logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać mikrofon do kolorofonu trójkanałowego z filtrami aktywnymi?

Alberto86 01 Lip 2004 20:47 13565 21
REKLAMA
  • #1 721598
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Dla wszystkich fanów świateł sterowanych dźwiękiem. Układ jest prosty i daje się łatwo rozbudować o kolejne kanały. Niestety nie ma wbudowanego mikrofonu ale jakby ktoś chciał abym zamieścił schemat przedwzmacniacza to niech napisze a spełnie jego rządanie :)
    Załączniki:
    • kolorofon.JPG (196.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 770161
    Alberto86
    Poziom 14  
    Jeden elektrodowicz zażyczył sobie ostatnio kolorofonu z mikrofonem. Zafundował mi 20pkt zaliczki i kolejne 80 za robotę :D Chyba nie czytał powyższego postu. Teraz mam dla wszystkich lepszą ofertę: Kolorofon z mikrofonem, kompletny opis, rady konstukcyjne. Ponieważ takie opracowanie nie może się marnować w przepastnych czeluściach moich zasobów, udostępniam je wszystkim zainteresowanym.
    Załączniki:
    • SLC4200B.doc (173.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 790211
    nokia6610
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hej Alberto. a masz do tego schemat płytki drukowanej ? jak masz to zażuć a jak nie masz no to trudno. Najwyżej będe musiał zrobić chociaż nie mam czasu. :(
  • REKLAMA
  • #4 790228
    Alberto86
    Poziom 14  
    Przykro mi, ale nie mam projektu płytki drukowanej. Kiedy budowałem swój kolorofon płytkę narysowałem na zwykłej kartce w kratkę, a ponieważ było to trochę czasu temu (2000r), to papierzysko gdzieś się zapodziało. Jakbym go miał, to bym go zamieścił.
  • #5 790331
    wojjam
    Poziom 11  
    moze takie cosik będzie po małej modernizaci powinno być oki
    Załączniki:
    • Plytki z elementami.gif (94.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat modulu sterujacego.gif (141.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 830450
    Alberto86
    Poziom 14  
    wojjam, ja nie chcę nic mówić, ale ten moduł sterujący to wogóle z jakiejś innej bajki jest. Moduł wykonawczy można wykorzystać. Zaprezentowany na rysynku uklad był opublikowany w Elektronice dla Wszystkich, chyba jesienią 98 roku jak dobrze pamiętam i wykorzystuje triaki.
  • REKLAMA
  • #7 904755
    Alberto86
    Poziom 14  
    Już wkrótce pojawią się tutaj fotosy mojego kolorofonu :) Mam nadzieję że też zamieścicie zjątka swoich adaptacji mojego urządzenia :) Siemanko

Jak zapowiadałem: możecie sobie ściągnąć archiwum w którym są 3 fotki:
    1.Wygląd zewnętrzny.
    2.Wygląd wewnętrzny.
    3.Widok podczas pracy.
    Załączniki:
    • Kolorofon_foto.rar (342.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2115512
    szukus39
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a ma ktoś może schemacik jak podstwić tyrystor albo triack pod zwykły kolorofon na 12 V ??
  • #9 2125458
    daniel_007
    Poziom 11  
    Siema :D
    Ma pytanie
    czy da się tak zrobc żeby ze podłaczyć do komputera mnustwo diod i żeby służyły jako kolorofon
  • #10 2125921
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    daniel_007 napisał:
    Siema :D
    Ma pytanie
    czy da się tak zrobc żeby ze podłaczyć do komputera mnustwo diod i żeby służyły jako kolorofon

Wszystko się da :D Należało by zrobić jakiś układzik sterowany z portu komputera + program i by śmigało. W którymś z numerów EDW był projek stroboskopu ale za bardzo nie pamiętam wiem że był też do tego program komputerowy ale nie orientuję się dokładnie. Proponuję w Delphi napisać program i do tego sterownik przez COMa. Jak będe miał chwilkę czasu to coś wymodzę.
    Pozdro.

No i wymodziłem :) W załączniku program STROBOSKOP PC do sterowania diodą. Można nim regulować takie rzeczy jak długość błysku oraz odstęp pomiędzy błyskami.
    Załączniki:
    • Stroboskop_PC.rar (216.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2138863
    Kamil2411
    Poziom 2  
    siema ... ja mam pytanko moze i sie juz pojawilo ale zadam je jeszcze raz mam mini stroboskop... i chce go podlaczyc do komputera .. i tu moje pytanie czy musze cos kupic zeby go podlaczyc?? i jak mam go podlaczyc.... prosze o odpowiedz najlepiej na gg 1829753 lub na poczte kamil892411(_at_)wp.pl z gory dzieki :D
  • #12 2146825
    Bystry15
    Poziom 1  
    Ej ja jestem nowy i nie calkiem zileony moze by tu cos na tym forum dla ludzi takich jak ja zamiesci nie wiem cos na poczatek bo potrzbuje wlasnie kolorofon na imprezy a mi ise saplil w pozarze :(
  • #13 2204266
    Diler2005
    Poziom 11  
    a może mi ktoś opisać kolorofon najprostrzy jaki może tylko być ale nie na diodach tylko żarówkach dokładnie co będzie potrzebne żaby zrobic takie cudo i czy to trudne??
  • #14 2235538
    czisi
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    mam kolorofon i chciałbym go zrobić na mikrofon + stroboskop pomocy
  • REKLAMA
  • #15 3380223
    supatiga
    Poziom 11  
    Witam ja bym chciał powiększyć o jeden kanał co muszę zrobić?Z góry dziękuje
  • #17 4467348
    spawacz10
    Poziom 11  
    tez myslalem nad kolorofonem ale narazie to za trudne dla mnie ;(
  • #18 4642896
    djdex19jaro
    Poziom 1  
    witam!!!!!!!! chciałbym poprosić o układ ktory by sterował obrotami silniczka z rytmem muzyki(basu) jest mi on bardzo potrzebny z góry bardzo mocno dziękuje
  • #20 5069928
    ufig
    Poziom 10  
    Yo mógłby Ktośzapodać dokładny schemat płytki drukowanej do tego kolorofonu 3-kanałowego z filtrami aktywnymi ... bo jestem lamą jeśli chodzi o projektowanie płytek :D xD z góry dzięki :)
  • #21 5072777
    ufig
    Poziom 10  
    Bedzie ktos taki miły i zaprojektuje mi tą płytkę ?? :PP
  • #22 5147390
    macioeczek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    mi tez by sie przydał

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dodania mikrofonu do trójkanałowego kolorofonu z filtrami aktywnymi, który pierwotnie nie posiada wbudowanego mikrofonu. Autor oferuje schemat przedwzmacniacza mikrofonowego na życzenie oraz udostępnia kompletny opis i rady konstrukcyjne dotyczące kolorofonu z mikrofonem. Brak jest jednak projektu płytki drukowanej, gdyż oryginalny szkic został zagubiony. Wątek porusza także kwestie modernizacji układu, w tym wykorzystania triaków i tyrystorów do sterowania żarówkami lub diodami LED. Pojawiają się propozycje sterowania kolorofonem z komputera poprzez port COM, z wykorzystaniem programów do regulacji błysków i odstępów. Użytkownicy pytają o schematy, projekty płytek oraz rozbudowę o dodatkowe kanały. Wspomniane są publikacje w "Elektronice dla Wszystkich" z końca lat 90. oraz przykłady adaptacji i zdjęcia urządzeń. Dyskusja obejmuje również prośby o proste układy kolorofonów na żarówkach i integrację z silnikami sterowanymi rytmem muzyki.
REKLAMA