logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór domofonu/wideodomofonu odległość 120m elektrozaczep i brama przesuwna

marcindml1 21 Wrz 2023 20:20 1134 11
  • #1 20742325
    marcindml1
    Poziom 5  

Witam.
    Potrzebuję pomocy przy wyborze domofonu lub wideodomofonu na odległość około 120 m od domu.
    Jestem na etapie instalacji i do końca nie wiem, jakie kable puścić. Przy wjeździe będzie furtka z elektrozaczepem i brama przesuwna z silnikiem. Nie wiem, czy przy takiej odległości będzie działał wideodomofon, więc może zwykły domofon. Do bramy dam zasilanie 3x2,5 mm, a jakie kable dać do sterowania?
  • #2 20742335
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    marcindml1 napisał:
    odległość około 120m od domu.
    Nie wiem czy przy takiej odległości będzie działał wideodomofon więc może zwykły domofon.

Wideodomofon na takiej odległości będzie działał, ale zapomnij o tanim chińczyku.

marcindml1 napisał:
    jakie kable dać do sterowania?

XzTKMXpw 5x2x0,8 + zasilający YKY
  • #3 20742336
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Standardowo najlepiej dwie skrętki ziemne żelowane, możesz także położyć światłowód.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20742615
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1364
    Kładłabym światłowód i videofon IP.
  • #5 20743594
    marcindml1
    Poziom 5  
    Czyli między monitorem a stacją slupkową XzTKMXpw 5x2x0,8 i do tego dodatkowy zasilający? Czy zasilający tylko do automatu bramy? Położę chyba jeszcze światłowód na zapas.
    Jeśli położę tylko światłowód to on już wystarczy do sterowania elektrozaczepem i bramą przesuwną?
  • #6 20743634
    Ircys
    Specjalista Domofony
    marcindml1 napisał:
    Czyli między monitorem a stacją slupkową XzTKMXpw 5x2x0,8 i do tego dodatkowy zasilający?

Tak, ale nie między monitorem, a słupkiem, a raczej jakąś rozdzielnicą, a słupkiem.

marcindml1 napisał:
    Czy zasilający tylko do automatu bramy?

Nie, bo do automatu bramowego potrzebujesz 230V, a do wideodomofonu zazwyczaj 12V.

marcindml1 napisał:
    Położę chyba jeszcze światłowód na zapas.

Tak to dobry pomysł.

marcindml1 napisał:
    Jeśli położę tylko światłowód to on już wystarczy do sterowania elektrozaczepem i bramą przesuwną?

Jeżeli masz na myśli tylko światłowód i nic więcej, to nie.
  • #7 20743647
    marcindml1
    Poziom 5  

Czyli światłowód będzie odpowiadał głównie za obraz i dźwięk, a do wyzwalania elektrozaczepu i bramy muszę dać jeszcze skrętkę między monitorem a stacją? Polecisz jakiś konkretny model wideodomofonu, żebym mógł mniej więcej zobaczyć, jak to na schemacie wygląda?
  • #9 20744031
    marcindml1
    Poziom 5  
    Ircys napisał:

Do zobaczenia schematu są spoko ale może znajdzie się coś z niższej półki cenowej :) Mam monitoring z hikvision i widziałem że mają też wideodomofony, może znajdzie się coś do 2tys max?
  • #10 20744159
    Ircys
    Specjalista Domofony
    marcindml1 napisał:
    Mam monitoring z hikvision i widziałem że mają też wideodomofony, może znajdzie się coś do 2tys max?

Poniżej 2 tyś. na pewno coś się znajdzie, tylko czy będzie stabilnie działać...
    Poczytaj, nawet tu na forum, jak ludzie męczą się z Hikvision.
  • #12 20747242
    Ircys
    Specjalista Domofony
    marcindml1 napisał:
    Poza tymi dwoma możesz coś jeszcze polecić?

Szukaj po nazwach: Comelit, Biticino

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje domofonu lub wideodomofonu do instalacji na odległość około 120 m od domu, z uwzględnieniem furtki z elektrozaczepem i bramy przesuwnej. W dyskusji podano, że wideodomofon może działać na takiej odległości, ale zaleca się unikanie tanich modeli. Proponowane rozwiązania to użycie skrętek ziemnych żelowanych lub światłowodu. Światłowód ma zapewnić przesył obrazu i dźwięku, natomiast do sterowania elektrozaczepem i bramą konieczne jest dodatkowe okablowanie. Użytkownik rozważa modele od Fermax i Urmet, a także poszukuje tańszych opcji, w tym wideodomofonów od Hikvision, mimo że pojawiły się wątpliwości co do ich stabilności. Inne polecane marki to Comelit i Biticino.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA