logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Elektrolux - uszczelka zbyt mocno przyciąga drzwi

michanek1 26 Lis 2009 20:27 37971 11
REKLAMA
  • #1 7312632
    michanek1
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam,
    mam problem z lodówką Elektrolux, po zamknięciu drzwi uszczelka tak mocno trzyma drzwi że trzeba się siłować żeby je otworzyć. Jest na to jakaś rada? Może idzie to jakoś regulować?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7312653
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 7313774
    michanek1
    Poziom 11  
    W jaki sposób się to robi?
  • #4 7325247
    plasterek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    kiedyś juz pisałem o swoim przypadku (mastercook) podobny efekt w zamrazalniku.Zawsze kilka minut po otwarciu drzwi zasysa,że cięzko "oderwać".Tak ma i już. Domyślam sie ,że to różnica ciśnień, która wtedy powstaje,tym własnie skutkuje. Żyję już z TYM szósty rok :)
    Czy Twój problem również tyczy zamrazalnika?
  • REKLAMA
  • #5 7325511
    jacekton
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Sprawdz sobie czy nie jest zatkany odpływ skroplin-taka dziurka w tylnej scianie lodówki-jak przetkasz to powinno być dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 7326619
    michanek1
    Poziom 11  
    sytuacja ma miejsce w komorze chłodziarki, w zamrażalniku jest ok, sprawdzę tą dziurkę od skroplin ale coś mi się zdaję że to nie od tego bo jest tak od nowości, czyli od niespełna 2 lat...
  • #7 7327249
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    I pomyśleć, że z synami szukaliśmy lodówki (kupiony Elektrolux) z bardzo silnymi sprężynami drzwi bo chłopaki czasem starej nie domykali...
  • Pomocny post
    #8 7334965
    mala_ewunia
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Czy możesz dokładniej napisać, kiedy nie możesz otworzyc drzwi lodówki?
    Czy chwilę (minuta, dwie) po otwarciu?
    Jeżeli tak, to jest to prawidłowe, jak ktoś już wspomniał, jest to spowodowane różnicą ciśnień. Ja też mam lodówkę elektroluxa i też na początku siłowałam się z drzwiami, dopóki nie przeczytałam w instrukcji, że po otwarciu i zamknięciu drzwi, następne otwarcie mogę wykonać za 1-2 minuty
  • #9 7337846
    deezoo68
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    w zamrażarce liebherra jest taki mechanizm (rodzaj elektromagnesu - chyba), który ma za zadanie uszczelnić komorę po zamknięciu, może i tu taki jest, resztę napisał(a) w poście mala_ewunia
  • #11 7338237
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    jacekton napisał:
    Sprawdz sobie czy nie jest zatkany odpływ skroplin-taka dziurka w tylnej scianie lodówki-jak przetkasz to powinno być dobrze.

W całości zgadzam się z tą diagnozą ,jest to najczęstsza przyczyna utrudnionego otwierania drzwi lodówki.
  • #12 7518361
    michanek1
    Poziom 11  
    Witam,
    sprawdziłem i jest dokładnie tak, jak pisze mala_ewunia: przez pierwsze minuty po otwarciu i zamknięciu ponowne otwarcie jest utrudnione, później już normalnie.
    Jeśli jest to zamierzeniem producenta, to jest to trochę dziwne bo skłania do pozostawienia otwartej lodówki do czasu odłożenia wyjętego z niej na chwilę produktu a lodówka traci wtedy część niskiej temperatury. Ale dzięki temu jest może wymiana powietrza na świeże.... Tak czy inaczej, temat do zamknięcia.
    Dziękuję wszystkim za dyskusję.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Elektrolux, w której uszczelka drzwi zbyt mocno przyciąga drzwi, co utrudnia ich otwieranie. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym częściowe "rozszczelnienie" uszczelki oraz sprawdzenie odpływu skroplin. Inni użytkownicy zauważyli, że podobne problemy występują w różnych modelach lodówek, co może być spowodowane różnicą ciśnień po zamknięciu drzwi. Użytkownik potwierdził, że trudności w otwieraniu występują przez pierwsze minuty po zamknięciu, co może być zamierzonym działaniem producenta, ale wpływa na efektywność chłodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA