logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DT GAS GT704 - Znikające opcje przepustnicy w GasTech 2.21.18/30 po podłączeniu ECU

fullsound 14 Lis 2009 20:17 2361 8
REKLAMA
  • #1 7260623
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam,

mam instalację DT GAS (GT704) i oprogramowanie GasTech (ver. 2.21.18 i 30). Problem polega na tym, że po uruchomieniu programu w oknie konfiguracji pojawiają się informacje dotyczący przepustnicy (napięcie, itp.). Po podłączeniu natomiast do ECU opcje te znikają - o co chodzi? Czy to oznacza, że przepustnica jest niepodłączona? Czy jest to możliwe - instalacja będzie działać? Czy będą jakieś złe skutki niepodłączenia sygnału z przepustnicy?

dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam,
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 7261375
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Dobrze jest .Jak włączysz program bez interfejsu to pokazują ci się wszystkie elementy programu a jeśli połączysz się z centralką to pokaże ci tylko te ,które są podłączone.

Mniej podłączeń mniej problemów ,ale możesz się pobawić.
  • REKLAMA
  • #3 7261423
    fullsound
    Poziom 15  
    czyli program automatycznie wykrywa co ma podłączone?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7261575
    fullsound
    Poziom 15  
    hmm.. to chyba nie mam podłączonego tego czujnika - czy gazownikowi należy się kulka za to? bo czytałem że to jeden z podstawowych sygnałów do sterowania pracą centralki gazu
  • #6 7261676
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Ja nie mam podłączone i na razie w miarę działa może kiedyś się pobawię .

Ale rozmawiałem z kilkoma fachowcami od staga i także nie podłączają.
  • #7 7261780
    fullsound
    Poziom 15  
    ok, w takim razie daję na razie spokój - dzięki za pomoc
  • #8 7261858
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 269
    MIRAS-S napisał:
    Ja nie mam podłączone i na razie w miarę działa może kiedyś się pobawię .

Ale rozmawiałem z kilkoma fachowcami od staga i także nie podłączają.

Panowie nie przekraczajcie granic śmieszności :
    1. w stagu nie ma i nigdy nie było opcji przyłączenia sygnału przepustnicy bo w tym sterowniku zawsze sygnał podcisnienia w kolektorze ssącym było wskaźnikiem obciążenia silnika
    2. w dt gas przyłączenie tego sygnału miało miejsce w sterownikach bez pomiaru podciśnienia w kolektorze , a mierzone było tylko ciśnienie gazu względem atmosfery i wtedy sygnał z przepustnicy był wskaźnikiem obciążenia

:D:D:D
  • #9 7262313
    fullsound
    Poziom 15  
    chylę czoła przed fachowością, ale dla laika najlepsze są konkretne wypowiedzi: wnioskuję z powyższej, że nie muszę mieć tego podłączenia, tak?

zresztą, postaram się dziś jeszcze sprawdzić jak ja mam to popodłączane, co do czego, porobię fotki i screeny - informacje zamieszczę w swoim drugim temacie, który zszedł na podobny tor: Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją DT GAS (GT704) i oprogramowaniem GasTech (ver. 2.21.18 i 30), polegający na znikaniu opcji przepustnicy po podłączeniu do ECU. Odpowiedzi wskazują, że program automatycznie wykrywa podłączone elementy, a brak sygnału z przepustnicy niekoniecznie wpływa na działanie instalacji. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że niektórzy nie podłączają tego czujnika, co nie powoduje problemów w działaniu systemu. Wskazano również, że w niektórych systemach, takich jak Stag, sygnał z przepustnicy nie jest wymagany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA