logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideofon w odleglosci okolo 300m od bramy,co kupic?

zaxoniec 02 Wrz 2013 16:32 11817 38
REKLAMA
  • #1 12695300
    zaxoniec
    Poziom 14  
    Ocena: 835
    Witam serdecznie. Mam następującą sytuację:
    Brama jest ulokowana w odległości około 300-350 metrów od budynku w zalesionym terenie. Potrzebny jest tam wideofon. Pytanie jaki model i dodatkowy osprzęt i kable kupić żeby działał bez problemów na taka odległość. Ewentualnie jakieś opcje bezprzewodowe? Zależy mi na dobrym sprzęcie który będzie działał bez problemów.
    Zasilanie 240V przy bramie mam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12696574
    piotrek_falownik
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Jak poprzednik zaproponował, żaden tani bezprzewodowy wideofon nie będzie działał na takiej odległości. Ogólne bezprzewodowe wideodomofony to lipa.. Taka jest prawda, jednak 13000zł to chyba nie każdego stać.
    Powracając do tematu, zamontowałem wideodomofon marki Leelen na przewodzie 4x1mm - 250mb, był mały problem z podglądem jednak wszystko inne funkcje działają bez problemu. Proponuje dać przewód 4 x 1,5mm bądź kupić cyfrówkę i przewód 2 x 1,5mm będzie taniej na przewodzie.. http://www.leelen.pl/wideodomofon-v25no15n-system-dwuprzewodowy-p-122.html
    Próbowałem wtedy jeszcze Kenwei i nie ruszył. Takie duże odległości to rzadkość, ciężko będzie znaleźć coś pewnego.

Pozdrawiam..
  • #4 12696835
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    A może zwykły domofon do tego kamera cctv i monitorek w mieszkaniu. Jakość dużo lepsza, większe pole widzenia przy odpowiednim umieszczeniu kamery. Nie powinno być problemu przy takich odległościach. Zestaw kamera + monitor ok 500 zł + porządny domofon Elfon, Mifon, Urmet itd. Z przewodem masz szansę zamknąć się w okolicach 1 tyś zł.
  • #5 12702840
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 60
    Zainteresuj się systemami cyfrowymi, 2N - dwuprzewodowe, ale dosłownie cyfrowymi, z magistralą.
    Polecam Eura lub jeżeli większy budzet to BTicino.
    Jeżeli chcesz mogę Ci zestawić na priv.

Jeżeli radio to raczej rozwiązania IP np Helios puszczone via wlan, ale odradzam, czym więcej klocków tym większa zawodność.

Powodzenia.
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #6 12757703
    tomekkresek
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    te 13000 to nie za bardzo wiem skąd? Proponuję się skontaktować z dystrybutorem COMELIT'a
    comelit
    wydaje mi się że taki zestaw oscylował w granicach 5000
  • #7 12760172
    andziabb
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Witam!Zgadzam się z piotrem_falownikiem, wideodomofony raczej nie działają na tak dużych odległościach. Największa odległość jaką nasz instalator "pokonał" to 200 m, ale musiał dać zasilania zaraz przy kamarze i oczywiście zwiększyć przekrój żył, ale nic innego nie można było już dodać (np chciał klient dodatkowy monitor i kamerę).
    Proponuję kamerę CCTV, z rejestratorem twardym dyskiem + zwykły domofon
    Można też wypróbować kamerkę IP - podgląd przez internet, wbudowane WiFi.

Pozdrawiam
    http://www.eldomix.com.pl/
  • #8 12761498
    tomekkresek
    Poziom 12  
    Nie zgodzę się z twierdzeniem że wideodomofony nie działają na odległości 300m po za wcześniej wspomnianym zestawem za 5tys można zbudować system SBC z dodatkowym wzmacniaczem lub prościej system ViP (całkowicie po IP) w tym przypadku dostajemy do systemu darmową aplikację na IOS lub ANDROID i mamy monitor cały czas przy sobie. Po szczegóły najlepiej do dystrybutora

Dodano po 3 [minuty]:

Jak już koniecznie chcemy to do tego dodatkową kamerę też możemy podłączyć a jak nam tego mało to jeszcze obydwie (tą z panelu zewnętrznego i dodatkową) można podłączyć do DVR-a i lub TV :-)
  • #9 12763054
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2057
    andziabb napisał:
    Witam!Zgadzam się z piotrem_falownikiem, wideodomofony raczej nie działają na tak dużych odległościach. Największa odległość jaką nasz instalator "pokonał" to 200 m, ale musiał dać zasilania zaraz przy kamarze http://www.eldomix.com.pl/

Jeżeli montujecie takie wideodomofony jakie tu polecacie czyli Wena, Cometition i temu podobne chińszczyzny to nie dziwię się, że jest problem na takich odległościach. Proponuję "liznąć" trochę sprzętu markowego, a problem
    zniknie w "magiczny" sposób :)

Pozdrawiam
  • #10 12763257
    tomekkresek
    Poziom 12  
    Hmm... Nic dodać nic ująć,
  • #11 12764121
    andziabb
    Poziom 21  
    Ircys nie wiem czy Ty w ogóle miałeś styczność z Weną i serią Competition, bo gdybyś miał to byś inaczej wypowiadał się na temat tego sprzętu. Nawet takie marki jak Kenwei czy Commax mają problemy z odległością. Nie każdego zresztą stać na sprzęt za 5 tyś....!!!
  • #12 12764277
    Ircys
    Specjalista Domofony
    andziabb napisał:
    Ircys nie wiem czy Ty w ogóle miałeś styczność z Weną i serią Competition, bo gdybyś miał to byś inaczej wypowiadał się na temat tego sprzętu.

Niestety miałem i stąd te wnioski.

andziabb napisał:
    Nawet takie marki jak Kenwei czy Commax mają problemy z odległością. Nie każdego zresztą stać na sprzęt za 5 tyś....!!!

No właśnie, to po co ludzi wprowadzać w błąd pisząc: "wideodomofony raczej nie działają na tak dużych odległościach"

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 12764409
    tomekkresek
    Poziom 12  
    Więc po co ludzi pompować szajsem? Bo tanio? Ktoś kiedyś mi powiedział tanio znaczy g**nianio i coś w tym jest. Przychodzi klient do sklepu i ma problem to zamiast mu rozwiązać zaczyna się cmokanie ze nie da się. Da się tylko trzeba za to zapłacić. Z całym szacunkiem posiadłość w której jest 300m do furtki nie kosztuje 2zł , więc za wideodomofon też trzeba zapłacić i już a jak teraz nie stać to dozbierać i kupić coś markowego (Biticino,Comelit,BPT,Urmet) z całym szacunkiem dla competition ale co to za marka? Ile lat mają doświadczenia w konstruowaniu domofonów czy wideodomofonów? Wszyscy wymienieni wcześniej to ponad 40 i więcej lat tradycji. Niestety doświadczenia nie można kupić za dwa zł.
  • #14 12767871
    andziabb
    Poziom 21  
    Każdy z nas ma swoją opinię, która wynika z doświadczeń i oczywiście regionu. U nas firmy takie jak Biticino czy Comelit w ogóle nie są znane, więc mi ciężko jest się wypowiadać na ich temat. Jeśli chodzi o Urmet to w ostatnim czasie trochę się u niego pogorszyło i już nie jest taki super jak był kiedyś (oczywiście wg mojej oceny). Nasze wieloletnie doświadczenie pokazuje nam, że ludzie którzy mają pieniądze przeważnie wybierają tańszą opcję - niestety pomono tego że pokazuje im się najpierw górną półkę!

Nie rozumiem dlaczego Ircys i tomekkreska tak się podniecacie moimi wypowiedziami skoro wyraźnie jest napisane, że raczej nie działają - a nie że w ogóle nie działają!!!!!
  • #15 12768261
    tomekkresek
    Poziom 12  
    Po pierwsze się nie podniecam - bo kręcą mnie dziewczyny (niekoniecznie urządzenia)
    Po drugie tylko idiota wybierze sprzęt droższy jeżeli przedstawia mu się teoretycznie równoważne rozwiązania i nie potrafi się obronić droższego (swoją drogą ciekawy jestem ile zarobicie sprzedając sprzęt za 5 tys. a ile taki 700 PLN? Ciekawe co na to szef u was w firmie ? Chyba że nie ważne co, najważniejsze sprzedać coś cokolwiek) mniejsza z tym.
    Tak czy inaczej jeśli takie marki nie są znane to Wy jako fachowcy sami powinniście się interesować sprzętem dostępnym na rynku tak aby mieć wyrobione zdanie zarówno o samym sprzęcie jak i serwisie posprzedażnym etc. (kiedyś tego wymagało się od fachowców - teraz ma być tanioooo)
    Pozdrawiam
    P.S.
    Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem (bynajmniej nie miałem tego zamiaru)

Dodano po 1 [minuty]:

z resztą nie ma sensu tego tematu dalej ciągnąć - są rozwiązania problemu z pierwszego postu z tym że trzeba za nie zapłacić i koniec
    Nie zawsze można coś scyzorykiem pociąć, plasteliną zakleić i "działa" er
  • #16 12768560
    andziabb
    Poziom 21  
    Interesujemy się każdym sprzętem dostępnym na rynku, ale skoro u nas nie ma zainteresowania to nie ma potrzeby trzymać na półce sprzęt za 5 tyś zł.!! Ale może pochylę się nad tym sprzętem i sama sprawdzę czy jest wart takiej kwoty

Ale chyba faktycznie nia ma sensu ciągnąć tego tematu :-)

Pozdrawiam
  • #17 12769087
    waszka.p
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    do tomekk.... Co teraz nie macie Chińskiego!
    Jestem w 100% pewny że wszystkie firmy, które wymieniłeś współpracują z Chińczykami w różnym stopniu, tylko pary z "ust" nie puszczą. Wy wszyscy nosicie Chińskie majtole, a leczycie się chińskim czosnkiem z biedronki :).
    40 lat temu Japońskie produkty były wyśmiewane, a teraz to „złoto” :).
    Świat się zmienia nie chce już chłamu, więc Chiny produkują dziadostwa coraz mniej.
    Jeżeli jest coś dziwnie tanie to może się okazać po otwarciu że w środku jest bateria i dioda :), jednak często np.: 200zł, 300zł więcej w elektronice i ich produkt choć nadal połowę tańsze od niemieckich będą porównywalne! Nie jestem jakimś zwolennikiem jednak wiele chińskich firm nie ma na rykach europejskich gdyż swój rynek zbytu mają potężny. Koleżanka lata na wymiany do Chin, mówi że Chińskie miasto technologicznie są dużo wyżej od niemieckich nie mówiąc o Polsce.
  • #18 12771075
    tomekkresek
    Poziom 12  
    To proponuję pojeździć chińskim autem a nie niemieckim,
    Tak jak napisałem wyżej lat doświadczeń nie można nadrobić w przeciągu roku czy dwóch. Dotknij niemieckiego Siedle a będziesz wiedział co to znaczy precyzja w mechanice precyzyjnej, zobacz na żywo monitory Fermax (iLoft), Comelit (Planux Lux) a zobaczysz co to Design itd itd
  • #19 12774461
    waszka.p
    Poziom 9  
    Jak byś nie zauważył to po ulicach nie śmigają same mercedesy, a nawet mercedes wydaje samochody niższej klasy, KIA niby taki kołek a jeździ tego bardzo dużo, więc nie wciskaj kitu że wszystko inne jest złe ponieważ z gustami się nie dyskutuje, co dla ciebie jest piękne dla innych jest brzydkie. Dlatego sprzedają się zróżnicowane produkty. I nie podniecam się takimi bzdurami, bo są ważniejsze w życiu rzeczy niż domofony. Spojrzałem na fotkę w necie i iloft szału nie robi, chyba że faktycznie na żywo blaskiem bije. Tak mnie przekonałeś że załażę zwykły dzwonek.
  • REKLAMA
  • #20 12774816
    tomekkresek
    Poziom 12  
    Super, cieszy mnie to koładka przy drzwiach również ma swój urok, jeśli lubisz proste niezawodne rozwiązania proponuję sznureczek połączony z krowim holenderskim dzwonkiem ;-). Na końcu zawsze można upleść klasycznego i estetycznego "guza" z wcześniej wspomnianego sznura.

Ale do meritum - sam jeżdżę KIA która jest montowana w Europie przez Koreański koncern, a nie chiński (nie wszystko co "skośne" to chińskie).
    Co do obrazków , to jest takie powiedzenie że "papier przyjmę wszystko", co w przypadku chińskich produktów jest bardzo dosłowne (na papierze cudowne w kontakcie organoleptycznym już duuużo mniej) Więc proponuję dotknąć jednego drugiego trzeciego i później się wypowiadać.

Niemniej jednak gratuluję poprawnej instalacji dzwonka (czyżby bezprzewodowego??? ;) ) i życzę dalszych spektakularnych sukcesów instalatorskich.
  • #21 12774826
    Ircys
    Specjalista Domofony
    waszka.p napisał:
    do tomekk.... Co teraz nie macie Chińskiego!
    Jestem w 100% pewny że wszystkie firmy, które wymieniłeś współpracują z Chińczykami w różnym stopniu, tylko pary z "ust" nie puszczą.

Zmartwię Cię. Byłem na szkoleniu w fabryce Biticino we Włoszech i widziałem na własne oczy - sprzęt od A do Z jest montowany tam z elementów niemiecko-włoskich przez włochów. Linia produkcyjna Siemens. Pytaliśmy ich wtedy o wkład chiński w ten sprzęt i powiedzieli, że tylko wyświetlacze są sprowadzane z Chin, nic więcej.

Jako ciekawostkę powiem tylko, że zwiedzaliśmy też dział elektryczny (Legrand/Bticino) gdzie są produkowane bezpieczniki, wyłączniki itp. rzeczy i tam linia produkcyjna była od A do Z wymyślona i wykonana przez pracowników firmy. Nie było tam żadnej linii produkcyjnej zamówionej z zewnętrznej firmy, a to tylko dlatego, aby sami umieli sobie poradzić z wszelkimi ewentualnie pojawiającymi się usterkami. Wyglądało to bardzo manufaktorsko, ale działało idealnie :)

Pozdrawiam
  • #22 12778103
    waszka.p
    Poziom 9  
    "A jednak się kręci" - wyświetlacze z Chin i pewnie komponenty typu tranzystory, diody itp..

Jestem informatykiem, wcześniej pracowałem 6 lat na serwisie w dużej firmie wiem jak to wygląda Panowie..

Kią jeździ a domofon za 5tyś euro proponuje.. Chińskie samochody są produkowane w Bułgarii albo w Białorusi coś takiego.. Więc nie ciesz się ze swojego patyka że robią go w Europie! tyle w temacie.
  • #23 12778335
    tomekkresek
    Poziom 12  
    A to kolego jak jesteś informatykiem to wszystko tłumaczy...
  • #24 12782361
    Ircys
    Specjalista Domofony
    waszka.p napisał:
    "A jednak się kręci" - wyświetlacze z Chin i pewnie komponenty typu tranzystory, diody itp..
    Jestem informatykiem, wcześniej pracowałem 6 lat na serwisie w dużej firmie wiem jak to wygląda Panowie..

No i jako informatyk zawsze wiesz lepiej - nie widziałeś, ale wiesz - szacun :)

Pozdrawiam
  • #25 12783275
    333mario
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Panowie nie ma co bić piany, chińskie tez nie jest złe, tylko że te dobre produkty nie kosztują grosze i nie trafiają na rynek Europejski w takiej skali jak tanie urządzenia. Sami Niemcy zabili wiele europejskich marek mając "nieszczelny" port w Hamburgu. Ten zalew taniego badziewia to nie indywidualny import, tylko akcja na pokaźną skalę. Normy europejskie nie są aż tak niskie aby dopuścić taki chłam na rynek legalnie, to się nazywa przemyt albo sztancowe nadawanie znaczków CE. Mam kilka rzeczy wyprodukowanych w Chinach przesłanych jako prezent które sobie chwalę i za cenę i za jakość, lecz niestety chłonny rynek europejski zasysa wiele badziewia i biznes się kręci. Klientowi jak zaproponuję wideodomofon Kenwei za ponad 2 tyś. zł to patrzy na mnie jak na kosmite bo farby kupuje w Castoramie i przedział cenowy w jego umyśle zawarty jest tylko w tym sklepie. Tanio kupujesz kupujesz dwa razy, a każdy swój rozum ma, a jak go nie ma to musi mieć dużo pieniędzy. Amen.
  • #26 12784691
    aim1_eu
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Zgadzam się z "333mario", dodał bym tylko że najdroższe nie zawsze = najlepsze. Warto rozważyć różne opcje, znaleźć aktualne opinie o danym producencie i wybrać produkt optymalny pod względem jakość/cena.
  • #27 12789506
    piotrek_falownik
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Ja widziałem przeźroczysty Chiński telewizor, ponoć opracowali go jako pierwsi..
    A zgodzę się z przedmówcami, nie każdy rejon polski jest na tym samym poziomie, jak ktoś działa np: Warszawie to ma więcej burżujów :) i sprzedaje włoskie wypasy.. Każdy by tak chciał i większa kwota tym większa marża :).. Jednak zgodzę się z opinią że nie wszystko z chin jest złe.. Kenwei za 2tyś który też jest produkowany w Chinach a produkty ma przyzwoite. Gdybym wciskał każdemu sprzęt za 3tys lub więcej to bym się nie utrzymał, wyszedł by i kupił w Castoramie. Zazwyczaj obieram sobie parę tańszych produktów, mam wypracowaną opinię i wiem co montować abym nie jeździł na reklamację.. Np. w napędach sprzedaje faac oraz beninca głównie a Tousek mam dla wymagających klientów. Większości przypadków jestem w stanie wyczuć co klient potrzebuje.
  • #28 12818126
    maximus.7
    Poziom 10  
    Ogólnie możemy zapomnieć o bezprzewodowym sprzęcie, to po prostu nie działa!!!
    Praktycznie każde rozwiązanie na przewodzie poradzi sobie na tej odległości, kwestia dobrego przewodu i pomiaru straty zasilania na tym odcinku.
    Można założyć domofon i kamerę na skrętce z transformatorem Video.
    Ciekawym rozwiązaniem jest też produkt:http://www.technikadladomu.pl/domophone-286.html,
    Polski sprzęt, fajnie śmiga zasilanie PoE - możemy odebrać smartphone m, tabletem.
    Tak więc wszystko ale na przewodzie... :D
  • #29 12830206
    polak2760
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    maximus.7 napisał:
    www.technikadladomu.pl/domophone-286.html

Testowałem ten sprzęt - przyznam, że wykonanie dobrej jakości - jeśli chodzi o obraz to trochę gorzej ale za to duże możliwości ustawień. Nie wiem jak będzie w przypadku zrywaniem połączeń np. routera. Jak dla mnie jest jeden dosyć istotny mankament - ktoś może nam urządzenie za 3000zł "pożyczyć" odkręcając 4 śruby imbusem.

tomekkresek napisał:
    A to kolego jak jesteś informatykiem to wszystko tłumaczy...

Ircys napisał:
    waszka.p napisał:

No i jako informatyk zawsze wiesz lepiej - nie widziałeś, ale wiesz - szacun :)

Pozdrawiam

Produkt domophone stworzyli z tego co wiem informatycy i programiści dlatego może nie ma się co z tych "informatyków" tak śmiać:)

I jeszcze jedno droższe produkty np. fermax też się psują dlatego nie ma się co szarpać.
  • #30 12998241
    zaxoniec
    Poziom 14  
    Ocena: 835
    Ojojoj ale rozpętałem dyskusję :)
    Bezprzewodowy sprzęt odpada, budynek ma sporo kamiennych ścian o grubości metra i więcej, stropy tez sa solidne, powierzchnie okolo 2 tys m2 a po drodze do bramy jest kawałek lasu co tez sprawy nie ułatwia. Dostatecznie trudno było tu WIFI zmusić do działania :)

Mam za to stosunkowo prosto możliwość puszczenia kabli i wejścia do budynku istniejącymi przepustami. Cena powiedzmy ze tez nie jest głównym kryterium, system po prostu ma działać niezawodnie.
    Ogólnie ma to wyglądać tak ze goście dojeżdżają do bramy i jest słupek z videofonem którego mozna użyć bez wysiadania z auta. I centrala w budynku na ktorej widze i słysze kto dzwoni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wideofonu do zainstalowania w odległości 300-350 metrów od budynku, w zalesionym terenie, z zasilaniem 240V przy bramie. W odpowiedziach podkreślono, że tanie bezprzewodowe wideofony nie będą działać na tak dużych odległościach. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przewodowych systemów wideodomofonowych, takich jak Leelen, Comelit, oraz systemy cyfrowe 2N. Alternatywnie, sugerowano zastosowanie kamery CCTV z monitorem oraz domofonu, co może zapewnić lepszą jakość obrazu. Wskazano również na możliwość użycia skrętki z transformatorem Video lub systemów IP, takich jak Helios Vario, z uwagi na ich większą niezawodność. Wiele odpowiedzi podkreśla znaczenie jakości sprzętu oraz odpowiedniego doboru przewodów, aby zminimalizować straty sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA