logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3210 znikający zasięg i trzaski w głośniczku.

rpk 27 Cze 2004 12:11 1659 13
REKLAMA
  • #1 713673
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam nokie 3210 którą gdy dostałem niełapała wogule zasięgu. Wyczyściłem ją spirytusem i zaczeła łapać ale.. łapie zasięg na 4 kreski gdzy czcemy zadzwonic przerywa głos w głośniczku a zasięg za chwile znika aby znowu złapać na 4 kreski. Czy ktoś wie co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 713784
    rtvom
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    witaj
    poczyń jeszcze próby z czyszczeniem ten punkt jest słabością rozwiązań tego typu dla anten wewnętrznych.Proponuję też podgrzać stacją odpowiednie miejsca przy ceramikach.
    Powodzenia
  • #3 713854
    piopel
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    czysc cobbe i grzac
  • REKLAMA
  • #4 714069
    torpido
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    jak trzeszczy i przerywa = Cobba
    jak znieksztaca , przerywa i znika zasieg = swith
    pomijam wyrzarte ścieżki i zimne luty.

pozdro
  • REKLAMA
  • #5 736148
    antost
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Ale co ze switch'em ??
    Co mam z nim zrobić ??.
    Wymiana na nowy, a może istnieje jakaś inny sposób??
    Pozdrawiam.
  • #6 736179
    Kakalia
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam ten sam problem prosze o wiecej szczegolow.

POzdro for all.
  • #7 736318
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    cobba jest klejona wiec nie do ruszenia ale po postawieniu nowych kulek pod cecontem fonik jak nowy. Mam jeszcze takie pytanko czy ktoś wie czym rozpuścić ten klej pod cobbo?
  • #8 736678
    bosseq
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    co to jest cobbo co to jest cecont i co to jest swich (nie chce angielskiego tłumaczenia tego wyrazu tylko jego umiejscowienie wygląd i znaczenie). Mam te same problemy z dwoma 3210 ale nie jestem specem w tych tematach. Chciałbym się nauczyć to robić :-)
    pozdro.
  • REKLAMA
  • #9 737268
    bisti
    Poziom 13  
    bosseq napisał:
    co to jest cobbo co to jest cecont i co to jest swich (nie chce angielskiego tłumaczenia tego wyrazu tylko jego umiejscowienie wygląd i znaczenie). Mam te same problemy z dwoma 3210 ale nie jestem specem w tych tematach. Chciałbym się nauczyć to robić :-)
    pozdro.

tez nie jestem specem, ale mialem taki problem i pomoglo podgrzanie cobby, co do umiejscowienia i znaczenia elementow odsylam do linku:
    http://www.inside-gsm.com/Nokia/Nokia_3210/Inside_Nokia_3210_V1/inside_nokia_3210_v1.html
  • #10 737660
    antost
    Poziom 12  
    Ala na tych fotkach nie jest nic podpisane.
    Interesuje mnie gdzie jest switch.
    Czy to jest włącznik czy może jakiś układ scalony.
    Gdzie to jest ??
  • #11 737679
    antost
    Poziom 12  
    Gdzie to jest ??
  • #12 737726
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    proponuję poczytać stare posty ... opcja szukaj ...

na forum jest już chyba wszystko opisane odnośnie zasięgu w 3210 nawet dla mocno początkujących ... że trzeba mieć hot air a właściwie od tego trzeba zacząć , to nie jest tylko kwestia nauki ale w pierwszej kolejności dysponowania odpowiednim do tego sprzętem , chemią ...
  • #13 737760
    bisti
    Poziom 13  
    antost napisał:
    Gdzie to jest ??

oczywiscie ze jest podpisane, pod zdjeciami jakbys nie zauwazyl masz linki do podstron z wykazem i umiejscowieniem elementow !!!
  • #14 738288
    antost
    Poziom 12  
    Faktycznie 8) .
    Sorki nie zauważyłem.
    Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telefonem Nokia 3210 polega na znikającym zasięgu oraz trzaskach i przerywaniu dźwięku w głośniczku podczas rozmów. Po wyczyszczeniu telefonu spirytusem zasięg pojawia się na 4 kreski, lecz szybko znika i powraca, a dźwięk jest zakłócany. Wskazuje się na potencjalne uszkodzenia lub złe styki w elementach takich jak "cobba" (klejona część anteny wewnętrznej) oraz "switch" (element elektroniczny odpowiedzialny za przełączanie sygnału). Zalecane jest dokładne czyszczenie tych punktów oraz podgrzewanie styków przy ceramikach, co może poprawić kontakt i przywrócić prawidłową pracę. Wymiana switcha jest rozważana, jednak brak jest jednoznacznej metody poza naprawą lutów i czyszczeniem. Użytkownicy poszukują informacji o lokalizacji i funkcji elementów "cobba", "cecont" i "switch" w Nokii 3210, a także sposobów rozpuszczania kleju pod cobbą. Dostępne są schematy i zdjęcia wnętrza telefonu na stronie inside-gsm.com, które pomagają w identyfikacji komponentów. Naprawa wymaga odpowiedniego sprzętu, chemii i doświadczenia, a także cierpliwości w testowaniu i podgrzewaniu elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA