logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Videodomofon + obsluga bramy i ryglowanie - duza odleglosc

marop 16 Lis 2009 00:35 2063 6
  • #1 7266918
    marop
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Chciałbym załozyć Videodomofon do bramy przy moim domu i do bramy rowniez otwieranie i ryglowanie. I tutaj sie pojawia problem bo od domu do bramy mam około 400metrów i nikt mi nie chce tego zamontowac bo mowi ze za daleko i nic nie bedzie dzialac a juz napewno nie bedzie obrazu.

Jest jakis sposob na przesłanie obrazu na taka odleglosc?! Jak nie videodomofon to myslalem nad kamera przemysłowa nad brama ale z tym tez podobno problem ze wzgledu na odglosc no i do tego musial bym jakis monitor dodatkowy a tak to by bylo w jednym wszystko. (chyba ze dalo by sie podlaczyc do tego uzadzenia od videodomofonu)
    No i jeszcze pozostaje kwestia przewodu do silowników i ryglowania bramy jaki i jaka srednica ile zył wszyscy mowia ze nie da rady bo za daleko. Czy to prawda czy sa jakies rozwiazania?!

Da sie to jakos rozwiazac?
    Jesli tak to prosil bym o jakies propozycje sprzetu takze.
  • #2 7267070
    tapir76
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam

Co do przesyłu sygnału wideo może to Ciebie zainteresuje Link lub toLink
  • #4 7276143
    tomeye
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    Domofon czy Video-domofon można zamontować na większa odległość zwiększając przekrój przewodu
    standard to 0,5 żyła
    w przypadku 400 m to należy podwoić 2x 0,5

jednak tu wpadamy w pułapkę im większa odległość pomiędzy kasetą a viedo-monitorem słuchawką wzmacniacz przenosi wszelkie zakłócenia miedzy innymi tętnienie (częstotliwość 50 Hz) 2 źródła:
    1.
    zaleca się puszczenie osobnym przewodem zasilanie rygla
    2.
    przy tak dużej odległości podobne szumy mogą pojawić się z przepuszczania diod prostowniczych gdyż wzmacniacz pracuje na granicy mocy lub powyżej (w celu utrzymania jakości rozmowy i wizji)
  • #5 7281128
    marop
    Poziom 11  
    spiac dwie pary razem czy kupic calowy kabel? Goscie ktorzy mieli mi to montowac powiedzieli ze nie bedzie obrazu na taka odleglosc.
    Czyli kabel calowy i powinno dzialac?
    Tylko do rygli odzielnym kablem tak?!
    A otwieranie zamykanie bramy normalnie?!
  • #6 7285443
    tomeye
    Poziom 20  
    Ocena: 69
    bramę i rygiel pość osobnym kablem gdyż przy takiej odległości może przenosić się tętnienie nie znam tego osprzętu dobrze obraz powinien być no może być problem z jakością obrazu ja dasz 2 żyły pod dany zacisk niestety wszystkiego trzeba spróbować duży odcinek niesie problem ze wzmocnieniami sygnału
  • #7 7307099
    Rafal_
    Poziom 12  
    Ja bym spytał w jakimś sklepie, w którym zajmują się takimi sprawami na co dzień. Ze swojej strony mogę polecić Deltę Poznań. Znajoma, która kupowała u nich osprzęt do monitoringu dostała szczegółowe zalecenia dot. instalacji i teraz jest bardzo zadowolona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować videodomofon do bramy oddalonej o 400 metrów od domu, jednak napotyka trudności związane z przesyłem sygnału wideo na tak dużą odległość. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym zwiększenie przekroju przewodów (zalecane 2x 0,5 mm²) oraz użycie osobnych kabli do zasilania rygla, aby uniknąć zakłóceń. Proponowane są również bezprzewodowe zestawy transmisyjne oraz podłączenie kamery przemysłowej do telewizora. Użytkownik powinien skonsultować się z profesjonalnym sklepem, aby uzyskać szczegółowe zalecenia dotyczące instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA