logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować aparatem cyfrowym przez PC do zdjęć obrotowych?

superbzyku 29 Mar 2009 19:29 3514 9
REKLAMA
  • #1 6350050
    superbzyku
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.

Mam w planach zrobić sobie podstawkę obrotową z silnikiem krokowym na którą będzie wycelowany obiektyw aparatu cyfrowego - wszystko podłączone do PC (LPT - podstawka, USB aparat).

Zasada jest prosta co kilka stopni obrotu aparat robi zdjęcie n.jpg po pełnym obrocie z pojedynczych obrazków zrobić chcę sobie film (będzie przedstawiał przedmiot z "każdej strony")

Program chcę zrobić w Delphi.

Pomyślałem o zastosowaniu kamerki internetowej, ale jakość słaba więc zastanawiam się nad aparatem cyfrowym, tylko nie mam pojęcia w jaki sposób takowy aparat sterować i pobierać na bieżąco obraz (a co dopiero ustawianie przybliżenia...)

Piszę do szanownych kolegów przed zakupem aparatu w nadziei że ktoś może mieć gotowe rozwiązanie/wskazówki do konkretnego modelu. Interesowało by mnie coś nie drogiego bez bajerów (fotografowane obiekty będą miały max 20x20cm).

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 6350247
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Dużo modeli CANONA (choc nie wszystkie) ma dedykowane wersje "nieoficjalnego" software'u, .

h**p://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_in_Brief

Jest możliwość wpisania na kartę SD nowego firmware'u i napisania własnego skryptu/programu w formacie zbliżonym do popularnego BASIC'u.

W menu aparatu pojawi się nowa opcja "uruchom własny skrypt".
    Po jej wybraniu aparat będzie wykonywał zaplanowane przez programistę operacje.

Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 6350366
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Coś podobnego robiłem i robię .
    Tylko na co nieco innej zasadzie .
    Aparaty są ustawione albo w kole - albo na szynie ( odpowiednio skręcone ) .
    Aparaty to zwykłe samsungi s850 .
    Oczywiście przerobione na wyzwalanie zdalne i zoom zdalny .
    Chyba lepiej porobić ujęcia i dopiero zgrać na dysk .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 6350429
    superbzyku
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedzi,

Panie Andrzeju CHDK jest ciekawe, ale niestety nie bardzo potrafię znaleźć rozwiązanie przesyłania na bieżąco fotek do PC.

Panie Pukury Samsung s850 zdaje się być dobrym aparatem do tego celu (+ cena mi odpowiada bardzo)

Chciałem zapytać jak rozwiązał pan problem zdalnego zoomu oraz wyzwalania, oraz czy jest możliwość jednoczesnego używania karty przez PC i aparat? (Chodzi oto, że nie chce za każdym razem przekładać karty / podpinać kabla) - będę fotografował dużo rzeczy więc chce żeby możliwie największa ilość czynności była zautomatyzowana.

Pozdrawiam Łukasz.
  • REKLAMA
  • #5 6351036
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Aparaty są przerobione w taki sposób .
    Zasilanie zewnętrzne (3.3V/1.2A) .
    Z wnętrza wyprowadzone przewody od spustu migawki i zoom .
    Niestety - aparat trzeba rozebrać i wlutować się w układ.
    Prawdę powiedziawszy to dość prosty zabieg .
    Całością steruje - i zasila aparat - dość prosty sterownik .
    Obawiam się że trzeba podpinać kable ( usb ) .
    Można zrobić sporo ujęć i całość dopiero zgrać na dysk .
    Ważna jest również ilość zdjęć.
    Pozdrawiam .
  • #6 6351363
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    superbzyku napisał:
    ale niestety nie bardzo potrafię znaleźć rozwiązanie przesyłania na bieżąco fotek do PC.

P.

Zrobiłem eksperyment i podłączyłem wyj z Canona na wejście TV (LCD).
    Obraz jest na żywo, tylko nie wiem w jakiej rozdzielczości coś mi się wydaje, że 640 x 480 .
    Dodane po 10 min.
    Jednak jest to chyba normalny format TV , czyli 720x576 pikseli,
    po zrobieniu zdjęcia obraz się stabilizuje na kilka sekund (czas ustawia się w aparacie) i dalej pracuje jak kamera.
  • #7 6351454
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Może stosować tryb " video " ?
    Poszczególnych ujęć " na bieżąco " chyba nie da rady przekazywać do pc.
    Nigdy nad tym nie myślałem.
    Można robić i 10 aparatów jednocześnie - ostatnio próbowaliśmy 18 szt.
    Czy to taki wielki kłopot - po skończeniu sesji zgrywamy na dysk i po sprawie .
    Chyba że jest jakaś konieczność ( jaka ? ) .
    No i na taki " filmik " to trochę ujęć trzeba - inaczej będą przeskoki .
    Znajomy ma jakiś soft który " dorabia " kalatkę ( między dwoma sąsiednimi )
    Pozdrawiam.
  • #8 6351638
    superbzyku
    Poziom 10  
    Czyli chyba zrobię to w taki sposób:

Odpalam sobie program, który kręci podstawką i naciska spust migawki. Po zakończeniu prosi o podłączenie USB - jeśli wykryje napęd to zrzuca sobie na dysk wszystkie jpg, obrabia odpowiednio i sygnalizuje żeby odłączyć aparat i możemy zaczynać z kolejnym przedmiotem. Można w jakiś sposób odłączyć programowo sprzęt?

Może jakiś przekaźnik na pinie zasilania usb? sterowany lpt (będę do podstawki używał więc nie problem)

Dodano po 3 [minuty]:

pukury zapytasz znajomego co to za soft?

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic551228.html o albo coś takiego
  • #9 6352015
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Wygląda na to że sprawa jest prosta.
    Musisz tylko zrobić podstawkę z napędem - silnik krokowy -
    sterownik do silnika .
    Kupić aparat , rozebrać go i wyprowadzić przewody.
    Gdzie podlutować w samsungu wiem i mogę oczywiście podać.
    W tych tańszych " kompaktach " chyba jest jednakowo zrobione .
    Przycisk migawki ma dwa stopnie - jeden - AF , drugi migawka .
    Z kolei zoom zwierasz do masy aparatu albo jeden punkt - albo drugi .
    Jak byś to robił to zastosuj przekaźniczki - albo kontaktrony .
    Tak chyba bezpieczniej .
    Co do softu to mogę się dowiedzieć - ale wątpię żeby był skłonny udostępnić - żyje gość z tego .
    Ale są chyba jakieś programy w sieci dostępne.
    Nie wiem - zajmuję się spawami mechaniczno/elektronicznymi .
    Pozdrawiam .
    Dodając -
    Przeszła Ci chęć
    robienia zdjęć ?
    to taki " rymik "
  • #10 6353078
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 287
    Witam
    Ten sposób nie załatwia tematu ?
    http://www.youtube.com/watch?v=0oARudxxkIY

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania aparatem cyfrowym z poziomu PC w celu wykonywania zdjęć obrotowych na podstawce z silnikiem krokowym. Proponowane rozwiązania obejmują użycie tanich aparatów kompaktowych, takich jak Samsung S850, przerobionych na zdalne wyzwalanie migawki i zoom, co wymaga rozebrania aparatu i wlutowania przewodów do spustu migawki oraz zoomu. Sterowanie odbywa się za pomocą prostego sterownika i zasilania zewnętrznego. Alternatywnie, dla aparatów Canon, istnieje możliwość instalacji nieoficjalnego firmware CHDK, który pozwala na uruchamianie własnych skryptów w BASIC-u, jednak przesyłanie zdjęć na bieżąco do PC jest problematyczne. W praktyce sugeruje się wykonywanie zdjęć po kolei, a następnie zgrywanie ich na dysk komputera. Wskazano również, że obraz na żywo można uzyskać podłączając wyjście aparatu do wejścia TV, choć rozdzielczość jest ograniczona. Do sterowania podstawą i aparatem proponuje się użycie przekaźników lub kontaktronów sterowanych z portu LPT. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące automatyzacji procesu poprzez program w Delphi, który sterowałby silnikiem i wyzwalał migawkę, a po zakończeniu sesji zgrywał zdjęcia z aparatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA