logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 przyciski wireless i odbiornik z tą samą czestotliwościa.

bebcio11 06 Lis 2009 11:03 1230 8
REKLAMA
  • #1 7222425
    bebcio11
    Poziom 10  
    Witam.
    To jest moj pierwszy post i mam nadzieje, że jest on we właściwym miejscu.

Mam pytanie dotyczace łączenia 2 aparatów fotograficznych.
    Mam dwa cyfrowe aparaty i nie maja dodatkowego kabla albo pilota, żeby zrobić zdjęcie z odleglosci.
    Pomyślałem, żeby mozna było by zrobić coś takiego i to nawet wireless.
    Czy nie wiecie, gdzie można kupić lub poczytać o wireless nadajniku ( dwa przyciski) i odbiorniku, żeby można było ustawić frekwencje.

Jaśniej :

przycisk w aparacie dwu etapowy - trzeba przytrzymać, żeby wyostrzyć i potem przycisnąć mocniej, żeby zrobic zdjecie.
    mam dwa aparaty i chcialbym, żeby dwa na raz zrobily zdjęcie w tym samym czasie, za pomoca jednego pilota.
    przyciski moga byc osobne nie koniecznie jeden dwu etapowy, byle żeby jak przytrzymam jeden to trzymając ten pierwszy (autofocus) i nacisnac drugi, który zrobi zdjęcie.
    na aparatach bylyby odbiorniki, ktore zamknełyby obieg dla pierwszego etapu (autofocus) i naciskajac drugi zrobiłyby zdjęcie w tym samym czasie.
    oczywiscie rozumiem, że musi być ta sama frekwencja na obu odbiornikach dla jednego pilota.

Jeżeli jest możliwe takie coś, to bardzo bylbym wdzięczny o jakieś info. Dziękuję.

ps. otworzyłem aparat i sciagnalem przycisk dwuetapowy.
    To tylko 4 luty na ukos.
    Połączylem dwa luty kabelkiem (na dotyk) i jak złączylem, to wyostrzyly obraz w aparacie, więc skręcilem kabelki, żeby przytrzymać to wyostrzenie i drugie 2 luty połączylem tak samo na dotyk i jak styknąłem kabelki to zrobily zdjęcie.
    Więc są to tylko dwa obiegi, ktore zamykamy osobno, z czego pierwszy musi być przytrzymany.
  • REKLAMA
  • #2 7222738
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Jeżeli chcesz się bawić w wyciąganie kabelków z aparatów to możesz dokupić dowolną kilku kanałową radiolinię z pilotem i po sprawie - pomijam funkcjonalność noszenia aparatów połączonych kabelkami z dodatkową puszką i potrzebę dodatkowego jej zasilania ;-).
  • #3 7226897
    bebcio11
    Poziom 10  
    czy moglbys mi powiedziec gdzie takie cos dostane?
    dzieki bardzo za odpowiedz

ps. wlasnie zajrzalem na 2 kanalowa radiolinie i pisza ze kazdy odbiornik ma zasilanie stale nie wiem gdzie dostane cos na baterie.

w takim ukladzie potrzebuje dwa odbiorniki sterowane jednym pilotem jednoczesnie.
  • REKLAMA
  • #4 7227394
    darek_wp
    Poziom 28  
    Radiolinie możesz kupić dowolne np satel-a , piloty do nich i sposób pracy przekaźników programuje się, więc mogą działąć tak jak potrzebujesz, co do ich zasilania są na 12V więc można pokombinować z bateriami (testowałem i działają już na baterii 9V),
    ps najprościej szukac na aukcjach (allegro, świstak itp).
  • #5 7228421
    bebcio11
    Poziom 10  
    dziekuje. czy jestes pewien ze mozna przytrzymujac jeden przycisk potem nacisnac drugi i bez problemu bedzie to dzialalo ?nie zablokuje to niczego. wiem jak na zwyklych pilotach jest jak przytrzymasz jeden przycisk to juz drugi nie dziala.
  • REKLAMA
  • #6 7229305
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Na 99% jest jak mówisz. Pilot nie może wysyłać dwóch kodów na raz, ale po załączeniu jednego przekaźnika nie musisz trzymać przycisku, przekaźnik nie puści.
    Jeśli nie interesują cię wielkie zsięgi mógłbyś spróbować też zrobić ro na IR.
    Jakiś gotowy pilot, najlepiej rc5, bo do tego kodu masz gotową obsługę w najprostrzym chyba języku Bascom, najprostrzy mikrokontroler np attiny2313, odbiornik, a reszta to już do upodoby. Jak to będzie działać zależeć będzie od programu. Można pokusić się nawet o rezygnaję z przekaźników i zasilanie z baterii aparatu.
  • #7 7229330
    darek_wp
    Poziom 28  
    Radiolinia nie może działać tak, że jednocześnie sa naciśnięte 2 przyciski na pilocie ale można zaprogramować kanał w ten sposób, ze np przekaźnik jest podtrzymywany po puszczeniu przycisku pilota kilka sekund i wtedy mozna uruchomic 2 kanał również odpowiednio zaprogramowany (astabilny, bistabilny, na czas itp).

Można też jak napisał kolega januss73 zrobić radiolinię samodzielnie choć sądzę, że bez elementu wykonawczego zastępującego (równoleglącego) mikrostyk w aparacie się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #8 7229991
    bebcio11
    Poziom 10  
    kurcze to mam szczescie w nieszczesciu. Mieszkam aktualnie w anglii ale z checia bym zaplacil komus kto by mi to zrobil. mam nadzieje ze nie pisze nic zlego na forum. jezeli tak to sorry.

aparaty zasilane sa 2 paluszkami AA kazdy .

jeden oddzielony od drugiego maksymalnie bylby na 10 metrow tak mysle. ja bylbym pomiedzy na odleglosci do 5metrow.
    aparaty sa identyczne. sa to :

Samsung S1060

. Nie sa to aparaty nie wiadomo jakiej klasy ale bardzo mi zalezy na tym przedsiewzieciu , ze chce jakby robic zdjecie dwoch aparatow jednoczesnie z odleglosci bo nie mam tak dlugich rak a z kablem to klopot. po drugie musialby isc kabel z kadego apratu po jednym i laczac je do jakiegos pilota ktory zamyka dwa obiegi osobno i nastepnie je przytrzymuje i potem po nacisnieciu nastepnego przycisku zamknac nastepne dwa obiegi osobno ktore spowodowalyby zrobienie zdjecia w tym samym czasie obu aparatow. chyba za duzo sie rozpisalem , wiem ze wiecie oco mi chodzi. dla mnie to klopot z tymi kabelkami na okolo.

z tego co rozumiem to :

jeden pilot dwuprzyciskowy (zaprogramowany na dwa odbiorniki tak samo) i dwa male odbiorniki (po jednym na aparat). kazdy odbiornik (sterownik, przekaznik) ma wyjscie na 4 kabelki . dwa do focusa ktore po zaprogramowaniu przytrzyma obieg pradu i wyostrzy zdjecie na kilka sekund i drugie dwa ktore zamkna obieg gdzie w ciagu tych kilku sekund musze nacisnac drugi przycisk ktory wykona zdjecie w aparacie.
    mysle ze zasilanie moze(jak da rade) byc 9v bateria w kazdym odbiorniku, chyba ze moze byc cos mniejszego.
    oczywiscie jakis programator ktory po podlaczeniu do komputera bede mogl zaprogramowac.
    Czy ja dobrze to rozumuje powiedzcei mi. Jak juz pisalem nie jestem ekspertem ale lutowac umiem i pojecie tam jako takie mam .

jakby ktos mogl zrobic mi cos takiego i wystawic na "alledrogo.pl" to bylbym bardzo wdzieczny. oczywiscie z przesylka za granice(anglia) . nie bedzie duzo za przesylke ale jakby to powiedziec ja za to zaplace :):)

jezeli ktos by mial chec zarobic i tym sie zajac chociazby dla zabawy(hobbystycznie) z czego oczywiscie zarobi przy tym to niech mi ktorys powie ile mnie to bedzie kosztowac. dzieki bardzo.

ps. Czy IR objalby dwa aparaty jednoczesnie w odleglosci okolo 10 metro gdzie ja bylbym po srodku mierzac tylko do jednego z aparatow?
  • #9 7242376
    bebcio11
    Poziom 10  
    przosze od odpowiedz chociaz ze nie podejmnie sie tego nikt

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy możliwości zdalnego wyzwalania dwóch cyfrowych aparatów fotograficznych Samsung S1060 jednocześnie za pomocą jednego pilota wireless. Aparaty nie posiadają fabrycznych kabli ani pilotów do zdalnego sterowania. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie kilku kanałowej radiolinii z pilotem, gdzie odbiorniki montowane przy aparatach zamykałyby obwody wyzwalania i autofocusa. Radiolinie dostępne są na rynku, np. marki Satel, zasilane zwykle 12V, ale można je zasilać bateriami 9V. Istotne jest zaprogramowanie przekaźników tak, aby możliwe było przytrzymanie jednego przycisku (autofocus) i następnie naciśnięcie drugiego (wyzwolenie migawki) bez blokowania działania. Alternatywnie można rozważyć własnoręczne wykonanie systemu na podczerwień (IR) z mikrokontrolerem (np. attiny2313) i pilotem RC5, co pozwoli na elastyczne sterowanie kanałami. Zasięg potrzebny to około 5-10 metrów. Wymaga to jednak elementu wykonawczego zastępującego mikrostyk w aparacie. Autor poszukuje gotowego rozwiązania lub wykonawcy, który mógłby zrealizować takie urządzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA