logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja diody zabezpieczającej na dysku Seagate ST340014A po zwarciu

keremelekika7 14 Lis 2009 13:23 3045 11
REKLAMA
  • #1 7258767
    keremelekika7
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, chciałem sprawdzić kieszeń do komputera podpiąłem dysk Seagate ST340014A doszło do zwarcia teraz nie da sie uruchomić komputera jak dysk jest podpięty mowili mi że trzeba wylutować diodę moje pytanie gdzie się ona znajduję poniżej zdjęcie płytki elektroniki mojego dysku:

Lokalizacja diody zabezpieczającej na dysku Seagate ST340014A po zwarciu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7258913
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    Najpierw sprawdź miernikiem czy zwarcie masz na zasilaniu 12V czy 5V.
    12V masz na skraju płytki czyli tam gdzie z wtyczki podłączony jest żółty przewód.
    Dwa środkowe bolce w gniazdku zasilania to jest masa a ostatni to jest 5V.
    Te diody o których piszesz to są transile czyli diody zabezpieczające,
    Transil na 12V to jest ten czarny prostokątny element nad lewym dolnym otworem mocującym płytkę.
    Patrząc na płytkę tak jak na załączonym zdjęciu. Jest on ułożony pionowo.
    Transil na 5V jest ułożony poziomo nad nim i trochę przesunięty w prawo. Jest on mniejszy gabarytowo.
    Sprawdź omomierzem czy któryś z nich nie jest przebity. Jeśli jest to go wylutuj.
    Bez niego dysk będzie pracował. Jeśli oczywiście przy okazji nie uszkodziła się reszta elektroniki. Oczywiście nie będzie zabezpieczony przed następnym przepięciem.
  • #3 7259748
    keremelekika7
    Poziom 10  
    ok dzięki za pomoc dysk już startuje ale nie jest wykrywany co robic?
  • REKLAMA
  • #4 7260085
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 380
    No cóż. Jeśli bios nie wykrywa dysku to pewnie padła elektronika.
    Naprawa raczej nieopłacałna.
    Jeśli masz jakieś ważne dane na dysku to raczej pozostanie ci szukać dawcy elektroniki z innego dysku i próbować ją przełożyć.
  • #5 7260477
    keremelekika7
    Poziom 10  
    dobra dzięki za info a jeszcze tylko zapytam przy wymianie elektroniki zgodne musi być firmware i coś jeszcze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7260716
    mjq
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Poza przełożeniem elektroniki trzeba jeszcze przelutować eprom ze starej.
  • #7 7261097
    keremelekika7
    Poziom 10  
    gdzię się ten układ znajduje?
  • #8 7261208
    mjq
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Podaj oznaczenie 8 nóżkowego scalaka w lewym górnym rogu.
  • #9 7261356
    keremelekika7
    Poziom 10  
    2p102
    2310
  • #10 7272076
    keremelekika7
    Poziom 10  
    ponawiam pytanie co jest potrzebne i co musi być zgodne żeby przełożyć elektronikę dysku Seagate ST340014A.
    Wiem napewno że musi zgadzać się firmware, trzeba przelutować EPROM coś jeszcze?
  • #11 10870592
    Piecia37
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    ja mam podobny problem i choc temat byl juz poruszony bardzo dawno to moze jeszcze ktos tu kompetentny zagldnie :) otoz jeden jedyny raz dalem sie dotknac komus obcemu do kompa a gostek na wlaczonym kompie podpinal spowrotem moj dysk dodatkowy i chyba zrobilo sie zwarcie bo zaiskrzylo :( teraz dysk jest niby widzialny w biosie , programy testujace go widza i wskazuja jako sprawny choc jeden wykryl jakis maly blad (okazuje sie ze nie maly) zwiazany z elektronika lub paskiem , pasek odpada bo zmienilem juz kilka wiec chyba eletronika. Z postu powyzej wyczytalem ze mozna wylutowac diody zabezpieczajace o ile to one poszly , tyle ze jak mierze miernikiem to albo nie umiem odczytac. Na ile ustawic om zeby sprawdzic czy diody nie padly i jaki ma byc odczyt ? Chyba tez zrozumialem ze nawet gdy wymienie cala plytke to i tak danych nie odzyskam bez przelutowania procka , dobrze zrozumialem ?
  • REKLAMA
  • #12 10870976
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Piecia37 - załóż Swój lub poproś o przeniesienie tematu. podaj SMART tego dysku. Jeżeli dysk wykrywany w biosie i programy go widzą to jaki problem aby zgrać dane?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył dysk Seagate ST340014A do kieszeni komputerowej, co spowodowało zwarcie, uniemożliwiając uruchomienie komputera. W odpowiedzi na pytanie o lokalizację diody zabezpieczającej, wskazano na dwa transile: jeden na 12V (czarny prostokątny element) i drugi na 5V (mniejszy, poziomy). Po wylutowaniu diody dysk zaczął działać, ale nie był wykrywany przez BIOS. Użytkownik został poinformowany, że może to oznaczać uszkodzenie elektroniki i konieczność wymiany. Przy wymianie elektroniki podkreślono, że należy przelutować EPROM oraz upewnić się, że firmware jest zgodne. W dyskusji poruszono również kwestie związane z diagnostyką i odzyskiwaniem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA