dość znaczne
    czyli przy odtwarzaniu ciężko rozpoznać co jest nagrane,
    szybkie obroty i duża niestabilność czyli pływanie dźwięku
    mam już nowy silnik koszt niewielki więc wymienię,
    ale mam wątpliwości jak podłączyć które opisałem w w/g pierwszego postu????

Proszę zastosować wielkie litery i kropki zamiast dużej ilości znaków zapytania.
    GM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 7220084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7220220
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Czy w oryginalnym silniku wykorzystane są wszystkie styki na listwie przyłączeniowej?
    W nowym silniku + i - to styki do podłączenia nominalnego napięcia zasilania 12V. Styki A i B służą do podłączenia rezystora lub rezystorów przełączanych tranzystorem, aby uzyskać dwie prędkości obrotowe przy jednym napięciu zasilania.
    Podłącz zasilanie do styków + i - nowego silnika, a pomiędzy styki A i B włącz rezystor o takiej wartości, myślę, że 4,7kΩ będzie właściwy na początek, aby uzyskać zbliżoną do nominalnej wartości, prędkość obrotową silnika. I mniejsza wartość rezystancji tym mniejsza prędkość. Dokładne ustawienie prędkości odbywa się za pomocą potencjometru dostępnego przez otwór w tylnej ściance silnika.

GM
  • REKLAMA
  • #6 7220681
    vova3
    Poziom 11  
    OK gumki pójdą na drugi rzut,
    Jeśli chodzi o napięcie na silniku to na 12V względnie jest stabilnie,
    a na sterujących waha się poważnie między 4V - 9V. na złączu 3 i 4.(czyli A i B)
    Tak w starym silniku są wykorzystane wszystkie 4 piny przewodami.
    Podoba mi się propozycja by z 2 biegowego zrobić 1 biegowy.
  • Pomocny post
    #7 7221099
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 7221448
    rtvom
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    No TAK sprawna gumka to podstawa bez niej nie wychodź z domu :D.

Zobaczyłem na dokumentacji ja układają się przewody na silniku tak więc
    Patrząc z góry na stabilizator tam gdzie nie ma ośki od lewej jest po kolei -,+,B,A,
    w silniku który podałeś to też silnik lewo strony, powinien pasować elektrycznie,
    ale tu musisz podłączyć przewody z prawa na lewo w tym samym szyku,
    przy montażu zwróć szczególną uwagę na odległość koła pasowego od obudowy silnika,
    unikniesz ewentualnych niezbieżności poziomów kół pasowych, co w konsekwencji może doprowadzać do spadania paska klinowego.
    Sądzę, że jak wymienisz to musisz poprawić regulacje obrotów, najprościej jak włączysz taśmę ze znanymi tobie utworami.
    Teraz oceń tzw. falowania dźwięku, jeśli one wystąpią to musisz dokładnie wyczyścić rolki i oś capstana jeśli nie przyniesie to efektu to musisz wymienić zespół rolki, są one dostępne są wraz z napinaczami.
    Gdybyś jeszcze miał problem to podeślę ci kawałek schematu
    Bravo że podjąłeś się naprawy sprzętu muzealnego,
    w dzisiejszych czasach to duże wyzwanie,
    ale nie martw się pomożemy.
  • Pomocny post
    #9 7221673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano problem z wymianą uszkodzonego silnika magnetofonu w wieży Philips FW332. Oryginalny silnik DC 12V typ MMI 6H2LWDKC wykazywał przeciąganie, przegrzewanie i niestabilne obroty, co powodowało falowanie dźwięku. Zakupiono zamiennik dwubiegowy 12V EG-530YD-2BH, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące różnic w oznaczeniach i podłączeniu pinów silnika. Oryginalny silnik miał cztery piny (-, +, A, B) bez opisów, natomiast nowy silnik oznaczenia AB+-. Zalecano podłączenie zasilania 12V do pinów + i -, a między piny A i B włączyć rezystor (np. 4,7 kΩ) w celu uzyskania regulacji prędkości obrotowej, co pozwala na wykorzystanie silnika dwubiegowego jako jednego biegu. Podkreślono konieczność wymiany gumek napędowych oraz dokładnej regulacji odległości koła pasowego, aby uniknąć spadania paska klinowego. Wskazano także na potrzebę czyszczenia rolek i osi capstana w przypadku utrzymujących się problemów z falowaniem dźwięku. Napięcie na pinach sterujących A i B w nowym silniku wahało się między 4V a 9V, co odpowiadało regulacji prędkości. Całość naprawy wymagała precyzyjnego dopasowania i regulacji, a w razie potrzeby udostępniono schematy do dalszej pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA