logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdobyć oprogramowanie do centrali Platan Micra?

porto 06 Lis 2009 08:40 21900 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak zdobyć oprogramowanie do konfiguracji centrali Platan Micra?

Oprogramowanie do Platan Micra najlepiej pobrać ze strony producenta platan.pl albo uzyskać od producenta/serwisu, bo dostęp do softu jest przewidziany głównie dla serwisów [#10702192] Pliki potrzebne do aktualizacji znajdują się w tej samej lokalizacji, w której zainstalował się program [#9202123] Wersja programu na komputerze i wersja centrali muszą być zgodne, a tolerancja różnicy to maksymalnie ±2 [#9200386] Do wyższych uprawnień w tej centrali używa się samych cyfr 3, a przed aktualizacją warto zrobić kopię ustawień; część składników bootloadera trzeba aktualizować przez RS232 [#7222359][#9202983]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 7222084
    porto
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam was serdecznie.
    W firmie w której pracuje szef zażyczył sobie zmianę ustawień centrali, problem w tym ze nie mamy kontaktu z serwisantem, zapadł się pod ziemie.
    Poszukuje programu do powyższej centralki, w sumie dosyć pilnie.
    Dzięki za pomoc!!!
    Centrala Platan Micra
  • Pomocny post
    #2 7222141
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Nie napisałeś czy Twoja centrala posiada karty VOIP'owe ??
    Załączniki:
    • micra.rar (9.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 7222224
    porto
    Poziom 12  
    Dzięki , z centralą się połączyłem, ale nie mogę dokonać zmian, otrzymuje komunikat:
    Różnice wersji- program centralowy 2.06.25, program komputerrowy 2.06.87 Dokonaj aktualizacji.
    Rozumiem że jest potrzeba wykonania małego upgardu centralki?
    Jak to wykonać

Czy problem jest w poziomie zabezpieczenia?
    Zdaje się poziom 0 mam zablokowany.
    Wpisuje kod 86421357 i nic
    Czy to ewentualnie znaczy że jednak musiałbym zdać się na łaskę instalatora?
    Czy jest to jednak wina niezgodności oprogramowania?
  • Pomocny post
    #4 7222359
    miwi
    Poziom 28  
    W tej centrali kod do wyższych uprawnień to same cyfry 3.
    W załączniku opis aktualizacji.
    Załączniki:
    • 232_inst_upgrade.zip (161.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 7222517
    porto
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuje za pomoc. Zmian już dokonałem.
    Aktualizacji się troszkę boję żeby nic nie namieszać.
    Czy tak jak w opisie potrzebne jest USB+RS232 czy wystarczy samo USB?
  • Pomocny post
    #6 7222614
    miwi
    Poziom 28  
    Pewne składniki muszą być aktualizowane kablem RS232, dotyczy to bootloadera centrali.Ale jeśli wszytko działa poprawnie to nie ruszaj już tego.
  • #8 8803588
    Zakpol
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Pobrałem micra.rar i nie mogę otworzyć pliku
  • #9 8803604
    miwi
    Poziom 28  
    Sprawdzałem przed chwilą i jest wszytko ok. Może Masz problem z rarem ??
  • #10 9120864
    arcorleone
    Poziom 11  
    A ja mam inny problem - mianowicie instaluje mi centralkę SIGMA a nie micra.
    Co robię nie tak?
    Centralę podłączyłem kablem USB.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #11 9121567
    miwi
    Poziom 28  
    Wszystko robisz prawidłowo, tak będzie widziana w systemie (jako sigma).
  • #12 9131068
    arcorleone
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź :)
    Problem w tym że pokazuje błąd na tym sterowniku w menedżerze urządzeń, niby pokazuje sigma ale z żółtym wykrzyknikiem.
    Centralkę podłączać zwykłym kablem usb? Bo ja tak zrobiłem ale ciagle pokazuje błąd transmisji w programie no i ten menedżer.
    Pozdrawiam
    Adrian
  • #13 9131216
    Serwis Platan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Proszę przeinstalować sterownik USB.
    Do centrali podłączamy wtyczkę USB typu B
  • #14 9133109
    arcorleone
    Poziom 11  
    Wyrzucałem już sterownik a potem na w menedżerze na odnajdywanie sprzętu i znalazł i podałem katalog pf\platan\centrale\micra\driver_usb ale pisze że nie ma sprzętu do oprogramowania.
    A w menedżerze jest sigma z wykrzyknikiem.

Dodam że system to windows server 2003 sbs jeżeli to ma znaczenie.
  • #15 9134010
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    sterownik nie jest napisany do serwera 2003 .... i objaw jest taki ,że trzeba na chwilę wyciągać kabel usb potem włożyć powinno zadziałac ... ale na krotki czas potem brak właśnie komunikacji .... można spróbować wyłączyc sterownik w menadzeże a po chwili właczyc powinno rozpoznać centralę prawidłowo ... i chwilowo ..... zostaje albo rs232 albo lan którego pewnie nie ma ....
  • #16 9184594
    arcorleone
    Poziom 11  
    Witam,
    okazuje się że jak załapało to działa bez żadnej potrzeby rozłączania i ponownego podłączania kabelka usb. Ale wielkie dzięki za pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie ponieważ otrzymuję komunikat:
    Jak zdobyć oprogramowanie do centrali Platan Micra?
    Czy jeżeli mam problem ponieważ jak ktoś do mnie dzwoni to jak chcę automatycznie oddzwonić wybiera mi przynajmniej jedno zero za dużo - jak zmienić to ustawienie i czy muszę do tego mieć aktualniejszą wersję programu?
    Czy może wystarczy odhaczyć opcję Włącz dodawanie zera wiodącego do prezentacji międzynarodowej?
    Wpisuję oczywiście kod 33333333 - może coś robię źle że nie widzę wielu opcji albo mi się tak wydaje.

Pozdrawiam
  • #17 9186021
    Serwis Platan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Potrzebna będzie wersja programu 3.02.21 lub nowsza (wymagany upgrade firmware).
    Należy skorzystać z opcji "Włącz usuwanie zer wiodących"
  • #18 9187044
    arcorleone
    Poziom 11  
    Witam,
    ale rozumiem że tą wersją co mam mogę zmienić to ustawienie(?).
    Bo zmieniam je ale nie przynosi żadnego skutku.
    Dzwonię np z komórki na główny tel centrali i rozłączam się a gdy chcę oddzwonić mój nr poprzedzony jest dwoma zerami i mam komunikat od operatora.
    Jak to mogę zmienić? Chcę zmienić tylko tą rzecz w centrali. Nic więcej - czy nie obejdzie się bez upgradeu centrali? Mam tylko kabel USB - czy on wystarczy bo jeżeli tak to mogę się podjąć etj aktualizacji.
    Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • #19 9187065
    oscar2000
    Poziom 34  
    musisz mieć taką wersję programu jak pisał Platan ... niższa nie za działa .... wersja 4 też nie zadziała potrzebny będzie właśnie upgrade centrali po to by tylko jeden parametr zmienić ....
  • #20 9191107
    arcorleone
    Poziom 11  
    A nie wystarczy że program komputerowy dopasuje do takiego jaki jest na centrali? Jeśli tak to skąd go wziąść?
    A jeżeli nie to czy upgrade zrobię kablem usb?

Pozdrawiam
  • #21 9191118
    oscar2000
    Poziom 34  
    arcorleone napisał:
    A nie wystarczy że program komputerowy dopasuje do takiego jaki jest na centrali? Jeśli tak to skąd go wziąść?
    A jeżeli nie to czy upgrade zrobię kablem usb?

Pozdrawiam
    no właśnie o tym mowa ....
  • #22 9191664
    arcorleone
    Poziom 11  
    no to mowa o upgrade programu na kompterze czy centrali? Bo raz piszesz tak a raz tak.
  • #23 9200386
    oscar2000
    Poziom 34  
    wersja centrali i programu musi by taka sama .... tolerancja wersji to max +-2 ...........
  • #24 9200760
    arcorleone
    Poziom 11  
    A skąd mogę wziąś wersję 3.02.21 na komputer??
  • #25 9200869
    bolo2
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Proszę bardzo.
    Załączniki:
    • setupmicrapc_3_02_21.zip (18.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 9202123
    miwi
    Poziom 28  
    Najlepiej wykonać aktualizację oprogramowania w centrali jak nie masz kabla RS to możesz go wykonać sam. Pliki potrzebne do uaktualnienia znajdują się w tej samej lokalizacji w której zainstalował się program.
  • #27 9202912
    arcorleone
    Poziom 11  
    Mam 2 kable RS-RJ45 Tylko żaden nie chce wykryć centrali. Dopiero na USB poszło.
  • #28 9202983
    miwi
    Poziom 28  
    Dzisiaj akurat u klienta a konkretnie w szkole robiłem sterowanie dzwonkiem szkolnym i musiałem zrobić update centrali. Też nie chciała się łączyć na rs232 ale po chwilowym odłączeniu zasilania od centrali pomogło. Pamiętaj tylko aby zrobić kopię ustawień centrali.
  • #29 9219770
    arcorleone
    Poziom 11  
    bolo dzięki za program, wielki + masz
    Jednak problem polega na tym że funkcja usuwanie zer wiodących nie pomogła w moim problemie - oczywiście była wyłączona i ją włączyłem (a na złej wersji programu pokazywał że jest włączona czyli nic nie działało a tu widać działa) ale jak dzwonie z innego nru a później chcę oddzwonić z aparatu to mam komunikat operatora że za dużo zer kręcę - jak to można jeszcze zmienić?
  • #30 9222790
    pepec
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    zapisz ustawienia i wrzuc tu. Moze uda sie rozwiazac Twoj problem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pozyskania i użycia oprogramowania do programowania centrali telefonicznej Platan Micra, zwłaszcza w sytuacji braku kontaktu z serwisem producenta. Użytkownicy omawiają problemy z kompatybilnością wersji oprogramowania komputerowego i centralowego, koniecznością aktualizacji firmware centrali oraz wymogami sprzętowymi do połączenia (kabel USB i RS232). Wskazano, że do aktualizacji bootloadera potrzebny jest kabel RS232, natomiast do większości operacji wystarcza USB. Poruszono kwestie uprawnień dostępu (kody zabezpieczeń) oraz problemy ze sterownikami USB, szczególnie na systemie Windows Server 2003, gdzie sterowniki mogą działać niestabilnie. Wskazano, że centrala może być widziana w systemie jako model Sigma, co jest normalne. Omówiono także problem z konfiguracją wybierania numerów, zwłaszcza usuwania zer wiodących, który wymaga aktualizacji oprogramowania do wersji 3.02.21 lub nowszej oraz upgrade firmware centrali. Użytkownicy podkreślają, że wersje oprogramowania na komputerze i centrali muszą być zbliżone (tolerancja ±2 wersje). Wskazano, że oprogramowanie do centrali jest dostępne głównie dla autoryzowanych serwisów, a producent Platan nie udostępnia go powszechnie, co utrudnia samodzielne modyfikacje. Zalecane jest zwrócenie się do producenta lub serwisu w celu uzyskania dostępu do właściwego oprogramowania i wsparcia technicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA