logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

źle położona elektryka w odnowionym mieszkaniu [pomoc]

mscreative 29 Cze 2004 11:52 6944 23
  • #1 717247
    mscreative
    Poziom 11  
    Witam wczoraj miałem skończony w całym mieszkaniu remont a kilka godzin później okazało się że coś z elektryką jest nie tak.
    Nie można podłączyć wszystkiego w taki sposób aby działało ok wszystkie przewody są podłączone a w niewszystkich gniazdkach jest prąd.
    Elektryka jest w 100% gdzieś nie tak bo odrazu jak tylko były stawiane bloki łączyli gdzieś przynajmniej u mnie w mieszkaniu kable w ścianach.
    Prosił bym o pomoc w jaki sposób z rzeczy dostępnych w domu (żadnych zaawansowanych przyrządów oprócz podstawowego miernika napięcia czyli tzw próbówki) sprawdzić kable te które są od początku w ścianach i są łączone tak aby wiedzieć w 100% że dany kabel dochodzi do któregoś z wyjść w ścianie poprzez puszke na gniazdo czy włącznik.
    Następną sprawą jest podprowadzenie prądu do mieszkania dochodzą tylko 2 przewody z których jeden to 0 a drugi masa. I mam 3 automatyczne bezpieczniki do których chce podłączyć z całego domu w sumie 18 żarówek i 14 gniazdek. Nie wiem jak to rozdzielić na trzy 16 amperowe bezpieczniki i podłączyć do 2 przewodów doprowadzonych do domu tak aby nie wywalało wszystkich 3 na raz tylko ten w którym było coś nie.

W sumie potrzebuje:

1. info jak sprawdzić wszystkie przewody w całym mieszkaniu
    2. podział trzech 16 amperowych bezp. na 18 żarówek i 14 gniazdek
    3. info jak rozdzielić 2 wchodzące kable główne na 3 bezpieczniki tak aby wywalało ten na którym jest zwarcie a nie wszystkie na raz
    4. oraz w jaki sposób to podłączyć aby we wszystkich gniazdach w mieszkaniu było na 100% uziemienie.

Bardzo prosił bym o pomoc. Z góry thx
  • #2 717262
    Gela
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Wezwij fachowca to on ci posprawdza, bo choć jestem elektrykiem z zawodu i pracuje w tym zawodzie to nie wiem w jaki sposób można znaleźc wszystkie usterki. Poprostu musiałbym to wszystko zobaczyć itd.
    Pozdrawiam.
  • #3 717363
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Moim zdaniem - kolega wyżej ma rację - nie ma inego rozwiązania - trzeba być na miejscu, druga sprawa to po opisie problemu - widać, że kolega nie ma prawie żadnego pojęcia o elektryce - proponowałbym nie zabierać się do tego samodzielnie.
    dla sprostowania - te dwa dochodzące przewody - jeden jest "0" drugi to faza - nie mylić z masą!!!! bo może się to źle skończyć
    pozdrawiam
  • #4 717612
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    ja odkrecilbym wszystkie gniazda i sprawdzal po kolei czy nie sa gdzies poluzowane kablelub odpiete.sprawdzajac prubowka sprawdzasz tylko FAZE a moze ZERA nie ma.sprawdzaj napiecie np.lanpka nocna...
    mysle ze u ciebie z bezpiecznikami jest to rozwiazane w ten sposob jedna 16 na swiatla i dwie na gniazda troche dziwnie ale czego nie robi sie zeby obciac koszta instalacji.....zrub jak mowilem i jak nie pomoze to pisz cos sie poradzi
    a i sprawdz czy z bezpiekow wychodzi napiecie czasami nowy ale moze nie robic mialem takie juz nie raz....
    pozdrawiam
  • #5 717683
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    greku69 napisał:
    ja odkrecilbym wszystkie gniazda i sprawdzal po kolei czy nie sa gdzies poluzowane kablelub odpiete.sprawdzajac prubowka sprawdzasz tylko FAZE a moze ZERA nie ma.sprawdzaj napiecie np.lanpka nocna...
    Eee tam po co lampka, lepiej sprawdzać żelazkiem, jak się ma takie narzędzia to nie polecam dotykania się do tych kabli, jak coś się komuś kiedyś stanie to można zaliczyć odsiadke.
  • #6 717697
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A kto robił remont? Osoba, która Ci to montowała powinna mieć uprawnienia SEP, bo bierze za to odpowiedzialność. A jeśli ma uprawnienia to powinna zrobic dobrze. Kolego, czego sie spodziewasz? Że ktoś Ci powie zrób tak i tak? Bez pomiarów? Zajrzyj sobie na www.ise.pl tam znajdziesz mnóstwo przykładów lekceważenia przepisów i czy się to skończyło. Przepraszam za moje wypociny, ale myślę że lepiej będzie jak dasz sobie spokój.
  • #7 717749
    mscreative
    Poziom 11  
    Remont remontem poprostu osoba z bardzo bliskiego otoczenia rodziny. przewody zaś były tak od samego początku. a co do uprawnień SEP to ja sie nie znam ale był elektryk z firmy drosed - www.drosed.com.pl której właścicielem jest francuz podłączył wszystko i działa poprawnie. a wracając do uprawnień SEP to nie wiem czy takie zwykłe robole ze spółdzielni mieszkaniowej którzy nie dość że przyjdą po wypiciu to jeszcze sobie życzą kosmiczne kwoty za zrobienie tego mieli te całe uprawnienia SEP. Pozdro i dzięki za pomoc.
  • #8 717751
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Dokładnie jak pisza koledzy. Z tym ze czlowiek remontujący mieszkanie nie musi miec uprawnien SEP gdy maluje ściany :-) a z tego co czytam to gośc zabrał sie także za elektryke!!! A panu panie kolego szczerze odradzam dotykanie sie jakichkolwiek przewodów!!! To może byc niebezpieczne (kolego nie odróżnia fazy od masy)!!! Dlatego wystawiają uprawnienia SEP.
  • #9 718177
    mscreative
    Poziom 11  
    no to tak na koniec wszystko działa już ok tylko jeden kontakt w łazience nie chodzi ale to powiedział że podczas robienia łazienki musieli gdzieś przekuć kabel tak wszystko chodzi jak najbardziej ok. popodłanczał sprzęty które ciągną najwięcej energii pod jeden bezpiecznik światło pod 2 i reszte kontaktów pod 3. W sumie wyniosło to z materiałem czyli puszka na bezpieczniki + 3 bezpieczniki automaty 50 zł z czego 20 wziął tylko za robote.
  • #10 718523
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Witam
    Boże włosy się jeżą!!!
    Napisze teraz jezykiem kolegi mscreative

A czy w tej skrzynce masz taki szeroki bezpiecznik z przyciskiem T?
    Czy w gniazdkach masz trzy przewody: niebieski, żółto-zielony i czarny?

Piszesz w temacie "źle położona elektryka w odnowionym mieszkaniu"
    Czyli kładli całą instalacje na nowo?

Pozdrowienia
  • #11 718821
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Ja pokusił bym się jeszcze o jedno pytanie - czy elektryk jak już wszystko podłączył to wykonał pomiary nowych obwodów ?

Pozdrawiam.

M
  • #12 718847
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A przekuty przewód w łazience jest zaizolowany lub odpiety, bo może upłynniać do ściany!! A tam mokro!!
  • #13 720355
    mscreative
    Poziom 11  
    Cytat:
    Piszesz w temacie "źle położona elektryka w odnowionym mieszkaniu"
    Czyli kładli całą instalacje na nowo?

Nie a przed remontem jak montowałem włącznik w ścianie i jak lekko troche mocniej przegieło się kabel (prosto z pod muru bo kawałek ściany odkułem) to odrazu sie łamał to mówiłem że jak remont będzie żeby zmienić instalacje na nową to nie chcieli. dodam tylko że blok budowany był 20 pare lat temu.

Cytat:
    Ja pokusił bym się jeszcze o jedno pytanie - czy elektryk jak już wszystko podłączył to wykonał pomiary nowych obwodów ?

miał jakiś sprzęcik nie wiem jak to sie nazywa i coś pod wszystkimi włącznikami gniazdkami i żarówkami mierzył a co to było to nie wiem.

Cytat:
    A przekuty przewód w łazience jest zaizolowany lub odpiety, bo może upłynniać do ściany!! A tam mokro!!

akurat w łazience i wc nie było nic robione podczas tego remontu i przewód jeśli jest przekuty (bo nie wiem czy tak od nowości nie było - tak kiedyś przynajmniej w siedlcach wszystko budowali i robili) a mokro tam nie jest ponieważ to przy samych drzwiach.
  • #14 720504
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Szanowni koledzy temat poważny, dyskusja przeważnie jałowa a prawda jest taka. Tu może pomóc tylko elektryk. A w tym zawodzie aby móc wykonywać jakiekolwiek prace elektryczne trzeba posiadać uprawnienia SEP (słusznie zauważyli to inni koledzy). I tylko fachowiec z takimi uprawnieniami zagwarantuje pełne bezpieczeństwo instalacji elektrycznej przyszłemu użytnikowi.

Pozdrawiam.
  • #15 720510
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 725118
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Kolego PICIA uprawnień SEP owskich na piękne oczy nie dają. Trzeba się wykazać wiedzą!

Pozdrawiam.
  • #17 725247
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Ryszard49 napisał:
    Kolego PICIA uprawnień SEP owskich na piękne oczy nie dają. Trzeba się wykazać wiedzą!

Pozdrawiam.

Witam
    Uprawnienia SEP -owskie np do 1KV - to raczej tylko formalność. Dostaje je każdy, nawet ten który nie ma pojęcia o elektryce. Wszystko zależy w jakim zawodzie pracujemy, pytania są zadawane właśnie pod tym kierunkiem. Takie uprawnienia musi mieć zarówno elektryk hydraulik, lekarz, elektronik pracujący w serwisie RTV - i mogę wskazać takich bardzo wielu, którzy nie mają pojęcia o instalacjach elektrycznych a uprawnienia posiadają - bo pracują na urządzeniach zasilanych 220V.

Ja pracuje w kablówce - na egzaminie dostałem pytanie co się stanie kiedy nastąpi przerwa ekranu w przewodzie antenowym - zaczęłem nawijać o zagrożeniach - a tak na prawdę facetowi chodziło o to, że się popsuje obraz - co dla mnie jest rzeczą oczywistą :)

Dlatego otrzymane uprawnienia nie przekładają się na posiadaną wiedzę
  • #18 725250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 727456
    nissei
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    no cuż jestem elektrykiem mam uprawnienia SEP pracuje 10 lat w ZE wrocław i nie jedno widziałem prawdza jest taka że szanowny kolega ma części instalacji zrobionej po nowemu a cżęści starej i trawda jest tak że stara instalacja jest na stoprocent z aluminium (srebno szare pszewody) któru nie jest najlepszym pszewodnikiem i nie nadaje sie wogle na instaleacje elektrycne ale cóż tak kiedyś budowano a nowa jesst położona w miedzi i podejżewam że w miejscach połonczeń starej i nowej instalacji po wstał problem tzw. ognowa galwanicznego reakcj amiedzi z aluminium stąd mogom występować problemy z łazienką i jak sugerowała wiekszości bez elektryka króry zna sie na swoim zawodzie nic tu nie poradzisz a metody na próbówkę lampkę nocnom czy o zgrozo nażelazko były dobre za czasów PRL jak nie chcesz spalić swieżo wyremontowanego miszkania albo spszętu kt€ry masz popodłanczany do instalacji elektrycznej to nie oszczedzaj paru złotych na fachowca bo straty mogom być dużo dotkliwsze
  • #20 727957
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Grupa kwalifikacyjna SEPowska uprawnia do pracy tylko w takim zakresie w jakim zostało wypełniona dokumentacja przez kierownika zakładu. I jak ktoś pracuje przy ciągnięciu kabli to i będzie z tego pytany plus pierwsza pomoc. Niech ktoś przystąpi do egzaminu dozorowego lub kwalifikacyjnego na 15kV lub bez ograniczeń zobaczymy czy to taka buła z masłem.
    Inna sprawa wykonanie pomiarów zakończonych ważnym protokołem z badań i pomiarów może wykonać tylko osoba która ma wyraźnie to zaznaczone w kwalifikacjach.
    Z kolei w każdej pracy związanej z instalacją elektryczną w domu czy też instalacją przemysłową jest potrzebny zdrowy rozsądek, znajomość aktualnych przepisów, doświadczenie i zwykłą uczciwość i solidność w tym co się robi.
    Druga strona medalu to podejście inwestora widziałem instalację wykonane w przez elektryka amatorów po prostu znajomego i potem rozpacz użytkownika jak po paru miesiącach zaczynają wychodzić kwiatki, gdzie przyczyna leży po stronie np. źle podłączone puszki, luźne skrętki, złe przekroje, nie podłączone obwody, zbyt mocno obciążone zabezpieczenie inne z kolei prawie puste a właśnie został wykonany remont na tip top. Już pomijam sprawy typu bezpieczeństwa użytkowników pod względem ochrony przeciwporażeniowej jak i przeciw pożarowej, bo tu co by nie pisać i mówić nic nie zwalnia z rozsądnego podejścia do tematu elektryczności.
  • #21 728065
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Witam
    zeberko napisał:
    Grupa kwalifikacyjna SEPowska uprawnia do pracy tylko w takim zakresie w jakim zostało wypełniona dokumentacja przez kierownika zakładu.

Z tym się nie do końca zgodzę.
    Tak jest w przypadku skierowania z zakładu pracy.
    Jak sam sobie opłacam egzamin SEP to jest inaczej.

PICIA napisał:
    Ryszard49 napisał:

Pozdrawiam.

stary wykuje na blache przepisy mimo to nie znajac podstaw budowy insstalaci-brak praktyki

Teoretycznie tak, ale nie zapominaj, że w Komisji Egzaminacyjnej nie zasiadają laicy (czasem więdzą więcej o urządzeniach w danym Zakładzie niż pracownik tego zakładu zdający egzamin), przepisy owszem da się wykuć ale można się "wyłożyć" na prostym pytaniu, którego się na wyuczysz z żadnej książki nie mając do czynienia z urządzeniami.
    < prywatnie do PICIA: czy Ty po wymianie kilku zdań nie rozpoznasz, że rozmawiasz z osobą, która tylko gdzieś słyszała np. o przesłuchach w skrzyżowanych parach, skrzyni Pupina etc. ale nie miała z tym nigdy do czynienia? (może zły przykład dałem ale to było dawnooo..) >
    Taki numer może się udać przy odrobinie szczęścia i z uprawnieniami do 0,4 KV, z pomiarami już będzie większy kłopot.
    Ponadto do wykonywania i zgłaszania do odbioru instalacji w mieszkaniu potrzebne są też uprawnienia elektroinstalatora wydane przez Zakład Energetyczny.
    Pomijając w jaki sposób zdobyte są uprawnienia to każdy normalny człowiek przed złożeniem imiennego podpisu zastanowi się jakie mogą być tego konsekwencje.

zeberko napisał:
    Inna sprawa wykonanie pomiarów zakończonych ważnym protokołem z badań i pomiarów może wykonać tylko osoba która ma wyraźnie to zaznaczone w kwalifikacjach.

