logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat pilota do bramy na układzie MC145026P firmy Motorola - gdzie kupić?

karamba26 01 Lip 2004 15:24 3057 10
REKLAMA
  • #1 721155
    karamba26
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Potrzebny jest mi schemat do pilota sterujacego otwieraniem i zamykaniem barmy.

Pilot jest na układzie mc145026P firmy motorola.

Jesli jest ktos w stanie mi pomoc to prosze o kontakt.

P.S. moze za rade gdzies kupic juz gotowy pilot na tym ukladzie. Chetnie kupie.
  • REKLAMA
  • #2 721319
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Na tym układzie zbudowany jest też alarm samochodowy o nazwie - ProCar Tiger 1.7 Może pilot z tego alarmu będzie pasował.
  • REKLAMA
  • #3 722308
    karamba26
    Poziom 23  
    Moze wiesz gdzie kupic pilot do tego alarmu (wysylkowo)
  • #4 722434
    sancio
    Poziom 14  
    Ja mam układ zdalnego sterowania zamkiem centralnym użyty do sterowania bramy. Ostatnio potrzebowałem jeszcze 2 dodatkowe piloty i pomyślałem, że może gdzieś znajde coś gotowego albo kita.... no i znalazłem
    kit AVT-501 to pilot radiowy zbudowany na tym ukladzie

Zamowilem (~30PLN) I KUPA!! schamat jest całkiem inny :( i nie działa.
    Nie licz na to, że znajdziesz gotowy do kupienia bądź złożenia układzik pilota pasujący do Twojego.
    Byłem w firmie co zajmuje się alarmami itp, to powiedzieli, że istnieje możliwość dorobienia (ale nie zawsze) i taka przyjemność kosztuje ~40PLN....
  • REKLAMA
  • #5 722475
    karamba26
    Poziom 23  
    sancio a nie wiesz czemu on nie dziala. Przeciez jest na tym samym ukladzie i powinny wszystko chodzic ok. Co tam moze byc nie tak.
  • REKLAMA
  • #6 730072
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 731723
    sancio
    Poziom 14  
    Zastanawiałem się nad tym... (kod ustawiiłem taki jaki powinien być - więc to odpada na 100%)
    Chyba że podczas wciskania przycisku zmienia się kod (przez zwieranie do masy - nie mam dość czasu by rysować schemat z płytki i porównać (pisze magisterke i jestem juz i tak opoźniony)
    Nie mam profesionalnej aparatury, więc nie mogłem sprawdzić czy działają na tej samej częstotliwości, a elementy są SMD i za diabła nie odczytasz co tam przylutowali. Więc jedynie co mi pozostało to dostrajanie śrubokręcikiem... nie przyniosło rezultatów (a siedziałem nad tym dobre 20 minut)

Podsumowując: bez odpowiedniej aparatury nic nie zdziałasz..... Metoda "na macajewa" w tym przypadku nie działa
  • #8 735066
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 737791
    sancio
    Poziom 14  
    Programowanie pilota mają tylko "inteligentniejsze" urządzenia (czyt. DROŻSZE i bezpieczniejsze) i są stosowane do zabezpieczeń w samochodach. Mają one zmienny kod i inne bajery utrudniające podszycie się pod oryginalny nadajnik.
    Układ mc145026P to jest tylko koder ze stałym kodem ustalanym przez odpowiednie przyłączenie wejść kodujących do: "0", "1" lub "Z". O programowaniu pilota na tym układzie nie ma mowy.
  • #10 4246871
    jacyna
    Poziom 11  
    witam,

pomimo zastosowania takiego samego układu kodera MC145026 i dekodera MC145028, należy poprawnie ustawić częstotliwość pracy obu układów, oraz pytanie jest takie czy dokupiony pilot pracuje na tej samej częstotliwości nośnej co odbiornik. Wszystko musi być ze sobą zgrane.
    Polecam odnaleść noty katalogowe tych układów.
    podzr JK
  • #11 4504221
    beduin50
    Poziom 11  
    Witam. mam mały problem z zdalnym sterowaniem. Mianowicie straciło zasięg ze 100m do jakis 2m. i nie wiem jaka moze byc tego przyczna. Sterowanie zbudowane jest na 2 ukł. scalonych. odbiornik MC145027, a nadajnik MC145026. Moze te układy sie zepsuły?? a jeśli chciałbym je wmienic np. w nadajniku to w odbiorniku też muszę??????
    Pozdrawiam i licze na pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu pilota do bramy opartego na układzie MC145026P firmy Motorola oraz możliwości zakupu gotowego pilota na tym układzie. Układ MC145026P jest koderem z kodem stałym, bez możliwości programowania zmiennego kodu, co ogranicza kompatybilność pilotów. Próby użycia kitu AVT-501, również opartego na MC145026P, zakończyły się niepowodzeniem ze względu na różnice w schematach i brak działania. Wskazano, że piloty z alarmu samochodowego ProCar Tiger 1.7, który wykorzystuje ten sam układ, mogą być kompatybilne. Podkreślono konieczność dopasowania częstotliwości pracy nadajnika i odbiornika oraz prawidłowego ustawienia kodów na wejściach układu. Problemy z zasięgiem mogą wynikać z uszkodzenia układów MC145026 (nadajnik) i MC145027 (odbiornik). Dorabianie pilotów jest możliwe, ale kosztuje około 40 PLN. W przypadku układów z kodem stałym programowanie pilota nie jest możliwe, a kod musi być ustawiony na centrali. Brak profesjonalnego sprzętu pomiarowego utrudnia diagnostykę i dostrajanie urządzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA