logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić UPS BNT-600AP na przetwornicę 12/230V do samochodu?

rafaele23 21 Lis 2009 20:05 1538 6
REKLAMA
  • #1 7291209
    rafaele23
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    chciałbym przerobić mojego sprawnego UPS-a (BNT-600AP) na przetwornice 12/230. czy jest to możliwe? dołączam fotkę
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7291285
    rafaele23
    Poziom 2  
    mało precyzyjnie się wyraziłem chciałbym zasilać np lapa z gniazda zapalniczki samochodowej. jestem laikiem i chciałbym dowiedzieć się co gdzie mam podłączyć?
  • #4 7291340
    ArtHurO1
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Zamiast akumulatora zakładasz wtyk do np. zapalniczki samochodowej lub małe klemy i podpinasz do akumulatora w samochodzie (tego pod maską). W obudowę UPSa zakładasz wentylator do chłodzenia elektroniki, ze względu na większe wydzielanie się ciepła przy takim zastosowaniu.
  • REKLAMA
  • #5 7291426
    rafaele23
    Poziom 2  
    dzięki o to właśnie chodziło. zaraz się za to biorę... oby tylko nic się nie spaliło, a najbardziej auto...
  • #6 7291519
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    UPS musi posiadać zimny start (cold start) - czyli musi się uruchamiać tylko z akumulatora.
    UPS'y przystosowane są do kilu-kilkunastominutowej pracy. Jeśli obciążeniem będzie tylko laptok to raczej nie będzie problemu. Przy większym obciążeniu przegrzeje się (np po godzinie).
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przerobienia UPS-a BNT-600AP na przetwornicę 12/230V do samochodu. Odpowiedzi sugerują, że jest to możliwe poprzez wymianę akumulatora na większy oraz dodanie wentylatora dla lepszego chłodzenia. Użytkownik powinien podłączyć wtyk do zapalniczki samochodowej lub klemy do akumulatora w samochodzie. Ważne jest, aby UPS miał funkcję zimnego startu, a także aby monitorować obciążenie, ponieważ przy większym obciążeniu może dojść do przegrzania. Dodatkowo, zaleca się wymianę radiatorów na większe oraz zastosowanie podkładek izolacyjnych pod tranzystory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA