logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGN49MIEB - Nowa lodówka mocno zasysa drzwi po zamknięciu

Przemek89k 27 Kwi 2022 20:28 7428 17
REKLAMA
  • #1 19997813
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Cześć,

kilka dni temu kupiłem nową lodówkę Bosch KGN49MIEB - wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że po zamknięciu drzwi są one bardzo mocno zasysane i lodówki nie można otworzyć przez kilkadziesiąt sekund. Czytałem, że to normalne zjawisko fizyczne i trzeba się z tym pogodzić, ale czy na pewno.

Dlaczego tylko niektóre modele lodówek mają ten "upierdliwy" problem - czy jest jakieś rozwiązanie, które może pomóc na zbyt mocno zasysane drzwi? Czy ktoś spotkał się z tym problemem i może coś poradzić w temacie?

Lodówka jest wypoziomowana, w chłodziarce ustawione 3 stopnie - przemyłem jeszcze uszczelki, licząc, że może coś się zmieni - niestety nadal to samo - drzwi lodówki zaraz po zamknięciu są bardzo mocno zasysane.

pozdrawiam,
    Przemek
  • REKLAMA
  • #2 19997847
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Ciesz się, że masz bardzo szczelne uszczelki drzwi. Zjawisko można częściowo ograniczyć, wolno zamykając drzwi.
    Ale i tak to jest normalne, że ciepłe rzadkie powietrze po ochłodzeniu jest pod niższym ciśnieniem.
  • #3 19997854
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Czy można z tym coś poradzić - tak jak pisałem jest to trochę upierdliwe ? Wolne zamykanie drzwi nie wiele pomaga. Dlaczego w innych lodówkach ten problem nie występuje - czyżby producent dodawał mniej szczelne uszczelki drzwi?
  • #4 19997868
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4302
    Przemek89k napisał:
    Dlaczego tylko niektóre modele lodówek mają ten "upierdliwy" problem - czy jest jakieś rozwiązanie, które może pomóc na zbyt mocno zasysane drzwi?
    Komora lodówki powinna mieć połączenie z atmosferą. U mnie jest otwór o średnicy ok. 6 mm, odprowadzający skropliny na zewnątrz.
    W części mrożącej takiego otworu nie ma i jej drzwi zasysają się podobnie jak u ciebie, mimo iż lodówka ma już kilkanaście lat.
    W części chłodzącej tego problemu nie ma.

Na próbę, przy zamykaniu drzwi, podłóż poprzecznie pod uszczelkę zapałkę lub patyczek od wacika. Problem powinien ustąpić.
  • REKLAMA
  • #5 19997886
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Tylko czy ten test z zapałką coś zmieni - zrobiłem go i faktycznie nie zassało drzwi, ale to nic nie zmienia. Otwory liczę, że żadne nie są zatkane ponieważ jest ona nowa - no chyba, że nie zdjąłem jakiegoś zabezpieczenia, ale raczej wszystko odkleiłem.
  • #6 19997908
    K3
    Poziom 30  
    Przemek89k napisał:
    Tylko czy ten test z zapałką coś zmieni - zrobiłem go i faktycznie nie zassało drzwi, ale to nic nie zmienia. Otwory liczę, że żadne nie są zatkane ponieważ jest ona nowa - no chyba, że nie zdjąłem jakiegoś zabezpieczenia, ale raczej wszystko odkleiłem.

Akurat zmienia: klasę energetyczną. Mniej szczelne drzwi, to szybsze nagrzewanie wnętrza, co powoduje częstszą pracę sprężarki i większy pobór prądu.
  • REKLAMA
  • #7 19997962
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Czyli jedyny sposób to minimalne rozszczelnienie uszczelki.. może naklejenie taśmy coś da? Nie ma nikt innego pomysłu? Co do klasy energetycznej to nowa lodówka LG z klasą A+++ nie miała tego problemu...
  • #8 19997971
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Fragment z instrukcji: Bosch KGN49MIEB - Nowa lodówka mocno zasysa drzwi po zamknięciu
  • #9 19997993
    vodiczka
    Poziom 43  
    Przemek89k napisał:
    Czyli jedyny sposób to minimalne rozszczelnienie uszczelki.. może naklejenie taśmy coś da?
    Ciepło, ciepło... jeżeli taśma nie wystarczy to podłóż pod nią coś grubszego.
  • #10 19998034
    K3
    Poziom 30  
    Przemek89k napisał:
    Co do klasy energetycznej to nowa lodówka LG z klasą A+++ nie miała tego problemu...

Jeśli miała A+++, to już nie taka nowa. Bo jak kupowałeś ją z takim oznaczeniem, to już ponad rok temu co najmniej.
    I obecne C i D odpowiada poprzednim z A+++.
  • #11 19998302
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Ten model miał oznaczenie klasy energetycznej "D" - kilka lat temu kupowałem LG-ka z oznaczeniem A++ i on problemu takiego nie miał. Dlatego zastanawiam się skoro taki problem występuje w części lodówek to dlaczego tak się dzieje - co takiego mają inne lodówki, że tego problemu nie ma - mniej szczelne są? Jeżeli tak, to chyba nie powinny mieć tak wysokiej klasy energetycznej?
  • #12 19998355
    vodiczka
    Poziom 43  
    Przemek89k napisał:
    Jeżeli tak, to chyba nie powinny mieć tak wysokiej klasy energetycznej?
    Lodówki z automatycznym rozmrażaniem mają otwór do odprowadzania skroplin. Policz sobie ile powietrza w ciągu doby wejdzie przez otwór o średnicy kilku milimetrów. Dużo większe straty masz przy częstym otwieraniu lodówki a jedno otwarcie to prawdopodobnie równowartość energetyczna kilku godzin pracy z małym otworem.
    .
  • REKLAMA
  • #13 19998400
    K3
    Poziom 30  
    Przemek89k napisał:
    Ten model miał oznaczenie klasy energetycznej "D" - kilka lat temu kupowałem LG-ka z oznaczeniem A++ i on problemu takiego nie miał.

W międzyczasie zmieniły się oznaczenia klas energetycznych.
    Te poprzednie A++, to obecnie E będzie, może D.

Dodaj do tego antyfrost, i wychodzi że musi być szczelna i pracować wydajniej. I ta wydajność objawi się w szybkim schłodzeniu wnętrza po zamknięciu, powstanie wtedy podciśnienie...
  • #14 19998977
    vodiczka
    Poziom 43  
    K3 napisał:
    I ta wydajność objawi się w szybkim schłodzeniu wnętrza po zamknięciu,
    Szybkie schłodzenie następuje poprzez wymieszanie ciepłego powietrza z zimnym, a wydajność sprężarki ma tu drugorzędne znaczenie.
  • #15 19999084
    K3
    Poziom 30  
    vodiczka napisał:
    K3 napisał:
    I ta wydajność objawi się w szybkim schłodzeniu wnętrza po zamknięciu,
    Szybkie schłodzenie następuje poprzez wymieszanie ciepłego powietrza z zimnym. wydajność sprężarki ma tu drugorzędne znaczenie.

Tyle, że w lodówce masz określoną ilość powietrza w litrach, jak wymieszaną to ilość litrów się nie zmieni.
    Na skalę efektu będzie miała wpływ ilość schłodzonych produktów we wnętrzu, ale nawet przy pustej lodówce ten efekt występuje.
  • #16 19999175
    Przemek89k
    Poziom 14  
    Taki problem występował przy niemal pustej lodówce - czy gdy ją zapełnię może być trochę lepiej, czy raczej nie ma co na to liczyć?
  • #17 19999637
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    Przemek89k napisał:
    Taki problem występował przy niemal pustej lodówce - czy gdy ją zapełnię może być trochę lepiej, czy raczej nie ma co na to liczyć?

Sprawdź z tyłu czy rurka odprowadzająca wodę nie jest zatkana na czas transportu.
  • #18 20000172
    vodiczka
    Poziom 43  
    K3 napisał:
    Tyle, że w lodówce masz określoną ilość powietrza w litrach, jak wymieszaną to ilość litrów się nie zmieni.
    Nie zmieni się pojemność lodówki ale ochłodzone powietrze kurczy się i ciśnienie spada.
    Najszybsze schłodzenie zachodzi przy wymieszaniu ciepłego powietrza z zimnym.
    Aby powietrze ochłodziło się od ścian lodówki lub produktów do niej włożonych, potrzeba kilku/kilkunastu sekund a efekt zasysania jest odczuwalny natychmiast po zamknięciu drzwi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową lodówką Bosch KGN49MIEB, która po zamknięciu drzwi zasysa je mocno, co utrudnia ich otwieranie przez kilka sekund. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że jest to zjawisko normalne, związane z fizyką i szczelnością uszczelek. Sugerują różne rozwiązania, takie jak wolne zamykanie drzwi, podłożenie przedmiotu pod uszczelkę, czy sprawdzenie otworów odprowadzających skropliny. Wskazują również, że lodówki z automatycznym rozmrażaniem mają otwory, które mogą zmniejszać ten efekt. Użytkownik zastanawia się, dlaczego inne modele, takie jak LG, nie mają tego problemu, co prowadzi do dyskusji na temat różnic w szczelności uszczelek i klas energetycznych.
REKLAMA