Warto dodać, że do wykonania pomiarów niezbędne są też urządzenia pomiarowe z ważną homologacją i numerem, który jest wpisany w protokół.

Jedyna rozsądna odpowiedź dla mscreative to:

Gela napisał:
    Wezwij fachowca to on ci posprawdza, bo choć jestem elektrykiem z zawodu i pracuje w tym zawodzie to nie wiem w jaki sposób można znaleźc wszystkie usterki. Poprostu musiałbym to wszystko zobaczyć itd.
    Pozdrawiam.

Nie przypadkowo na egzaminach najwięcej pytań dotyczy ochrony przeciwporażeniowej.
    O przepisach możemy dyskutować ale udzielanie na forum szczegółowych porad jak i co samodzielnie wykonać w instalacji elektrycznej w mieszkaniu stanowi zagrożenie zdrowia i życia!

Pozdrawiam
    HenryK3
  • #22 728096
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    HenryK3 napisał:
    skrzyni Pupina
    A co to takiego? Ani na szkoleniu SEP ani na wykładach z telekomunikacji czy elektrotechniki tego nie było.
  • #23 728109
    HenryK3
    Poziom 29  
    Ocena: 191
    Napisałem, że to było dawnooo... przed wprowadzeniem światłowodów były kable, zazwyczaj w płaszczu z ołowiu.
    I była metoda zwiększenia zasięgu sygnałów i ograniczenia zniekształceń stosowana w kablach telekomunikacyjnych (opracowana przez Pupina).
  • #24 728120
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Czy nikt niezauważył że na poczatku tematu w siódmym poście od góry
    mscreative napisał:
    ....a co do uprawnień SEP to ja się nie znam ale był elektryk z firmy drosed - www.drosed.com.pl której właścicielem jest francuz podłączył wszystko i działa poprawnie. .......
    Pozdro i dzięki za pomoc
    .

Temat do zamknięcia - a slogany o SEPie itp. to na forum były wielokrotnie

i po tym poście wypowiadają się jeszcze moderatorzy :(

Podsumowanie tematu

✨ W odnowionym mieszkaniu pojawiły się problemy z instalacją elektryczną – nie wszystkie gniazdka mają napięcie, a przewody w ścianach są łączone nieprawidłowo. Autor dyskusji dysponuje jedynie podstawowym miernikiem napięcia (próbówką) i prosi o wskazówki, jak samodzielnie zweryfikować, które kable dochodzą do poszczególnych gniazdek i włączników. W instalacji dochodzą tylko dwa przewody – faza i neutralny (nie masa), co budzi wątpliwości co do prawidłowego rozdzielenia obwodów na trzy automatyczne bezpieczniki, które mają zasilać 18 żarówek i 14 gniazdek. W dyskusji podkreślono konieczność zaangażowania wykwalifikowanego elektryka z uprawnieniami SEP, gdyż samodzielne próby mogą być niebezpieczne i prowadzić do uszkodzeń lub zagrożeń. Zwrócono uwagę na możliwe problemy wynikające z łączenia starej instalacji aluminiowej z nową miedzianą, co może powodować korozję galwaniczną i awarie. Zalecano sprawdzenie luźnych połączeń w gniazdkach oraz pomiary napięcia na bezpiecznikach. Po interwencji fachowca większość problemów została rozwiązana, z wyjątkiem jednego kontaktu w łazience, gdzie przewód mógł zostać uszkodzony podczas remontu. Dyskusja poruszyła także temat formalności i praktycznej wartości uprawnień SEP oraz znaczenia doświadczenia i rzetelności elektryka. Wskazano, że pomiary instalacji powinny być wykonane i potwierdzone protokołem przez osobę z odpowiednimi kwalifikacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA