logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja anteny UKF na domku jednorodzinnym przepisy

tomekzi 05 Lis 2009 23:27 4087 16
REKLAMA
  • #1 7221561
    tomekzi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam licencję I kat i postanowiłem za zarobione latem pieniążki postawic sobie antene na dachu. Rozumiem, że antena razem z masztem nie może przekraczać 3 metrów od dachu. Chodzi mi o całkowite ominięcie biurokracji i prawa budowlanego. Kolejna sprawa to moc z jaką można nadawać. Chodzi mi o ochrone środowiska i 15W. Czy w tej kwestji coś się zmieniło czy nadal obowiązuje. Czy mam rozumieć że 15W to chodzi o moc generowaną przez radio czy wypromieniowywaną. Jeżeli będę nadawał z ręczniaka który ma moc poniżej 5w to chyba będzie dobrze, bo rozumiem że radia samochodowe które mają moc kilkadziesiąt wat na stacjonarne się nie nadają z racji tego wąskiego gardła 15w. Może ktoś się zna na prawie, spędziłem kilka godzin na szukaniu tych zagadnień w internecie i wnioskuję jak powyżej.
  • REKLAMA
  • #2 7221930
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Moc w Licencji jest podawana w Watach.
    I tylko taki poziom mocy Cię interesuje ( mierzony na wyjściu nadajnika na 50Ω ).

Do obliczeń "emisji w.cz.", przelicza się ją na dBW
    Wzór na przeliczenie :
    LOG(W)*10 = dBW
    gdzie :
    W - to Moc w Watach.
    Przykład. Moc = 5W/10W/15W na 50Ω
    log5*10 = 6,99dBW
    log10*10 = 10dBW
    log15*10 = 11,76dBW

Dużo lepiej jest podawać moc w dBW, ponieważ łatwiej jest policzyć moc "wypromieniowaną".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 7222156
    tomekzi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    SP5ANJ napisał:
    Moc w Licencji jest podawana w Watach.
    I tylko taki poziom mocy Cię interesuje ( mierzony na wyjściu nadajnika na 50Ω ).

To jeszcze krótkie pytanie. Jeżeli mam w licencji 150W, antena na dachu domku jednorodzinnego, to do tej mocy mogę używać radia i spać spokojnie? Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi pomiarami i ochroną środowiska. Musze ich dokonywać czy nie?
  • Pomocny post
    #5 7222857
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Dobrze by było mieć dostęp do strony PZK jako zarejestrowany użytkownik.
    W dziale download znajduje się dosłownie wszystko na temat zgłoszenia instalacji antenowej, m.in.:
    - Arkusz kalkulacyjny - wprowadzenie
    - Ile promieniuje Twój nadajnik
    - Informacja - stan prawny POŚ
    - Instrukcja do zgłoszenia instalacji
    - Ochrona przed PEM
    - Ochrona środowiska - przepisy
    - Odpowiedzi na pytania (pole e-m) [aktualizacja]
    - Przykład obliczeniowy
    - Wyjaśnienie pojęć PEM
    - Zależności (pole e-m)
    - Zgłoszenie instalacji v. 1.4

Generalnie do 15W EIRP nie ma potrzeby zgłaszania instalacji antenowej.
  • REKLAMA
  • #6 7225901
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7228230
    SQ4O
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    "tomekzi" - sam maszt nie może przekroczyć 3m !!!
  • #8 7228450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7228633
    SQ4O
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    ... oj chyba nie ;)
  • REKLAMA
  • #10 7228662
    Faces
    NIE!
    Masz antenowy -> tylko i wyłącznie on nie może przekroczyć 3 metrów wysokości.
    Maszt antenowy jest 'budowlą', antena już nie.

Cytat:
    Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:
    b) urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych;

Źródło:
    Dziennik Ustaw z 2006 r. Nr 156 poz. 1118 USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane
  • #11 7230161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7230463
    SP5IT
    Ocena: 1686
    Byłem, pytałem. Urząd interesuje maszt a nie antena.
    W moim przypadku była to antena o długości około 19m postawiona na 30cm maszcie na ziemi. Inspektor nadzoru budowlanego powiedział, że anteny ich nie interesują.
    Michał
  • #13 7231025
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7231050
    Faces
    Kolego janc1957 proszę przedstawić konkrety. Bo tak będziemy do świąt pisać.
    janc1957 napisał:
    W myśl Prawa Budowlanego urządzeniem jest maszt z anteną razem.

Konkrety i jeszcze raz konkrety!
  • #15 7231331
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7232594
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    janc1957 napisał:
    Urządzenia do 3m, sam maszt nie jest urządzeniem, ale maszt z anteną już tak. Przecież składasz wniosek o Zezwolenie na postawienie anteny a nie masztu prawda? Jeżeli antena UKF osiąga wysokość z masztem max. 3m Zezwolenia nie potrzebujesz. Proponuje wizytę w Starostwie i będzie wszystko jasne. Dlatego moje anteny są na masztach postawionych na ziemi.
    "Prawie" robi wielką różnicę :) Powyżej 3m zgłoszenie a nie zezwolenie - to nie budynek.
    "Zezwolenie na postawienie anteny" - coraz lepiej, może od razu zezwolenie na korzystanie z chodnika i stękanie podczas burzy ?
    Na maszcie może być kamera, flaga, domek dla ptaków, reklama... a czasami i anteny.
    Inne sposoby m.in. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1470285.html#7213147
    Dyskretne dowiedzenie się (przez inną osobę w urzędach różnych miejscowości) jak najbardziej wskazane. W większości wypadków skorzystanie z "procedury" jest to jednak proszenie się o kłopoty (w urzędach często nie wiedzą o co chodzi i wynajdują przeszkody !) i dodatkowe wydatki (nieraz większe od wartości instalacji antenowej).
  • #17 7233163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przepisów dotyczących instalacji anten UKF na dachach domów jednorodzinnych oraz ograniczeń mocy nadawania. Zgodnie z prawem budowlanym (Dz.U. 2006 nr 156 poz. 1118) maszt z anteną traktowany jest jako urządzenie budowlane i jego wysokość nie może przekraczać 3 metrów, co wymaga zgłoszenia lub zezwolenia w zależności od lokalnych interpretacji urzędów. Sam maszt bez anteny nie jest urządzeniem budowlanym. W praktyce urzędy różnie interpretują przepisy, dlatego zalecana jest konsultacja w lokalnym starostwie lub urzędzie nadzoru budowlanego. W kwestii mocy nadawania, limit 15 W EIRP (moc wypromieniowana) jest kluczowy i do tej wartości nie ma obowiązku zgłaszania instalacji antenowej. Moc nadajnika podawana jest w watach na wyjściu nadajnika (impedancja 50 Ω) i przelicza się ją na dBW dla obliczeń emisji. Radia ręczne o mocy poniżej 5 W mieszczą się w limitach, natomiast radia samochodowe o mocy kilkudziesięciu wat mogą przekraczać dozwolone wartości. Dostępne są materiały PZK zawierające instrukcje i arkusze kalkulacyjne do zgłoszenia instalacji oraz wyjaśnienia dotyczące ochrony środowiska i PEM (pole elektromagnetyczne). W internecie, m.in. na forach i stronach teleprawo.pl, można znaleźć dodatkowe informacje i praktyczne porady dotyczące montażu anten na dachach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA