logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana instalacji elektrycznej w domu a zgodność z projektem – czy potrzebny aneks?

wasyl79 16 Lis 2009 19:37 3784 5
  • #1 7269517
    wasyl79
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam pytanko, wykonywałem instalacje el w domku jedno rodz, wedle zaleceń i uwag inwestora.
    I ta inst całkiem różni się od tej na planach, i moje pytanie jest takie:
    czy będę teraz musiał robić nowy projekt, czy może zostać ten stary, czy może w ogóle nie ma to znaczenia?
    Dzięki z góry za odpowiedzi. (Świeżak)
  • Pomocny post
    #2 7269549
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Musisz inwestorowi dostarczyć dokumentację powykonawczą uwzględniającą wszystkie zmiany.
  • #3 7273896
    wasyl79
    Poziom 11  
    Dzięki ,remik ,ale inwestor ma swoje zmiany bo on sam mi wszystko drukował na komputerze ,gdzie gniazdka i oświetlenie tylko nie jest tam naniesione skąd dochodzą przewody,jaki to rodzaj włącznika.
  • #4 7274013
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Czy inwestor ma UB w zakresie projektowania instalacji ?
    Czy ty masz takie uprawnienia aby takie zmiany wprowadzić ?
    Jeśli nie to inwestor powinien zmiany te zgłosić do biura projektowego i tobie dać aktualny plan instalacji.
    Nie jestem do końca pewien ale wydaję mi się, że wszelkie zmiany w projekcie powinny być zanotowane w Dzienniku Budowy przez osoby do tego uprawnione.
    Jeśli sam posiadasz UB to możesz takie zmiany nanieść na projekt ale nie za darmo oczywiście.
  • Pomocny post
    #5 7274062
    maddaro
    Poziom 2  
    remik_l ma rację,wszystkie zmiany powinne być naniesione na projekcie powykonawczym,co będzie zresztą na korzyść wasyla79,któremu nie zarzuci się po miesiącu,że nie wykonał instalacji niezgodnie z projektem
  • #6 7274562
    wasyl79
    Poziom 11  
    Dziękować,dziękować pomogliście mi sporo, bo będę wiedział co mam powiedzieć jak się zapyta o projekt instalacji ,oryginału nawet nie widziałem,stwierdzili że im taki w ogóle nie pasuje .
REKLAMA