logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego stabilizator LM317 nie daje prądu na wyjściu?

sztygar 22 Lis 2009 18:01 3352 10
REKLAMA
  • #1 7295083
    sztygar
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Na samym początku prosze moderatora o przeniesienie tematu jeśli nie tu napisałem. Witam mam 15 lat i chciałbym zasięgnąć waszych porad bo mam taki problem zmotowałem zasilacz stabilizowany potencjometrem schemat poniżej i mam mały problem bo nie chce działać gdy mieze go multimetrem to rezystacja sie zgadza lecz nie ma prądu na wyjściu co może być nie tak ?? Kondensator dałem 2200 uF rezystor 330 Ohm a potencjometr 4,7 k

Dlaczego stabilizator LM317 nie daje prądu na wyjściu?

Dodano po 10 [minuty]:

Prosze o szybką pomoc !!! odpowie mi ktoś ??

Dodano po 4 [minuty]:

Jest tu kto ??
  • REKLAMA
  • #2 7295183
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    1. Sprawdź, czy poprawnie podłączyłeś stabilizator.
    2. Jakie masz napięcie na wejściu?
    3. Dołóż kondensator 0,1 uF na wejściu układu.
  • #3 7295200
    sztygar
    Poziom 14  
    wyjście z transfo mam 12 V a lm317 napewno dobrze podłączyłem bo akurat to sprawdzałem 3 razy... a mam pytanie jeszcze takie bo potencjometr podłączyłem do ADJ sówak a do minusa wyjście potencjometru dobrze ??

Dodano po 4 [minuty]:

a ten kondensator o,1 uF to dac na wejście lm317 i połączyć z ADJ ?? i i plus kondensatopra dać na wejście lm'a ??

Dodano po 17 [minuty]:

Nikt nie potrafi mi na to pytanie odpowiedzieć ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 7297988
    sztygar
    Poziom 14  
    lm nie może być walnienty bo jest nowy ze sklepu :P
  • REKLAMA
  • #6 7298008
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    sztygar napisał:
    Optymizm to podstawa sukcesu...ale nie zawsze. Mogłeś go uwalić nie wiedząc nawet kiedy, nie zaskwierczał, nie zadymił, nie wystrzelił ...cały układ stabilizatora to, raptem, trzy elementy, nawet nie ma nad czym się zastanawiać, jak elementy sprawne i odpowiednio podłączone(???) to MUSI działać!!!
  • #7 7298022
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Masz na tym stabilizatorze założony może jakiś radiatorek?? Jeśli tak to upewnij się że nie uziemiłeś tego radiatora przypadkiem.
  • #8 7298075
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Kolego sztygar wrzuć może fotkę wykonanego układu - bardzo często zdarza się, że błędnie są opisane w necie wyprowadzenia LM317 - może jednak pomyliłeś końcówki bo schemat masz ok i nawet bez kondensatorów (tylko LM i rezystory) układ musi działać. Wyprowadzenia w LM 317 od lewej Adj, Vout, Vin (radiator podłączony jest z Vout).
  • #9 7298404
    dec1234
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    sztygar napisał:

To że jest nowy wcale nie znaczy ze sprawny :D

Często spotykane są wady fabryczne w układach :|

Jest też taka opcja że kupiłeś "malowankę" - w sklepie nawet mogą nie wiedzieć skąd układ dokładnie pochodzi.

Podczas nieudanej próby też mógł paść...

Radiator też jest dość istotny - chyba że raptem wyciska się ze stabilizatora kilkadziesiąt mA to ewentualnie można sobie go darować... :D
  • #10 7308017
    karol12b
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    A więc tak LM jest źle podpięty na nogę 3 idzie wejście , natomiast noga 2 to wyjście a 3 to masa. Wedle schemaciku który przedstawiłeś
  • #11 7318221
    sztygar
    Poziom 14  
    fotki dodam za parę godzin a co do podłączenia to jestem pewien ze jest dobrze podłączony bo na stronie producenta sprawdzałem opis..

Dodano po 2 [minuty]:

ale według mnie wszytko sprawdzałem i jest dobrze podłączone wiec wymienie lm może kupiłem popsuty mój brat już pojechał do sklepu i jak wróci to podłącze jak bede miał chwile i zobaczymy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem stabilizowanym opartym na stabilizatorze LM317, który nie dostarcza prądu na wyjściu, mimo że rezystancja jest zgodna z oczekiwaniami. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia stabilizatora, napięcia wejściowego (12 V), oraz dodanie kondensatora 0,1 µF na wejściu. Użytkownik potwierdził, że stabilizator został podłączony prawidłowo, ale pojawiły się wątpliwości co do ewentualnych uszkodzeń elementów. Wskazano również na możliwość błędnego podłączenia wyprowadzeń LM317 oraz na znaczenie radiatora. Użytkownik planuje wymienić stabilizator na nowy, aby sprawdzić, czy problem ustąpi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA