logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana instalacji, prośba o weryfikację projektu.

diabelski 04 Cze 2010 01:06 5980 7
  • #1 8153010
    diabelski
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, mam w domu starą instalację jednofazową, złożyłem wniosek o zwiększenie mocy i zmianę z 1f na 3f.
    Muszę teraz położyć nową instalację w domu i mam prośbę do doświadczonych forumowiczów o zweryfikowanie mojego schematu tejże instalacji.

Obwód1 -będzie takich 3 (kuchnia, garaż i pralnia)
    Obwód2 to łazienka (światło będzie diodowe więc nie będzie szło przez różnicówkę -jak źle myślę to mnie poprawcie)
    Obwód3 to pokoje.
    Obwód4 i 5 to też pokoje -tyle że oświetlenie.
    Obwód6 -kotłownia (nie dałem tu różnicówki z obawy że może często wyłączać pompę cyrkulacyjną, jak macie jakieś uwagi co do tego to proszę mnie uświadomić).

I jeszcze pytanie: czy jest konieczna potrzeba założenia bezpieczników przeciwprzepięciowych? W starej instalacji nie było takowych i nigdy nie było problemów z przepięciami...

Zmiana instalacji, prośba o weryfikację projektu.
  • #2 8153047
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    Dziwne, to jest forum dla elektryków.
    Czy jesteś elektrykiem? Czy rozumiesz czym jest instalacja elektryczna? Czy zdajesz sobie sprawę, że to co zrobisz musi służyć jeszcze kilkadziesiąt lat, a przecież nie wiemy co będziemy podłączać? Przecież 30 lat temu nikt nawet przez chwilę nie pomyślał o komputerach...
    Więc dowiedz się, że tu na forum nie ma wróżek. Projektu instalacji nie robi się z wyobraźni. Tego ludzie się uczą wiele lat. Ani Tobie, ani nikomu innemu nikt projektu nie zrobi. Bo nie zna ani niezbędnych dokumentów, ani nie zna danych z wizji lokalnej. Bo to jest po prostu niemożliwe. A wszelkie porady zaoczne są niebezpieczne. I źle się mogą skończyć.

Projektant, to jak lekarz specjalista. Wiele lat nauki i wiele lat praktyki. Czy o poradę do lekarza specjalisty też piszesz na forum? Dawaj, wytniemy wyrostek razem...
  • #3 8153243
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Swiatło w łazience nie musi być zasilane przez różnicówkę. Jeśli będziesz stosował trafo powinno być ono zamontowane poza pomieszczeniem łazienki.
    W kotłowni trzeba zastosować różnicówkę - pompka jeśli jest sprawna nie ma prawa jej wyłączyć a jeśli będzie niesprawna to różnicówka może uratować komuś życie. Zabezpieczenia przepięciowe zawsze warto zakładać. Nie jest to jakiś ogromny wydatek a może uratować trochę sprzętu.
  • #4 8153322
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Wg Twojego schematu posiadasz zasilanie z sieci TT, więc dlaczego połączyłeś PE i N na szynie ?

Czy faktycznie jest to zasilanie z TT czy może TN-C ?

Nie wszystkie gniazda są zabezpieczone RCD.
    Brak przekrojów przewodów.
    Brak danych aparatów.
    Dlaczego C16 jako zabezpieczenie gniazd ?
    Zły osprzęt.

Tak więc jest trochę błędów...

Zaproś elektryka do domu bo na zdrowiu najbliższych nie należy oszczędzać.
  • #5 8153610
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    Nie mówiąc o S 303 C 20 A na kuchnię.
  • #6 8153623
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Dlaczego gniazda 1F są zabezpieczone C20A?
    Dlaczego jedno gniazdo 3F jest zabezpieczone różnicówką a drugie nie, podobnie ma się sprwa z jednofazowymi?
    Gdzie jest przewód PE w obwodach oświetleniowych?
    Zawsze mnie dziwi montowanie różnicówki na części instalacji zwłaszcza jeżeli chodzi o gniazdka. Czy przedłużacz włączony w salonie położony na mokrej trawie ,aby posprzątać w samochodzie jest bezpieczniejszy od suszarki w łazience?
  • #7 8153718
    diabelski
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dziękuję panowie za cenne wskazówki.

Sugerujecie iż trzeba założyć różnicówki na wszystkich gniazdach -tak zrobię.

Rzeczywiście nie dałem PE na oświetlenie gdyż będą to LED-y, a do gniazda F3 w kotłowni dołożę różnicówkę(czytałem gdzieś na forum że nie dają w kotłowni bo w razie wyrzucenia piec zagotuje wodę bo pompa nie będzie chodzić -ale widzę że to mit)

Warunki wydane mam na TNCS i dlatego połączyłem PE i N na szynie a następnie uziemiłem.

W garażu poszedłem trochę na skróty i gniazda F1 zasiliłem z puszki do gniazda F3 -dlatego C20 (w garażu zawsze lepiej mieć zapas mocy -spawarka, szlifierka itp.)

Dam też przeciwprzepięciowy B+C.

Serdecznie dziękuję za cenne uwagi, w domu poprawię to.
  • #8 8153805
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Napisałeś pismo i jak dadzą Ci ten zwiększony przydział mocy?
    Po wykonaniu instalacji musisz dokonać pomiary i chyba to jest warunek do ostatecznego podłączenia Cię do sieci więc lepiej niech instalacje wykona ktoś kto się trochu na tym zna.

Co to za obwody żeś sobie wymyslił?
    osobne obwody:
    w kuchni - kuchenka
    w łazience - bojler
    garaż - osobno oświetlenie gniazda 1-f , 3-f (najlepiej do doprowadzasz sobie przewody do garażu i w nim małą rozdzielnicę)

obwód1 - DO POPRAWY
    obwod 2 - DO POPRAWY ŁAZIENKA BEZ RÓŻNICÓWKI NIE DO PRZYJĘCIA
    obwod 3 - NIE DO PRZYJĘCIA
    obwod 4 i 5 - NIE DO PRZYJĘCIA BRAK PE, może na każdą lampę dasz osobny wyłącznik jak dla mnie nie zrozumiałe i bez sęsu
    obwód 6 - NIE DO PRZYJĘCIA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację instalacji elektrycznej w domu, przechodząc z instalacji jednofazowej na trójfazową. Prosi o weryfikację swojego schematu, który obejmuje różne obwody dla kuchni, łazienki, pokoi oraz kotłowni. Forumowicze zwracają uwagę na konieczność zastosowania różnicówek w kotłowni i łazience, a także na błędy w połączeniach PE i N. Podkreślają, że projekt instalacji powinien być wykonany przez specjalistę, a także sugerują dodanie zabezpieczeń przeciwprzepięciowych. Użytkownik przyjmuje uwagi i planuje wprowadzenie poprawek do swojego projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA