logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenia na układach TTL-problemy konstrukcyjne:)

Alberto86 26 Cze 2004 14:24 3788 10
REKLAMA
  • #1 712373
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Takiego problemu to chyba jeszcze nie miał nikt!
    Zbudowałem zegar kwarcowy na układach TTL/LS/CMOS i po włączeniu do sieci dzieje się coś takiego: sekundnik liczy do 20, zeruje się, a potem zlicza normalnie do 59. Do takiej sytuacji już później nie dochodzi. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego dziwnego działania mojego zegara? :)
  • REKLAMA
  • #2 712511
    zta
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witaj
    Prawdopodobnie po załączeniu zasilania na licznikach pojawia się stan powyżej 59(np.80).Prawdopodobnie masz zastosowane liczniki dziesiętne.Po doliczeniu do 100 liczniki przekręcają się na zero i już liczą poprawnie.W dziesiątkach na wyswietlacz nie podajesz najwyższego bitu(bo ma liczyć do 6) i dlatego nie widzisz liczby 80. :)
  • REKLAMA
  • #3 717329
    Alberto86
    Poziom 14  
    Dzięki śliczne. Tak rzeczywiście może być. Nie będę jednak budował automatycznego kasowania liczników bo moje '90 mają pozajmowane wejścia a zegarek i tak musi z 10min pochodzić zanim go nestawię bo przez zmianę warunków temperaturowych wewnątrz troszkę się spieszy. Jeszcze raz dzięki :)
  • REKLAMA
  • #4 717891
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeszło 20 lat temu zrobiłem taki zegar, z tym , że w generatorze zastosowałem kwarc 4 MHz i podzieliłem go do 1Hz. Dołożyłem też budzik, godzinę ustawiam na przełącznikach obrotowych i melodyjkę . Wszystko na TTL. Zmusiło mnie tego życie, bo nigdzie wtedy nie mogłem dostać zwykłego, wskazówkowego budzika. Do dzisiaj chodzi non stop i nawet dokładność ma ok. 1 sek/rok. Mógłbym go zamienić na coś nowszego, ale po co. I ten sentyment.
  • REKLAMA
  • #5 718385
    Alberto86
    Poziom 14  
    Mój zegar ma tylko 5 lat ale jego konstrukcja była podyktowana sentymentem do układów TTL, których ładnych kilka setek jeszcze posiadam. W zegarku mam tranzystorowy generator z kwarcem zegarkowym a przebieg 1Hz otrzymuję po podziale w 4 układach UCY7493. Część zasadnicza to 6 liczników UCY7490, 6 dekoderów 4543(pełne 6 i 9 nie to co w UCY7447) i 1 układ UCY7400 jako dekoder 24 godziny. Wyświetlaczy jest też 6: 4 "duże" i 2 "małe". Ustawianie jest zbudowane na selektorze SN74LS157 i na 3 pająkach SN74LS74(miał być 1 ale dwa pozostałe dołożyłem jako układy kształtowania imp. z przełączników).Budzik skałda się z komparatora z 4* 4585 a nastawydokonuje się 4ma nastwnikami dziesiętnymi (CMOSom łatwiej było podciągnąć wejścia do masy). Pamięć budzenia jest zbudowana na kolejnym UCY7400, który steruje generatorani na UCY74132 (są 2 generatory- ton przerywany). Do całego tego monstrum jest wbudowany jeszcze zasilacz na LM309 chłodzonego potężnym, żebrowanym radiatorem. Budowałem około rok. Zegar jest fajny i nietypowy.
  • #6 727807
    scotch
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Kiedyś zbudowałem częstościomierz na TTL jako pomiar heterodyny do cyfrowego-rzeczywistego odczytu częstotliwości UKF .Nawet to chodziło tylo z biegiem czasu potrzebny był to ten scalak to tamten . Wszystko chodziło OK tylko ten pobór prądu i ilość scalaczków.Ach to byłu czasy...
  • #7 728854
    Alberto86
    Poziom 14  
    Zabierałem się kiedyś do budowy częstotliwościomierza do amplitunera ukf, a nawet całego amplitunera. Projekt został niestety tylko na papierze bo póżniej zacząłem interesować się syntezami do odbiorników radiowych. Minęło około dwóch lat i zamiast amplituner zbudować to dorobiłem się fabrycznego i cały projekt powędrował do kąta... :)
  • #8 770143
    Alberto86
    Poziom 14  
    Wracając do tematu zegara to ostatnio odmówił posłuszeństwa generator kwarcowy i podczas naprawy nieźle się namęczyłem. Generator wzbudzał mi się na harmonicznych i to czasem tak wysokich że dzielnik nie wydalał 8O .
  • #9 775321
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4215
    chrisi napisał:
    hefid napisał:
    Przeszło 20 lat temu zrobiłem taki zegar, z tym , że w generatorze zastosowałem kwarc 4 MHz i podzieliłem go do 1Hz. Dołożyłem też budzik, godzinę ustawiam na przełącznikach obrotowych i melodyjkę . Wszystko na TTL. Zmusiło mnie tego życie, bo nigdzie wtedy nie mogłem dostać zwykłego, wskazówkowego budzika. Do dzisiaj chodzi non stop i nawet dokładność ma ok. 1 sek/rok. Mógłbym go zamienić na coś nowszego, ale po co. I ten sentyment.

Do tej sekundy na rok dolorz jeszcze z 30(minimum)
    Pozdrawiam

Nie jestem przekonany, by było to konieczne - ja na zwykłym generatorze RC (tylko
    naprawdę starannie zaprojektowanym - ale bez kwarcu) uzyskałem dobrą stabilność
    (a postarałem się, bo robiłem na nim zegar - uzyskałem równo 1 impuls na minutę),
    i nie widzę powodu, by z kwarcem nie dało się uzyskać dokładności sekundy na rok
    - byleby dobrze zaprojektować, i mieć kwarc skompensowany temperaturowo.
  • #10 775431
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Do scotch. Jak sobie poradziłeś z dzieleniem TTL-ami częstotliwości heterodyny? Kiedyś też kombinowałem, ale nawet sera S była zbyt wolna, no i niedostepna.
  • #11 776566
    Alberto86
    Poziom 14  
    Jako wstepnego dzielnika częstotliwości zamierzałem użyć układu U664 produkcji Telefunkena. Ta kostka jest zbudowana w technologii ECL i ma maksymalną dopuszczalną częstotliwość wejściową 1GHz. Próbowałem kiedyś zrobić wstepny dzielnik na scalakach TTL serii F,S,LS ale rzeczywiście takie układy są zbyt powolne i nie nadają się do takiego zastosowania :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zegarem kwarcowym zbudowanym na układach TTL/LS/CMOS polegał na nieprawidłowym zerowaniu sekundnika – licznik sekund liczył do 20, zerował się, a następnie działał poprawnie do 59. Przyczyną było początkowe ustawienie liczników dziesiętnych na stan powyżej 59 (np. 80), co wynikało z braku automatycznego zerowania liczników po włączeniu zasilania. Konstrukcja zegara opierała się na generatorze kwarcowym z tranzystorem oraz podziale częstotliwości do 1 Hz za pomocą układów UCY7493. Sekundnik i pozostałe liczniki to układy UCY7490, dekodery 4543 oraz UCY7400 do dekodowania 24 godzin. Ustawianie czasu realizowane było przez selektor SN74LS157 i układy SN74LS74, a budzik zbudowano na komparatorze 4585 i układzie UCY7400 sterującym generatorami UCY74132. Dyskusja poruszyła także kwestie stabilności generatorów RC i kwarcowych, trudności z dzieleniem częstotliwości heterodyny TTL oraz zastosowanie układu U664 Telefunkena jako wstępnego dzielnika o wysokiej częstotliwości wejściowej. Wskazano, że układy TTL serii F, S, LS są zbyt wolne do dzielenia wysokich częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA