logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie parametry i moc ma wzmacniacz na lampie PCL86 z TV Antares?

arturssp 04 Sty 2003 14:07 7220 17
REKLAMA
  • #1 75631
    arturssp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam wszystkich. Mam pytanie: Jaką moc miał wzmacniacz oparty na lampie PLC86?? i ogólnie jakie to miało parametry?? Takie coś było w TV Antares, mam schemat, elementy, więc może kiedyś z nudów zrobię taki wzmacniacz, ale nie wiem, jakie ma parametry..... i czy w ogóle jest sens go robić... Wielkie dzięki za odpowiedz! Pozdrawiam wszystkich :)
  • REKLAMA
  • #4 75642
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Super lampa, mam jeszcze takich 20 na strychu, jeśli komu potrzebne...
  • #5 75861
    arturssp
    Poziom 16  
    Dzieki wszystkim:) jak ma 3W, to se zrobie i sie pobawie takim wzmacniaczem. fachman a ile bys chcial za te lampy??
  • #6 75975
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    ja też mam 2 takie lampy... załatw sobie dobry odpowiedni transformator głośnikowy i w szczególności musisz się zaopatrzyć w dobre zasilanie żarzenia... wzmacniacz rozmontowałem znudził mi się... niebezpiecznie to wyglądało... dźwięku nie usłyszałem :D:D napięcia się zgadzały lecz transformator kaput

tu masz inny schemat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic9391.html

tak mi się przynajmniej wydaje projekt mojego nauczyciela :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 75980
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 75989
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Zachęcam Cię do zmontowania takiego wzmacniacza, chociażby dla zabawy, pozostaje tylko problem napięcia żarzenia 13V/0,3A ale może być napięcie stałe(stabilizator). Jak podłączysz dobrej jakości kolumnę głośnikową to możesz porównać brzmienie basu z lampy ze wzmacniaczem tranzystorowym.
  • #9 75994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 76014
    Tremolo
    Poziom 43  
    naprawde iskry nie mówią o tym zachęcająco (!!)

przy dwustu woltach nieźle strzela przy manipulacjach.. zbuduj płytke ja zrobiłem na drutach... przez 2 miesiące nikt się nie zbliżał do tego uzdrojstwa
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 76106
    arturssp
    Poziom 16  
    Wielkie dzieki wszystkim :) Zrobie se taki wazmacniacz.. nabralem checi na lampowke, pomimo ze malej mocy. Trafo glosnikowe bede mial od TV Antares. zasilanie zazenia koniecznie musi byc 13V/0,3A?? nie mozna powiedzmy dac 12V ze stabilizatora?? i ograniczyc prad do tych 0,3A?? Bo kiedys cos czytalem ze lampy moga byc zazone roznym napieciem, ale zeby prad zazenia byl stalej wartosci.... nie wiem czy to dobrze zrozumialem. Lampy, to nie moja "epoka" :) ale mimo wszystko pokusze sie o zrobienie tego wzmacniacza :) Jeszcze raz dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem i za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich :)
  • #12 76117
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 76119
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Lampy serii P... w odróżnieniu od serii E... charakteryzują się tym samym prądem żarzenia(0,3A) ponieważ zostały skonstruowane do pracy szeregowej. Jeżeli podasz napięcie stałe 12V to nie uzyskasz nominalnego prądu a to oznacza, że lampa będzie niedożarzona. Konsekwencją tego będzie jej szybsze zużycie.
    Z kolei, zastosowanie do żarzenia napięcia stałego ma tę zaletę, że pozbędziesz się problemu przydźwięku sieciowego.
  • #14 76211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 80369
    arturssp
    Poziom 16  
    A gdybym zasotowal LM317 i ustawil napiecie na 14V ?? moze tak byc??
  • #16 80391
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Taka regulacja to dobre rozwiązanie. Napiecie żarzenia podałem za katalogiem lamp L.Niemcewicza ale być może jest tu błąd. Najlepiej reguluj napięciem tak aby otrzymać prąd żarzenia 0,3A.
  • #17 81064
    Tremolo
    Poziom 43  
    jak przekroczysz napięcie to lampa pięknie zaświeci :) jak żarowka. Jedna PCL 86 mi tak poszła
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 81137
    arturssp
    Poziom 16  
    :) moze i ladnie swieci :) ale z tego co wiem, jak sie przezazy lampe, to katoda szybko sie zurzywa... i lampa praktycznie sie nadaje do wywalenia :) ale i tak wole "miekkie" swiatlo, niz takie ostre, jasne.... miekkie jest ladniejsze - zwlaszcza w nocy :D Dzieki wszystkim za odpowiedzi.... juz niedlugo zabieram sie za skladanie tego wzmacniacza :D

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz lampowy oparty na lampie PCL86, stosowany m.in. w telewizorze Antares, ma moc wyjściową około 3W, choć w praktyce często osiąga się moc około 1,5W. Lampa PCL86 charakteryzuje się napięciem żarzenia nominalnie 13-14,5V przy prądzie 0,3A, co wynika z konstrukcji do pracy szeregowej. Do zasilania żarzenia można stosować napięcie stałe stabilizowane (np. za pomocą LM317) z regulacją prądu do 0,3A, co eliminuje przydźwięk sieciowy i zapobiega niedożarzaniu lampy, które prowadzi do jej szybszego zużycia. Napięcie żarzenia 12V jest możliwe do eksperymentów, ale nie jest optymalne. Wzmacniacz wymaga odpowiedniego transformatora głośnikowego oraz ostrożności przy pracy z wysokim napięciem anodowym (około 250-300V), które może być niebezpieczne i wymaga rozładowania elektrolitów po odłączeniu zasilania. Pomimo niewielkiej mocy, wzmacniacz na PCL86 może dostarczyć zaskakująco dobre brzmienie, zwłaszcza przy zastosowaniu dobrej jakości kolumn głośnikowych. Warto jednak pamiętać o specyfice lamp serii P (w tym PCL86) i ich wymaganiach zasilania oraz o ryzyku szybkiego zużycia lampy przy przekroczeniu napięcia żarzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA