logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć linię telefoniczną do centrali alarmowej?

kzaw 30 Cze 2004 11:45 3571 8
  • #1 719145
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Może ktoś mi poradezi jak mam podłączyć linię telefonicną do centrali alarmowej. Na schemacie jest pokazane że są to 2 kable, tylko nie iem które to kable bo w przewodzie telekomunikacyjnym jest ich więcej.
  • #2 719199
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 159
    w centrali masz 4 zaciski do telofonu t1,r1,tip,ring
    podpinasz tak :
    wez miernik sprawdz gdzie jest napiecie powinno byc ok 60V przetnij ten kabel wejscie czyli te kabelki gdzie bedziesz miał po przecieciu przewodów podłącz to tip i ring, teraz wez dwa kabelki podłącz je do t1 i r1 i, nastepnie podłącz te dwa kabelki do tych które przeciołes (wyjscie).moz etroche zawile , jak nie zrozumiałes to zasada jest taka:
    sygnał telefoniczny ma w chodzic do ti i ring a nastepnie do t1 i r1 maja byc podłączone telefony uzytkowników ,chodzi o to że w razie alarmu jak centrala zajmie linie telefoniczną nie bedzie można przerwac połączenia poprzez podniesienie słuchawki w aparacie telefonicznym. Ewntualnie napisz jaka to centralka
  • #3 721409
    kzaw
    Poziom 27  
    Jest to centrala Matrix 6.
  • #4 722197
    sabret
    Poziom 22  
    na płycie głównej po prawej stronie na dole masz 4 zaciski tip ring t1 r1 .
    zlokalizowałeś?
  • #5 738133
    kzaw
    Poziom 27  
    Zlokalizowałem zaciski na płycie.Pytanie tylko które przewody z wiązki która idzie do telefonu do nich podłączyc?
  • #6 738140
    adam_mk
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Bierzemy woltomierz. Dokonujemy pomiaru napięcia pomiędzy przewodami poszczególnych par. Tam, gdzie znajdziemy ok 50V stałego napięcia jest linia telefoniczna. Potem trzeba zrobić tak, jak pisał sabret.
    Pozdrawiam Adam M.
  • #7 741653
    kzaw
    Poziom 27  
    Mam podłączonego ISDNa.Mam tam jeszcze wolne wyjście. Czy mogę tam wpiąć centralę?
  • #8 741746
    adam_mk
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Oczywiście tak. Zakończenie linii ISDN to moduł NT. Powinien mieć dwa normalne gniazda telefoniczne z przydzielonymi im dwoma numerami. Wykorzystaj jedno z nich.
    Pozdrawiam Adam M.
  • #9 741842
    sabret
    Poziom 22  
    tylko niezapomnij wpiać w analogowe , bo jak wepniesz w cyfrowe to nie bedzie działac
    j.w. w starszych centralkach isdn jest jedno analogowe a nowszych dwa

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie linii telefonicznej do centrali alarmowej wymaga zidentyfikowania właściwych przewodów w wiązce telekomunikacyjnej, co można zrobić za pomocą miernika napięcia. Linia telefoniczna powinna mieć około 50-60 V napięcia stałego między przewodami. W centrali, na płycie głównej, znajdują się cztery zaciski: tip, ring, t1 i r1. Do zacisków tip i ring podłącza się linię telefoniczną (wejście), natomiast do t1 i r1 podłącza się telefony użytkowników (wyjście). Takie rozwiązanie pozwala centrali na zajęcie linii w przypadku alarmu, uniemożliwiając przerwanie połączenia przez podniesienie słuchawki telefonu. W przypadku podłączenia centrali do linii ISDN, należy wykorzystać analogowe gniazdo telefoniczne modułu NT, gdyż podłączenie do cyfrowego gniazda uniemożliwi działanie centrali. Model centrali omawianej w dyskusji to Matrix 6.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA