Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie elektronarzędzia do firmy instalacyjnej.

grochowa 22 Nov 2009 12:22 4901 11
    grochowa
    Level 13  
    Witam. Kompletuje sprzęt do własnej działalności. Zamierzam robić wodę, kanalizację i elektrykę.
    Zamierzam kupić:
    -bruzdownica + odkurzacz,
    -młotowiertarka,
    -wiertarka z kuciem,
    -wkrętarka.
    Zainteresowałem się sprzętem marki HITACHI. Wydaje mi się, że mają atrakcyjne ceny. Mam kilka wątpliwości, jaki duży kupić młot.
    Czy wartko kupować bruzdownicę czy może lepiej szlifierkę kątową do betony z odciągiem pyłów?
    Do tego oświećcie mnie czy kupować wielki młot i wielką wiertarkę z kuciem. Młot do ciężkiej roboty a wiertarka do lekkiego kucia i wiercenia? Pozdrawiam.
    grochowa
    Level 13  
    Myślałem o:
    CM9SR
    ale jak mówisz, że wszystko leży w kwestii szczelności to raczej odpada bo ze zdjęcia widać, że to urządzenie zbyt szczelne nie jest. Pewnie wezmę tego największego BOSCHA. A co do wiertarki i młota to macie jakieś doświadczenie?
    soadfan
    Level 15  
    ja osobiście pracowałem na młotowiertarce Makity... modelu nie pamiętam, ale wiem jedno jest wygodna i bardzo wydajna. Aczkolwiek Einhell też ma porządny sprzęt.
    aczeki
    Level 2  
    jeżeli do zastosowań profesjonalnych to w rachubę wchodzi bosch niebieski, makita i ewentualnie hitachi, gwarancja u wszystkich na 12 m-cy od daty zakupy. Cięższy sprzęt proponuję Makity, co do mniejszych sprzętów zdałbym się na Hitachi.

tu masz kilka linków:

młotowiertakra makita
    bruzdownica hitachi
    wkrętarka hitachi

pozdr
    czeki
    pavulon
    Level 21  
    Jak otwierałem działalność kupiłem:

Młotowiertarka

Bardzo porządne narzędzie. Po 2 latach do wymiany były tylko łożyska i głowica - która nie była odpowiednio konserwowana - dodam, że nikt nie oszczędzał tej wiertarki, ja byłem w szoku patrząc jak jest "zajeżdżana" na budowach i dawała radę - niestety skradli mi ją a działała by penie jeszcze bardzo długo.

Wkrętarka

Również porządne narzędzie - po 2,5 roku do wymiany przycisk i 1 aku, wkrętarka nie do zajeżdżenia.

Bruzdownica

Niestety, ale nie jestem zadowolony. Bardzo słaba, często staje, na szczęście rzadko jej używam.

Odkurzacz

Może być, nie ma na co narzekać, daje rade nawet z pyłem po szlifowaniu gładzi.

Szlifierka kątowa

W zestawie brakuje tylko walizki (można osobno kupić). Dobra szlifierka.

Obecnie jako młotowiertarki używam DeWalt
    Nie narzekam, podobna do bosha, ale to nie to samo.

Jak pracowałem kiedyś w jednej ze szczecińskich firm elektrycznych było dużo elektronarzędzi bosch i nikt nie narzekał w przeciwieństwie do AEG, HILTI ...
    Ale to tak jak z fanami BMW i Mercedesa - każdy lubi swoje.
    User removed account
    User removed account  
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    grochowa wrote:
    Zamierzam robić wodę, kanalizację i elektrykę.

A wyrywanie zębów też?
    jurekN
    Level 22  
    Ato teraz taka moda nastała że robią wszystko a później trzeba to poprawiać.
    slawekx
    Level 29  
    jurekN wrote:
    Ato teraz taka moda nastała że robią wszystko a później trzeba to poprawiać.

rejestrują działalność i dostają dofinansowanie a robotę robią fachowcy
    jurekN
    Level 22  
    Ostatnio byłem w takim mieszkaniu gdzie złote rączki robiły remont podłączyli RCD w instalacji TNC, za RCD instalacja dwu-przewodowa i bezpośrednio do obwodu gniazd, efekt zwarcie wybija bezpiecznik w ZELPie i w bloku energetycznym, trzy mieszkania bez prądu, normalnie ręce opadają jak właściciel tłumaczył że zrobił to elektryk.