logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo ustawić antenę satelitarną za pomocą SATFINDER ONYX MS 10-00?

Szymkal 24 Lis 2009 16:42 14310 8
REKLAMA
  • #1 7303053
    Szymkal
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Zakupiłem taki miernik sygnału: Miernik sygnału satelitarnego SATFINDER ONYX MS 10-00
    Z jednej strony podłaczyłem ok 1m przewodu, który doczepiłem do dekodera drugą strone połączyłem kablem z konwertera. ( zgodnie z instrukcją). Po właczeniu dekodera miernik sie podswietlił a wskazówka skakała od 0 do 10. Natomiast jak przepiąłem kable, czyli 1 metr kabla podpiąłem do satelity i miernika a reszte co idzie do domu do dekodera i miernika. Miernik sie podświetlił tylko na moment po włączeniu dekodera. Przepiąłem miernik aby sprawdzić czy sie nie spalił jak za pierwszym razem i ma te same objawy czyli wskazówka skacze. Ruszałem anteną ale może pare razy wskazówka skakała szybciej. Prosze o porade co robie nie tak?/ Dlaczego wskazówka po włączeniu dekodera nie ustawia sie na 1.
    Pozdrawiam

Proszę poprawić pisownię .
    Regulamin p.15.
    Aukcję usunąłem .
    Regulamin p.10.11 - GKVIDEO
  • REKLAMA
  • #2 7304475
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Po pierwsze pomiaru dokonujemy przy antenie a nie przy odbiorniku, po drugie na mierniku masz opisane gdzie jest wejście z konwertera a gdzie wyjście do odbiornika sat, odbiornik musi być włączony (miernik i konwerter muszą mieć zasilanie), ustaw miernik na najmniejszą czułość i reguluj antenę na max wskazań, stopniowo zmniejszaj czułość miernika i reguluj antenę na max wskazań - to cała instr postępowania z ustawieniem.
  • REKLAMA
  • #3 7305449
    tyht
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.Do ustawiania anten mam mały telewizor 14" który stawiam np.na parapecie okna. Obok TV lub na nim stawiam tuner(odpowiednio zabezpieczam przed spadnięciem)łączę przewodami i do prądu. Miernik sygnału podłączam 30cm.od konwertera jeżeli jest już podłączony prąd przewody łączymy bardzo ostrożnie ażeby nie zrobić zwarcia.TV i tuner ma być tak ustawiony ażebym przy pokręcaniu anteną miał widoczność na nich.Wybieram na tunerze satelitę nst.częstotliwość i szukam sygnału.znalezienie jednego sygnału nie świadczy jeszcze o szukanym satelicie.Trzeba dla pewnośći spr.na innej częst.Ps.miernik sygnału przymocować lużno do rurki anteny.Lubi spaść.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze powiedziec że kupiłem raz miernik uszkodzony o podobnych objawach Podobno można szukać sygnału tunerem anologowym zamiast miernika ale ja tego nie robiłem.
  • REKLAMA
  • #4 7305823
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    tyht napisał:
    Witam.Do ustawiania anten mam mały telewizor 14" który stawiam np.na parapecie okna. Obok TV lub na nim stawiam tuner(odpowiednio zabezpieczam przed spadnięciem)łączę przewodami i do prądu. Miernik sygnału podłączam 30cm.od konwertera jeżeli jest już podłączony prąd przewody łączymy bardzo ostrożnie ażeby nie zrobić zwarcia.TV i tuner ma być tak ustawiony ażebym przy pokręcaniu anteną miał widoczność na nich.Wybieram na tunerze satelitę nst.częstotliwość i szukam sygnału.znalezienie jednego sygnału nie świadczy jeszcze o szukanym satelicie.Trzeba dla pewnośći spr.na innej częst.Ps.miernik sygnału przymocować lużno do rurki anteny.Lubi spaść.Pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

.

Kol. tyht takie metody stosowało się w ubiegłym wieku (brak mierników sygnału sat). Napisz co z instalacją anteny na dachu.
  • #5 7305834
    Szymkal
    Poziom 11  
    Rozumiem Was. Ale jak podłącze miernik koło konwertera to tylko się włącza jednorazowo jak właczę odbiornik a potem gaśnie. Nie wiem dlaczego. Natomiast jak go podpinam bliżej odbiornika to wtedy skacze tak jak opisywałem powyzej.
  • REKLAMA
  • #6 7306003
    tyht
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.Kolego Telesat1,ww.działania przy antenach wykonuję u siebie w domu dla własnych potrzeb .Mieszkam w domu jednorodzinnym i anteny są umocowane na połdniowej ścianie.Mam kilka anten,zaczynając od satelity Turksat 42,0 E do Hispasata 30,0 W.Jestem na emeryturze i lubię się tym zajmować.Wszystkie satelity ustawiłem właśnie tym najtańszym miernikiem.Pozdrawiam.
  • #7 7312138
    Szymkal
    Poziom 11  
    A potrafi ktos odpowiedzieć na moje pytanie?/
    Szymkal napisał:
    Rozumiem Was. Ale jak podłącze miernik koło konwertera to tylko się włącza jednorazowo jak właczę odbiornik a potem gaśnie. Nie wiem dlaczego. Natomiast jak go podpinam bliżej odbiornika to wtedy skacze tak jak opisywałem powyzej.
  • #8 7312624
    irek19
    Poziom 33  
    Ocena: 273
    Pewnie trafiłeś na bubla, albo nie umiesz się tą zabawką obsługiwać( ustawiać).
  • #9 7323134
    Szymkal
    Poziom 11  
    Dlatego piszę na tym forum aby ktoś mi pomógł ustawić antenę. Jak mam sprawdzić czy ten miernik jest dobry?/ Tak jak pisałem wcześniej jak go przyłączę kablem metrowym przy odbiorniku to wskazówka skacze od 0 do 10 a jak podłączę przy konwektorze to przy włączeniu tunera sie zaświeci a potem nie reaguje. Proszę o pomoc...

Moderowany przez GKVIDEO:

Temat usuwam do kosza.
    Brak reakcji na wpis moderacyjny powinno być ostrzeżenie!
    Regulamin p.6 i 15

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił miernik sygnału satelitarnego SATFINDER ONYX MS 10-00 i ma problemy z jego prawidłowym działaniem podczas ustawiania anteny. Po podłączeniu miernika do dekodera i konwertera, wskazania sygnału są niskie (0-10), a przy podłączeniu bliżej konwertera miernik włącza się tylko na chwilę. Użytkownicy forum sugerują, aby miernik był podłączony bezpośrednio przy konwerterze, a nie przy odbiorniku, oraz aby upewnić się, że zarówno miernik, jak i konwerter mają zasilanie. Wskazówki dotyczące ustawienia anteny obejmują regulację czułości miernika oraz stopniowe dostosowywanie pozycji anteny dla maksymalnych wskazań. Pojawiły się również sugestie, że użytkownik mógł trafić na uszkodzony egzemplarz miernika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA