logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szkolenie z programowania mikrokontrolerów

piotr75pl 26 Lis 2009 00:34 1773 4
REKLAMA
  • #1 7309773
    piotr75pl
    Poziom 11  
    Witam !

Postanowiłem do dać nowy temat bo nigdzie nie znalazłem rozwiązania.

Potrzebuję kogoś z okolic W-wy, kto podszkoli mnie w programowaniu mikrokontrolerów, chodzi mi o jakiś kurs organizowany przez jakąś firmę lub bardziej może jakiś student lub zapaleniec w tym temacie chciał by dorobić sobie.

Sam oczywiście zacząłem się bawić, nabyłem płytkę testową z mk. atmega128 jak pamiętam, programator, pościągałem odpowiednie oprogramowanie kurs "ośla łączka" itp. Nawet napisałem i odpaliłem kilka programów (guziki, diody, itp). Ale żeby poznać bardziej zaawansowane techniki potrzeba czasu, którym nie za bardzo dysponuję na obecną chwilę.
    Potrzebuję kogoś kto mi wyjaśni/nauczy bardziej zawiłe programy, obsługa transmisji rs, sieci Ethernet, wyświetlacze lcd, liczniki, przerwania, itp.
    Solidne podstawy programowania znam bo programuje trochę w php, vbasic, więc szkolenie nie dotyczyło by samego sensu programowania a konkretnych rozwiązań.
    Co do języka to sam jeszcze nie wiem czego bardziej opłaca mi się nauczyć czy Bascomu, który na pewno jest prostszy czy od razu jak i tak zaczynam może C.

Będę wdzięczny za każde info i pozdrawiam wszystkich serdecznie.

ps. jak bym pomylił dział to przepraszam, ale ten mi najbardziej pasował, a jak coś nie tak z tym zapytaniem to nie krytykujcie mnie za bardzo bo to mój pierwszy post.

Przeniosłem z "Mikrokontrolery".
    [zumek]
    ok. już poprawiłem :)
  • REKLAMA
  • #2 7310255
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Witam!
    Nie licz na jakiś zorganizowany rodzaj kursu, zamiast na naukę praktycznego programowania, trafisz na marketingowe gadanie o wyższości jednego procka nad drugim i jego fenomenalnych możliwościach. Znając podstawy programowania potrzebujesz tylko poznać zasadę działania mikrokontrolera, a tu droga jest prosta: dokumentacja elektroniczna. W pdf-ach znajdziesz prawie wszystko, dokładny opis działania i wykorzystania rejestrów, schematy blokowe, przebiegi czasowe. Programowanie interfejsów to głównie wertowanie dokumentacji następnych scalaków.
    Jeśli masz wprawę w programowaniu, to zdecydowanie polecam język C. Bardzo pomocna jest też znajomość asemblera, nawet jeśli piszesz w języku wysokiego poziomu. Mając ATMegę 128 polecam do niej interfejs JTAG. Będziesz miał sprzętowy debugger - Baaardzo pomocna rzecz.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 7310485
    piotr75pl
    Poziom 11  
    Nie chodzi mi o konkretne zagadnienia z danymi modelami układów, wiem że każdy projekt jest inny i wymaga oddzielnego podejścia do sprawy. Chodzi mi o porządny fundament z którego mógł bym dalej to sobie pociągnąć. Bo jak źle zacznę to błędy mogą się potem nawarstwiać.
    Właśnie chodzi mi o taką esencję: jaki program jako kompilator, jak go skonfigurować żeby dobrze i szybko się połączył się i programował układ, jaki programator do tego. Podstawy pisania programu w C, obsługi kompilatora itp.
    To nawet może za dużo powiedziane że to będzie szkolenie, bardziej naświetlenie sprawy a ja potem się już sam będę wgryzał w szczegóły przy danym projekcie.
    Chodzi mi o to, żeby ktoś kto zna dobrze tajniki programowania i programuje sobie procesorki w C i jest to dla niego dobra zabawa, ma chęć i chwilkę czasu żeby mi to pokazać i jest z okolic W-wy to chętnie bym skorzystał. Wiem, że wiedza kosztuje więc jestem w stanie tą fatygę mu wynagrodzić.
    Wiem co to są pętle, warunki, przerwania, itp. chodzi mi o samą praktykę jak to w pełni i mądrze np. w C wykorzystać.
  • REKLAMA
  • #4 7312361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7313901
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Zgadzam sie z kolega chudybyk nie liczylbym na na jakis realny kurs , jest pare publikacji ale elektroda z dzialem o mikrokontrolerach jest najwieksza skarbnica takiej wiedzy a pozatym zawsze mozesz zapytac. Prawdopodobnie Bascom zalatwi twoje oczekiwania i latwo mozesz przeprowadzic symulacje , asembler jest idealny ale bardzo pracochlonny i wymaga jeszcze wiekszej znajomosci struktury procesora.
    Generalnie jezyki bazujace na Basicu (bascom , micro basic ) sa dosc proste ale niekoniecznie generuja optymalne kody maszynowe i czasami proste rzeczy trzeba robic na okolo wtedy bardzo pomocne sa wstawki asemblera.
    Co C tzreba miec troche nerwow ze wzgledu na mase znaczkow towarzyszacych programowaniu i najczesciej tu robi sie bledy.
REKLAMA