logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu nagłośnieniowego do dyskoteki 250 m², budżet 50 tys. zł

cywa 02 Lip 2004 13:37 1793 9
REKLAMA
  • #1 722588
    cywa
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam :D
    Tym razem jestem z innym problemem :D Prosze o dorade w doborze hmmm.. sprzetu w..... NAPRAWDE DUZEJ dyskotece nie pytajcie gdzie i jak ma byc poprostu GLOSNO I DOBRZE tak jak na dyskoteke na skale kraju.... Pomieszczenie ma 250 m^2 i w miare regularne ksztalty potrzebuje do doboru: wzmacniaczy + subow + kolumn mixer mam juz wybrany BEHRINGER DJX-700, slyszalem takze ze okablowanie do takiego sprzetu nie nalezy do najtanszych wiec prosze doliczyc to w cene, moge na to przeznaczyc ok. 50 tys zl ew. wiecej ale to juz raczej srednio :|
    Pozdrawiam:)

przeniesiono z akustyki
  • REKLAMA
  • #2 723388
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    Człowieku... w takiej opcji od strony nagłośnienia lepiej pisz do eqt, on się tym zajmuje, ale przy takich finansach... ehm... ty nie kupuj behringera człowieku lepiej zainwestuj w coś co nie jest kiepsko zrobioną podróbą. Tyle ode mnie, mogę ci doradzić mikser plus playery jak powiesz ile na to chcesz kasy dać.
  • #3 723734
    cywa
    Poziom 16  
    No to na co czekasz :D pisz, kasa raczej nie gra roli ale zeby to bylo w granicach rozsadku i troche zostalo na te kolumny :D

eqt mile widziana podpowiedz :D
  • REKLAMA
  • #4 724910
    Jon-X
    Poziom 28  
    a planujesz grę z CD czy gramofonów ?
  • #5 725151
    cywa
    Poziom 16  
    cd
  • #6 727603
    Jon-X
    Poziom 28  
    w tym momencie możesz pozwolić sobie na Pioneera... ale pozostaje kwestia ile dokładnie chcesz dać kasy, jak mega wypas to polecałbym 2x800 plus 600 ale nie wiem czy aż tak wysoko mierzysz
  • REKLAMA
  • #7 737168
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    ja bym polecil 2 wzmacniacze Crown (moc sobie dobierzesz) i 4 najmocniejsze kolumny estradowe JBL. slyszalem jak graja wiec polecam :)
  • #8 739315
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ty słyszałeś jak to gra i miałeś okazję to z czymś porównać czy tylko widziałeś te fajne pomarańczowe znaczki i te lampki na crownach ?
  • REKLAMA
  • #9 739469
    Enterek
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    JBL-e były bardzo dobre dawno temu. Obecnie to straszna katastrofa i płaci się tylko za znaczek, bo jakośc jest marna.
    Jeśli chcesz mieć moc i jakość taką, aby każdy wracał do Twojej dyskoteki to zamontuj sobie nagłośnienie Bose! Ale z pewnością nie zmieścisz się w podanej cenie :-)
    Wzmacniacze ostatnio coraz lepsze robi Peavey i nawet nie takie drogie, ale w podobnej cenie kupisz Yamahe, która akurat dla mnie brzmi lepiej i ma głebszy bas, co w dyskotece może mieć duże znaczenie.
    Sporo zależy też od rodzaju muzyki, jaką chcesz odtwarzać. Jeśli to ma być techno lub podobna rąbanka to zainwestuj w mocne subwoofery lub najlepiej w działa basowe Bose (Acoustic Wave Cannon System II)! Dla ciekawskich zamieszczam folder opisujący ten opatentowany system Bose.

Pozdrawiam
    Enterek
    Załączniki:
    • b_awcannon.pdf (33.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1047722
    reed
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Jezeli chodzi o jakość!

To ja bym postawił na ADS-a! Jakość znana na całym świecie co prawda za granicą te końcówki się nazywają Palmer ale są jedne z wiodących na rynku.

Mozliwosc pracy ciągłej przy obciązeniu 2 ohm!!!!! to daje niespotykane wrazenia :)

PLX4000 przy 2ohm-ach - 2 x 4000W, kupisz dwie i powinny ci śmigać

Zastanów się !

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy doboru nagłośnienia do dużej dyskoteki o powierzchni 250 m² z budżetem około 50 tys. zł, gdzie użytkownik posiada już mikser Behringer DJX-700 i potrzebuje rekomendacji wzmacniaczy, subwooferów, kolumn oraz okablowania. W dyskusji pojawiły się sugestie, aby unikać sprzętu Behringer ze względu na jakość i rozważyć inwestycję w bardziej renomowane marki. Propozycje obejmują wzmacniacze Crown oraz kolumny estradowe JBL, jednak pojawiły się opinie krytyczne wobec aktualnej jakości JBL. Alternatywnie polecano wzmacniacze Peavey lub Yamaha, które oferują dobrą jakość dźwięku i moc, szczególnie z uwzględnieniem głębokiego basu istotnego dla muzyki klubowej. Wskazano także na systemy Bose, zwłaszcza Acoustic Wave Cannon System II, jako rozwiązanie wysokiej klasy, choć przekraczające budżet. Dodatkowo zasugerowano wzmacniacze ADS (Palmer) PLX4000 o mocy 2x4000W przy 2 ohm, zdolne do pracy ciągłej pod dużym obciążeniem, co może być korzystne dla dyskotekowego nagłośnienia. Użytkownik potwierdził, że planuje odtwarzanie muzyki z CD. Wskazano również, że okablowanie do takiego systemu nie jest tanie i należy uwzględnić je w budżecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA