logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lód na ściance lodówki Polar TS246C przy przewodach - co robić?

lob 26 Cze 2004 14:35 7775 8
REKLAMA
  • #1 712385
    lob
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witajcie!!!!!!!
    Mam pewien problem z lodówką , jest to lodówka samorozmrażająca się i na pozór jest wszystko ok, ale w miejscu gdzie przewody od płyty chłodząco-rozmrażającej z wnętarza lodówki przechodzą przez sciankę lodówki na zewnątrz zbiera się szybko lód tworząc na ściance kulę lodu i trzeba często rozmrażać lodówkę!!!!!!!!
    Jeżeli ktoś się z tym spotkał proszę o radę ????
    Dzięki!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 713756
    _Klark
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Witam
    Rozumiem, że gula tworzy się wewnątrz lodówki. W górnej części chłodziarki, za płytą parownika jest grzałka w plastikowej ramce, to sprawdź czy dolega do płyty, gdyż ona ma podgrzewać płytę w czasie gdy lodówka nie pracuje. To częste zjawisko w TS 246c
    A gdy to nie pomoże będziemy na forum roztrząsać inne rozwązania.

pozdro _Klark
  • REKLAMA
  • #3 714270
    lob
    Poziom 11  
    Dzięki!!!
    Sprawdzę to po weekendzie!!!!
    Pozdrowienia!!!!!
  • #4 715079
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Najprawdopodobniej woda w izolacji, jeżeli grzałka okaże się sprawna. Prosta sprawa tylko ostrożnie z nożem ;)
  • #5 715467
    lob
    Poziom 11  
    Ok!!!!
    Ale co mam zrobić tym nożem??????
    Proszę o dokładniejszą wskazówkę!!!!
    Pozdrowienia!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #6 715730
    lob
    Poziom 11  
    Najprawdopodobniej grzałka jest sprawna,gdyż jak chłodziarka nie pracuje płyta parownika się rozmraża,a lód zbiera się tylko na tylnej ściance chłodziarki w miejscu przejścia (przewodów czy samego parownika) za chłodziarkę.
  • #7 716818
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    To na 100% woda w izolacji. Prosta sprawa, wyskub pianke w okolicy tego przejscia (z tyłu lodowki!!!! - w tym celu odkrec i lekko odsun skraplacz i uwazaj przy tym zeby nie urwac rurek od skraplacza ;) ) Potem dotnij na wymiar powstalej dziury kawalek styropianu grubosci okolo 5cm i uzyj troszke pianki montazowej - takiej do uszczelniania okien przy montazu. Pamietaj usun wszystkie przemoczone fragmenty ale nie za duzo, nie badz nadgorliwy ;) Acha, przyklej na to miejsce folie aluminiowa na jakis silikon. Mozesz na to jeszcze nakleic taka szeroką tasme klejącą zeby skraplacz nie wydlubal dolka...
    Powodzenia
  • #8 717184
    lob
    Poziom 11  
    Dzięki za wskazówki !!!!!
    W wolnej chwili zabiorę się do pracy!!!
    O efektach poinformuję na forum!!!!
    Pozdrowienia!!!!!
  • REKLAMA
  • #9 725850
    lob
    Poziom 11  
    Wreszcie dobrałem się do mojej lodówki zgodnie ze wskazówkami (elektryka 2000) i muszę powiedzieć że,jest zdecydowana poprawa!!!!!!! ale nie jastem pewny czy wszystko zrobiłem tak jak trzeba?????????? Wydłubałem piankę(mokra a nawet kawałki lodu) i napotkałem jeszcze na jedną izolację(za plastikową folią) na drodze do parownika której nie wydłubałem z obawy aby nie przesadzić i dlatego do końca nie wiem czy wykonałem wszystko jak trzeba.
    Dzięki wszystkim za pomoc !!!!!!!!!! Pozdrowienia!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ W lodówce samorozmrażającej Polar TS246C pojawia się problem z szybkim tworzeniem się lodu na ściance w miejscu przejścia przewodów od płyty chłodząco-rozmrażającej na zewnątrz. Przyczyną może być nieprawidłowe działanie grzałki umieszczonej za płytą parownika, która powinna podgrzewać płytę podczas przerw w pracy chłodziarki. Jeśli grzałka działa prawidłowo, problem najprawdopodobniej wynika z obecności wody w izolacji termicznej. Rozwiązaniem jest ostrożne usunięcie mokrej pianki izolacyjnej w okolicy przejścia przewodów, zabezpieczenie powstałej przestrzeni styropianem o grubości około 5 cm oraz zastosowanie pianki montażowej do uszczelnienia. Na koniec miejsce to należy pokryć folią aluminiową przyklejoną silikonem i dodatkowo zabezpieczyć szeroką taśmą klejącą, aby chronić skraplacz. Po wykonaniu tych czynności zauważono znaczną poprawę działania lodówki, choć zaleca się ostrożność przy usuwaniu izolacji, aby nie uszkodzić dodatkowych warstw ani elementów chłodzących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA