logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i programować dysk IDE w systemie mikroprocesorowym?

antyBrygadaW 15 Lis 2009 11:26 2069 4
REKLAMA
  • #1 7262691
    antyBrygadaW
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam!
    Szukam kontaktu z osobami które dołączały do swojego systemu mikroprocesorowego dysk twardy IDE. Znalazłem rozpiskę wyprowadzeń złącza IDE Internal ATA, ale nie do końca wiem do czego służą poszczególne sygnały... Nie wiem które z nich to wejścia, a które wyjścia, jaki jest ich stan aktywny, a jaki nieaktywny... Chciałbym skorzystać z trybu PIO (z przerwaniami) - czy Ktoś mógłby mi opisać protokół komunikacji w trybie PIO?
    Ogólnie będę wdzięczny za każdą pomoc.

Najbardziej nie rozumeiem znaczenia (jaki stan aktywny, czy to wejście/wyjście i jaką pełni rolę):
    DMARQ, IORDY, SPSYNC:CSEL, /DMACK, INTRQ, PDIAG, /ACTIVE...

Pomóżcie w miarę możliwości... Znalazłem specyfikację ATA 400 stron nieprzydatnych informacji...
  • REKLAMA
  • #2 7263165
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    Google ci zbanowali? Na frazy typu 'AVR hard disk', 'microcontroller hard disk' juz pierwsze linki zawieraja gotowe projekty.
    Ale jesli dla ciebie specyfikacja ATA to nieprzydatne informacje, to wybacz, odpusc sobie ten temat.
  • REKLAMA
  • #3 7263225
    antyBrygadaW
    Poziom 15  
    dobrze odpowiedziałeś po swojemu, uznajmy, że wszyscy którzy mają podobny pogląd już się wypowiedzieli i nie zaśmiecają mojego tematu...

ponawiam pytanie, do czego służą wymienione przeze mnie piny IDE? i jak wygląda protokół?

P.S.
    na szukanie z AVR nie wpadłem, a specyfikacji widać Panie nie czytałeś... więc się nie odzywaj...

Dodano po 4 [minuty]:

znalazłem ciekawy link - dla zainteresowanych Link
  • REKLAMA
  • #5 7290159
    antyBrygadaW
    Poziom 15  
    znalazłem specyfikację ATA1 i ATA2, tam jest wszystko opisane - polecam...

nie wiem tylko co z sygnałem CSEL (pin 28), w specyfikacji słabo wyjaśnili... mam go dołączyć do masy czy zasilania, a może wcale?

Dodano po 14 [minuty]:

pin 2 8 miało być
REKLAMA