logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz hybrydowy: Lampa ECC82 w preampie i tranzystor na wyjściu - jak połączyć?

Tremolo 03 Sty 2003 18:32 1930 8
REKLAMA
  • #1 75132
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Szukam tego typu konstrukcji szukam już drugi dzień po wszystkich przeglądarkach i nie moge znaleźć przeszukałem też moje zasoby nie ma nic takiego... takie coś widać np w LUXMANIE

mam też schemat prostego przedwzmacniacz na dwóch ECC82
    Wzmacniacz hybrydowy: Lampa ECC82 w preampie i tranzystor na wyjściu - jak połączyć?

czy współpraca czegoś takiego ze wzmacniaczem mocy tranzystorowym jest wskazana?? Czy wysokie napięcie z jakim mamy do czynienia we wzmanciaczu tego typu zachłyśnie poważnie wzmacniaczem tranzystorowym czy wystarczy dać tam określonego typu transformator i po krzyku a może to działa bez transformatora??
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 76114
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    współpraca układu ze wzmacniaczem trznzystorowym moze sie okazac kłopotliwa ze wzgledu na wysoką rezystancje wyjsciowa układu lampowego (150k w anodach) kondensator na wyjsciu radze dac porządny, nawet na wieksze napiecie niz 300V, i dodac taki sam na wejsciu (dla bezpieczeństwa)
    pozniej zmontowac i wysterowac z generatora (bez obciązenia!, ew 1Mom) obejrzec przebieg na wyjsciu,
    jesli amplitudy będą znaczne (a wszystko na to wskazuje) to reansformator moze sie okazac najlepszym rozwiązaniem
  • REKLAMA
  • #3 76115
    stasiekm
    Poziom 30  
    współpraca układu ze wzmacniaczem trznzystorowym moze sie okazac kłopotliwa ze wzgledu na wysoką rezystancje wyjsciowa układu lampowego (150k w anodach) kondensator na wyjsciu radze dac porządny, nawet na wieksze napiecie niz 300V, i dodac taki sam na wejsciu (dla bezpieczeństwa)
    pozniej zmontowac i wysterowac z generatora (bez obciązenia!, ew 1Mom) obejrzec przebieg na wyjsciu,
    jesli amplitudy będą znaczne (a wszystko na to wskazuje) to reansformator moze sie okazac najlepszym rozwiązaniem
  • #4 76116
    stasiekm
    Poziom 30  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 77010
    Tremolo
    Poziom 43  
    tą drugą strone znam :) za to ta pierwsza świetna :) o to mi chodziło właśnie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 77065
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Ciekawa stronka. Warto zwrócić szczególną uwagę na głośnik ze sprzężeniem mechaniczno-elektrycznym, przy 8 litrach i średnicy 17 cm bzyczy od 10Hz!! :D . Ciekawe tylko dlaczego firmy odeszły od seryjnej produkcji takich urządzeń. Przecież Philips opatentował to w 1974(około) :( . Parę lat temu naprawiałem piec do klawiszy właśnie z takim sprzężeniem i powiem że był BEST, tym bardziej że był stosunkowo mały, a moc ok 60W.
  • #9 77156
    Tremolo
    Poziom 43  
    to jest pewnie tak jak i teraz :) niby są ekrany ledowskie ale tego nie wprowadzą bo firmy muszą pozarabiać jeszcze na plazmowych... a znacie Gościa który nazywa się Łągiewka chyba Czesław ma jakiś patent na super zderzak i super hamulce i nikt nie chce tego kupić :) podobnie jak jakiś inny Polak wymyslił sposob na nie zdzieranie sie kół od samolotu (zmniejszenie tarcia) podczas lądowania samolotów (koła tuż nad ziemią kręcą się w powietrzu i logicznie rzecz biorąc wypadkowa sił jest mniejsza... więc zdzieralność opon jest mniejsza i kto mu to kupi może firma produkuąca lub sprzedająca opony jak np Oponeo.pl albo zdziercy którzy remontują podwozia
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji wzmacniacza hybrydowego, w którym przedwzmacniacz lampowy oparty na lampie ECC82 współpracuje z tranzystorowym wzmacniaczem mocy. Wskazano, że wysoka rezystancja wyjściowa układu lampowego (ok. 150kΩ na anodach) może powodować problemy przy bezpośrednim połączeniu z tranzystorowym stopniem wyjściowym. Zaleca się zastosowanie wysokiej jakości kondensatorów sprzęgających o napięciu znamionowym powyżej 300V na wyjściu i wejściu, aby zabezpieczyć układ. Testowanie układu bez obciążenia lub z dużą rezystancją (np. 1 MΩ) oraz obserwacja przebiegu sygnału z generatora pozwoli ocenić amplitudę sygnału. W przypadku dużych amplitud najlepszym rozwiązaniem może być zastosowanie transformatora wyjściowego. W dyskusji pojawiły się także odnośniki do stron z przykładami konstrukcji hybrydowych oraz uwagi o historycznych rozwiązaniach sprzężenia mechaniczno-elektrycznego w głośnikach. Wzmiankowano o firmie Luxman jako przykładzie wykorzystania hybrydowego wzmacniacza lampowo-tranzystorowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA