logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Home i twój system nie ma pliku stronicowania

Pawel1924 08 Lis 2009 21:00 2389 8
REKLAMA
  • #1 7233940
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    Witam mam laptopa Fujitsu siemens, system windows xp home edition.

Podczas uruchamiania przed pokazaniem się pulpitu wyskakuje błąd :
    twój system nie ma pliku stronicowania lub jego rozmiar jest za mały

kiedy kliknę ok pokazuje się pulpit, kursorem mogę ruszać ale nic poza tym, nigdzie nie mogę wejść. po prostu nie odpowiada na nic, tylko kursorem mogę ruszać.

W trybie awaryjnym się nie uruchamia, jest czarny ekran i taki migający myślnik w prawym górnym rogu.

Czy miał ktoś do czynienia z takimi przypadłościami?

dodam że przy każdym uruchomieniu chce sprawdzać dysk c:

ale gdy sprawdza to zacina się przy 29 procentach.
  • REKLAMA
  • #2 7234012
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Prawidłowa treść komunikatu to:
    "Twój system nie ma pliku stronicowania lub rozmiar pliku stronicowania jest za mały."

Oto co Microsoft ma do powiedzenia na ten temat:
    http://support.microsoft.com/kb/315270/pl
  • #3 7234060
    Dejwiso
    Poziom 13  
    Włącz go normalnie wciśnij alt ctrl delete przejdź w zakładke procesy i poszukaj czy jest tam explorer.exe jeżeli jest to zakończ proces, zakończ też inne niepotrzebne typu gg itd... naciśnij plik nowe zadanie(uruchom) i wpisz explorer.exe i jak sie uruchomi sprobój kliknąć na mój komputer prawym i właściwości, zakładka zaawansowane, wydajność i kliknij ustawienia, przejdź do zakładki zaawansowane, pamięć wirtualna i kliknij zmień i ustaw rozmiar kontrolowany przez system.
  • REKLAMA
  • #4 7234069
    Pawel1924
    Poziom 20  
    czytałem to...

Ale jest taki problem że nie mogę nic zrobić po zalogowaniu się windowsa, kompletnie nic oprócz ruszania kursorem.
  • #5 7234190
    Dejwiso
    Poziom 13  
    zrobiłeś to co napisałem tylko nie mów że nie możesz wejść w menadżer zadań!
  • REKLAMA
  • #6 7234264
    Pawel1924
    Poziom 20  
    no właśnie nie mogę....

opisze dokładnie...

Po zalogowaniu się windowsa przez jakieś 5 sec można coś robić np. wejść do menagera urzadzeń, ale po tych 5 sec komputer stoi w miejscu i nic, kursorem moge machać i nic więcej.
  • #7 7234628
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Po jakim Twoim działaniu tak się stało? Co robiłeś na laptopie bezpośrednio przez pojawieniem się tego objawu?
  • REKLAMA
  • #8 7235081
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Pierwsza rzecz to reanimacja dysku (zatrzymanie chkdska świadczy o problemie z nim związanym) - w jakim zakresie trudno, z braku danych, orzec. Dopiero po tej operacji można kombinować co do dalszych kroków.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 7237366
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Witam...

Ponieważ nic nie mogłem zrobić po uruchomieniu systemu, wziąłem dysk i podłączyłem do stacjonarnego kompa, tam włączyłem o&o defrag, zrobiłem co się da(sprawdzanie itd.)

Później z powrotem do lapka i działa:)

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi:)

A czemu tak się stało?? nie wiem bo to nie mój laptop tylko siostry kolegi a ona mówiła że tak po prostu samo z siebie.

Podsumowanie tematu

✨ Na laptopie Fujitsu Siemens z systemem Windows XP Home Edition pojawiał się błąd informujący o braku pliku stronicowania lub jego zbyt małym rozmiarze. Po zalogowaniu system uruchamiał się, ale interfejs był nieaktywny – można było poruszać kursorem, lecz nie reagowały żadne aplikacje ani menu. Próba uruchomienia w trybie awaryjnym kończyła się czarnym ekranem z migającym kursorem. Podczas automatycznego sprawdzania dysku (chkdsk) system zawieszał się na 29%. Zalecano sprawdzenie obecności procesu explorer.exe i ręczną zmianę ustawień pamięci wirtualnej, jednak ze względu na zawieszanie się systemu było to niemożliwe. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wyjęcie dysku twardego i podłączenie go do komputera stacjonarnego, gdzie za pomocą narzędzia O&O Defrag wykonano defragmentację i diagnostykę dysku. Po powrocie dysk do laptopa system zaczął działać poprawnie. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzeń lub błędów na dysku twardym, które uniemożliwiały prawidłowe działanie pliku stronicowania i stabilność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA