logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ma ktoś pomysł na kolorofon 4 kanałowy na mikrofon do 80 zł?

supatiga 02 Sty 2007 19:42 4697 13
REKLAMA
  • #1 3383782
    supatiga
    Poziom 11  
    Witam,
    przeszukałem elektrodę i nie znalazłem takiego schemaciku kolorofonu żeby był na 4 kanały i na mikrofon.Linki albo są nie aktulane nie które, a jak coś znalazłem w wizualnych to był to kolorofon pod wzmacniacz a ja bym chciał na mikrofon albo pod głośnik.Myśle że na mikrofon będzie lepszy.Proszę o pomoc, przeglądałem dużo postów i wszystko prawie o 3 kanałowych :(
  • REKLAMA
  • #2 3383895
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Przerobienie kolorofonu 3-kanałowego na 4 kanałowy to żaden problem , wystarczy zobaczyć jak zrobione są kanały , dołożyc jeszcze jeden tylko ustawić sobie pasmo przepuszczane przez zmianę elementów.
  • #4 3384023
    supatiga
    Poziom 11  
    A możecie mi jakiś zaproponować schemat taki żeby było łatwo zrobić z niego 4 kanałowy.Jestem taki średni i nie z każdym schematem sobie radzę.Ja znalazłem taki np. i niewiem jak to zrobić żeby były 4 kanały.Ma ktoś pomysł na kolorofon 4 kanałowy na mikrofon do 80 zł?
  • REKLAMA
  • #5 3384090
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    Ja bym proponował Ci ten kolorofon jest prosty do rozbudowy jak chcesz to moge zapodać Ci więcej fotek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic581625.html#3174125
  • REKLAMA
  • #7 3385980
    supatiga
    Poziom 11  
    Ma ktoś pomysł na kolorofon 4 kanałowy na mikrofon do 80 zł?
    A tutaj mogę zrobić tak jakby cztery osobne i wspólny mikrofon da się tak? I co trzeba zrobić żeby na inną częstotliwość każda była?na żadnej stronie nie ma wprost podanego schematu na 4 kanałowy wszystko na 3 a ja niewiem jak taki poszerzyć o jeden kanał.Ktoś tam miał 4 kanałowy ale to miał dwa transformatory w układzie a to już nie tak fajnie :(

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Bonkot napisał:
    Witam
    Na stronie „edw” jest zamieszczony artykuł właśnie takiej iluminofonii:
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=65&meid=18
    Pozdrawiam.

Faktycznie jest tu urządzenie iluminofoniczne 4 kanałowe a ja szukałem cały czas kolorofon, hehe moja wina dziękuje ci bardzo!!!!!! Ta elektroda naprawde super jest!!!!!!!!

Dodano po 6 [minuty]:

Ale brakuję schemtu montażowego może się już ktoś spotkał z tym i ma ten schemat montażowy?
  • #8 3386348
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    to chyba to http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&btitle=CE&mid=&ceid=104
    Elportal - Przyjazny Portal Elektroniki dla Wszystkich ::
    TO JEST aVT 2157
  • #10 3388708
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    „PCB” to format płytki wykonanej w programie „Protel”.
    Pozdrawiam.
  • #11 3396884
    supatiga
    Poziom 11  
    HEHE ale lipa ten kit kosztuje 100zł to się chyba nie opłaca bo tam nawet nie ma wszystkiego(żarówek i paru rezystorów) a za taką cene to można kupić kolorofon kompletny 4 kanałowy.A wy jak myślicie bardziej się połaca kupić kolorofon gotowy powiedzmy za 110zł?
  • REKLAMA
  • #13 3399964
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    To może ja dodam swoje trzy grosze, na głównej stronie elektrody , w dziale wizualne , pierwsza pozycja jaka tam się znajduje to jest iluminofonia 4ro kanałowa. Nie odpalałem tego układu więc nie wiem jak ona działa. http://www.elektroda.net/wizualne/iliuminofonia4kanal.html
    Widze że pobiera ona sygnał ze wzmacniacza i proszę nie zadawajcie pytań jak przerobić na mikrofon bo w co trzecim temacie jest schamat.
  • #14 3401016
    supatiga
    Poziom 11  
    Bonkot napisał:

Hmmm to jest własnie ten avt2157 który jest drogi w realizacji
    nie opłaca sięw takiego robić :(

Dodano po 1 [minuty]:

djandriu napisał:
    To może ja dodam swoje trzy grosze, na głównej stronie elektrody , w dziale wizualne , pierwsza pozycja jaka tam się znajduje to jest iluminofonia 4ro kanałowa. Nie odpalałem tego układu więc nie wiem jak ona działa. http://www.elektroda.net/wizualne/iliuminofonia4kanal.html
    Widze że pobiera ona sygnał ze wzmacniacza i proszę nie zadawajcie pytań jak przerobić na mikrofon bo w co trzecim temacie jest schamat.

To bede musiał szukać jak przerobić, a wiesz może jak to cenowo wygląda??A może ktoś inny wie??

Dodano po 6 [minuty]:

A możesz jeszcze dać taki temat gdzie to jest opisane jak zamienić wzmacniacz na ten mikrofon, bardzo proszę :)

Dodano po 24 [minuty]:

Tak się rozglądam i widzę, że taki kolorofon 4 kanałowy na mikrofon się nie opłaca chyba robić bo to wychodzi w granicach ponad 100zł i czasami jeszcze nie ma żarówek albo cos innego brak.A kolrofon firmy Eurolite 4 kanałowy kompletny kosztuje 130zł.Prawie każdy na tej elektrodzie taki cwany i mówi żeby samemu szukać jak tego jest w cholere i nawet nie można znaleźć tego czego się potrzebuje. NP. tego co ja szukam żeby przerobić ze wzmacniacza na mikrofon to nie ma tak żeby było gdzieś w temacie, może jest gdzieś tak w głębszych rozmowach a przeglądać 9 stron po 30 tematów :(

Dodano po 57 [sekundy]:

Tak się rozglądam i widzę, że taki kolorofon 4 kanałowy na mikrofon się nie opłaca chyba robić bo to wychodzi w granicach ponad 100zł i czasami jeszcze nie ma żarówek albo cos innego brak.A kolrofon firmy Eurolite 4 kanałowy kompletny kosztuje 130zł.Prawie każdy na tej elektrodzie taki cwany i mówi żeby samemu szukać jak tego jest w cholere i nawet nie można znaleźć tego czego się potrzebuje. NP. tego co ja szukam żeby przerobić ze wzmacniacza na mikrofon to nie ma tak żeby było gdzieś w temacie, może jest gdzieś tak w głębszych rozmowach a przeglądać 9 stron po 30 tematów :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu kolorofonu 4-kanałowego na mikrofon w budżecie do 80 zł. Użytkownicy sugerują, że przerobienie popularnego kolorofonu 3-kanałowego na 4-kanałowy jest możliwe poprzez dodanie kolejnego kanału i dostosowanie pasma przenoszenia. Wskazano konkretne schematy, m.in. kolorofon mikrofonowy 3-kanałowy AVT2742 oraz kolorofon Jable 50 (J50). Autor pytał o prosty schemat do rozbudowy i o możliwość zastosowania czterech osobnych kanałów z jednym mikrofonem, z różnymi częstotliwościami dla każdego kanału. Wskazano również na iluminofonię 4-kanałową dostępną na stronie EDW, jednak brakowało schematu montażowego. Pojawiły się informacje o formacie plików PCB używanych do projektów płytek (Protel). Dyskusja poruszała także kwestię kosztów – zestawy do samodzielnego montażu często przekraczają 100 zł i nie zawierają wszystkich elementów, co czyni zakup gotowego kolorofonu 4-kanałowego (np. Eurolite) bardziej opłacalnym. Autor wyrażał trudności w znalezieniu schematów do przeróbki wzmacniacza na mikrofon oraz w ogólnym dostępie do kompletnych i aktualnych materiałów.
REKLAMA