logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana instalacji elektrycznej to remont czy przebudowa?

panie_co_pan 27 Lut 2020 12:53 990 4
  • #1 18496884
    panie_co_pan
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam,
    Chodzi mi o interpretację przepisów dotyczących modernizacji instalacji elektrycznych w istniejących obiektach.
    Nie ma w przepisach (opieram się na ustawie Prawo budowlane) pojęcia modernizacji. Jest remont i przebudowa. Nie ma potrzeby uzyskiwania pozwolenia na te pracę, jedynie zezwolenia zarządcy etc.
    Remontem jest jednak przywrócenie stanu pierwotnego z uwagą, że użyte wyroby mogą być inne niż te użyte pierwotnie. Okej, na przykład wjeżdżam na blok gdzie jest standard ówczesny typu 2 zabezpieczenia topikowe plus puszka rozgałęźna i pętla w gniazdach. Oczywistym jest że w przypadku wymiany uszkodzonych pojedynczych gniazdek będzie to remont ale przy wymianie całej instalacji i dostosowanie jej do obecnych przepisów to już przebudowa.
    I tu moje pytanie - do przebudowy potrzebuję projektu takiej instalacji?
    Gwoli ścisłości jestem w stanie sobie policzyć wszystkie potrzebne parametry oraz dobrać aparaty i przewody ale nie jestem projektantem.
  • #2 18496898
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 543
    Nie wiemy dokładnie o jakich "obiektach" piszesz (pomijam "przykład z blokiem"). Modernizacja jest jedną z form przebudowy (w odniesieniu do instalacji elektrycznej), więc jeśli prawo stanowi, że dla przebudowy projekt jest wymagany to sprawa jest oczywista.
  • #3 18497448
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3487
    panie_co_pan napisał:
    jedynie zezwolenia zarządcy etc.
    Nikt tego nie sprawdza, zarządca także.
    Nawet nie ma jak tego zrobić.
    panie_co_pan napisał:
    Gwoli ścisłości jestem w stanie sobie policzyć wszystkie potrzebne parametry oraz dobrać aparaty i przewody ale nie jestem projektantem.
    Z tematów które kolega zakładał widać, że kolega przecenia swoje możliwości.
    Przynajmniej w zakresie domku.
    Lab75 napisał:
    więc jeśli prawo stanowi, że dla przebudowy projekt jest wymagany to sprawa jest oczywista.
    O czym mówisz kolego, jak chcesz to sprawdzać ?
    Prawo powinno zacząć od rygorystycznego wymogu dokumentacji powykonawczej.
    I od podpisu inspektora odbierającego robotę.
    W zakresie domków i mieszkań prawo jest "martwe".
    "wolnoć Tomku w swoim domku".
  • #4 18497841
    panie_co_pan
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Pytałem na jakiej podstawie właśnie w domkach i mieszkaniówce już istniejącej dokonywać przebudowy.

Kolega CYRUS sądząc po wpisach wiele już instalacji przebudował więc miał kolega na to projekt? Kto liczył parametry nowej instalacji?

A o moje umiejętności niech się kolega nie martwi. Nic złego w szukaniu podpowiedzi u doświadczonych kolegów dotyczących życiowych sytuacji w starych instalacjach.

Pozdrowienia
  • #5 18497872
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    CYRUS2 napisał:
    O czym mówisz kolego, jak chcesz to sprawdzać ?
    Prawo powinno zacząć od rygorystycznego wymogu dokumentacji powykonawczej.
    I w czym masz problem, kolego?
    Autor po przebudowie namaluje wspomnianą dokumentacje powykonawczą,i po problemie, jezeli tylko o to ci chodzi.
REKLAMA