Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sala 380m2 Jakie nagłośnienie???

Michał.pl 11 Dec 2007 00:01 4660 34
    Michał.pl
    Level 10  
    Sala ma 380 m2 całość o wysokości 4m. A parkiet taneczny ma jakieś 200 m2.

Sala 380m2 Jakie nagłośnienie???

Opis:
    1- scena
    2- Dj-ka
    3- loże
    4- parkiet taneczny

Jakie nagłośnienie do takiej sali będzie najbardziej odpowiednie Waszym zdaniem? Mogą wchodzić w skład subbofery i górki podwieszone pod sufitem.
    Proszę o rozsądne propozycje biorąc pod uwagę że to jest typowa wiejska dyskoteka.
    Michał_wa
    Level 20  
    Napisz ile chcesz wydać to pomyslimy
    Michał.pl
    Level 10  
    Jeszcze dokładnie nie wiem, wszystko zależy jakie dacie propozycje. Może coś w stylu taniego, może coś w stylu średniego albo drogiego. Szczerze mówiąc to nie wiem jakie koszta są takich zestawów.
    Może na początek jakieś 5k zł. Wystarczy czy za mało?
    dj.arti
    Level 12  
    Witam!

Przy budżecie 10.000 zł proponuję taką konfigurację:

8 x OMNITRONIC DS-153 3-way speaker, 500 W =ok 3000zł

4x OMNITRONIC BX-1850 - 600 W Subwoofer =ok 2200zł

2x KOŃCÓWKA MOCY P-1500 2 X 750 W = ok 2000zł

1x KOŃCÓWKA MOCY P-1000 2 X 500 W = ok 900zł

W sumie ta konfiguracja kosztowałaby ok 8100zł do tego + kable złączki wtyki itp. uzbiera się około 9000zł

W zależności od budżetu finalnego można to zmieniać.
    !katun!
    Level 22  
    Chyba sobie żartujesz z omnitronic na dyskotece! Tam musi być wszystko niezawodne, ze sporą efektywnością.
    Do autora: Jeśli cię stać, kup odwrotki pol audio, do tego ADS przykładowo. Można czasem coś wyrwać na allegro.
    lluke
    Level 14  
    Najczęściej spotykanym basem na dystkotekach są pol audio tk118 jeśli chodzi o góre to widziałem już różne konfigi począwszy od satelit pol audio przez handbox'y nova czy elestry. Tak jak to powinno być w dyskotekach dźwięk powinien być naprawdę mocny tak więc omnitroniki chyba raczej odpadają Tak więc jeśli chodzi o budżet to też powinien być spory biorąc pod uwagę te basy to za same 4 klocki będziesz płacił coś koło 10000zł a gdzie końce góry kable.
    Michał.pl
    Level 10  
    Panowie może coś z samoróbek chociaż same doły? Posiadam dwa subbasy "silver sound" pana Jasińskiego. a że na stolarce się znam i troszkę na tym forum poczytałem to nie miałbym trudności dorobić jeszcze dwa takie same. koszta nie za wielkie jeśli chodzi o skrzynie. Kwestia kupienia odpowiednich przetworników może Beyma 15 LW30? Może panowie coś w tę stronę?
    Mam jeszcze jedno pytanie jak moce musi być nagłośnienie do takiej sali?
    ps.może być nawet trochę słabsze ale jakość musi być na dobrym poziomie
    paker_bor
    Level 22  
    hmm a moze tak 4 x PDP 615 + ADS PLX 3200 badź 4000 prawie wyjdzie cos koło 10 000zł
    lluke
    Level 14  
    Jest sens grać nimi dołem?? niby grają od tych 40Hz ale czy nie będzie mało basu??
    Michał.pl
    Level 10  
    Panowie co powiecie o takim zestawieniu górek:
    Celestion Truvox 1225 + Selenium d210ti lub DH200 e-e + Selenium Hm25-25. Obudowa około 50l. Przy zastosowaniu czterech takich to może by wystarczyło?
    Do tego subbasy "silver sound" pana Jasińskiego na B&C 15 PS 100 napędzane ads-em lx1400. A te górki napędzał bym Reloop-em Dominance 1400 bo takiego posiadam. Co o takim zestawieniu myślicie?

ps. ten reloop oczwiście po jakimś czasie wymieniony na coś lepszego
    nok47
    Level 16  
    przepraszam za pisomnie, nie posiadam polskich znakow.

prosil bym zamiescic zdjecie tych paczek "silver sound" bedzie latwiej ocenic co to potrafi. moze masz jekiejs parametry tych paczek. jesli chodzi o gorki to wszystko prawie oki. ale zamiast reloopa dal bym tez z miejsca adesa. a na nadstawki proponowal bym cztery paczke w 2*12"+ driver. tyle ze z d210ti bym zrezygnowal. wzamian albo psd2002 lub cp-360 w zamiac za celestiona zastanowil bym sie nad img- http://www.allegro.pl/item277879694_neodymowy_glosnik_12_200w_rms_8_ohm_img_stage_l.html a naped odal bym w rece adesow lx800. dwie sztuki. calosc oczywiscie odcieta miedzy 130-180hz.

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam mialem na mysli cp-380 :)
    dj arq
    Level 25  
    Nie wiem po co w ogóle dyskutować nad sprzętem na sale 380m za 5 000zł. Ludzie, nawet na omitronicki nie styknie... szkoda słów. Taki hangar chcesz takim gównem nagłośnić?? Michał.pl zastanów się co piszesz.
    I naszykuj 50 000 to możemy pomóc. Za 5kPLN to maści na wszy kup. I proponuję wycieczkę po okolicy celem obsłuchania różnicy pomiędzy sprzętu z półki np. polaudio i z półki godnej omnitronicków.
    Michał.pl
    Level 10  
    [quote="dj arq"]Taki hangar chcesz takim gównem nagłośnić?? Mam do "dj arq" pytanie, więc jakiej firmy głośniki są dobre jeśli ty o głośnikach B&C piszesz gówno. Powiem tak od siebie że nie każdego stać od razu na wywalenie 50 000. czy powiedzmy 70 000 tyś zł. na sprzęt. Wręcz myślę że ty też nie miałeś takiej kasy i na dodatek zaczynałeś tak samo jak ja i nie tylko. Nie założyłem tego tematu aby tacy ludzie jak ty pisali o tym co ja robię! To jest wyłącznie moja sprawa. Zakładając ten temat miałem na myśli że mi ktoś podpowie jaki w miarę sprzęt będzie odpowiadał a nie od razu najlepszy i na dodatek bardzo drogi!!!.

Ps. do dj arg chyba że masz bogatych rodziców co od razu ci dali tyle pieniędzy na sprzęt to ok. Ale ja niestety nie mam i jak wielu tu na forum. Każdy orze jak może i na ile go stać..

Jeśli kogoś uraziłem to sorki ale wydaje mi się prawdą to co napisałem powyżej. Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

Do "nok47" tu masz wszystko opisane o tych silverach
    http://www.silversound.info/basik15.html#index.html.
    co do nadstawek to jak wyobrażasz sobie powieszenia takich dużych nadstawek.A z czasem wszystkie końcówki będą Ads-a. pozdro
    User removed account
    User removed account  
    Michał.pl
    Level 10  
    Barthez na jakiej stronie te głośniki można dostać bo szczerze mówiąc nie mogę znaleźć. Barthez jeszcze jedno te b&c są złe nie wystarczyły by na początek a po jakimś czasie dodałbym jeszcze dwa takie same?
    *dj*eliot*
    Level 16  
    A jakie osiągi może mieć ten B&C PS100 w obudowie Jasińskiego BTR115?
    User removed account
    User removed account  
    dj arq
    Level 25  
    Michał.pl wrote:
    masz bogatych rodziców co od razu ci dali tyle pieniędzy na sprzęt to ok. Ale ja niestety nie mam i jak wielu tu na forum. Każdy orze jak może i na ile go stać..

Co nie znaczy że trzeba robić kaszanę! Moi starzy są na emeryturach i dawno temu dali mi rzeczywiście trochę grosza (8kpln) a reszty dorobiłem się sam. No i jak miałem mały sprzęt nie ryłem się na takie wielkie hale. Tak nie można... zresztą sam się przekonasz jak ten sprzęt zainstalujesz, przy pustej sali narobisz hałasu trochę a jak wejdą ludzie to bardziej ich będzie słychać niż twoje dwie paczki.
    Na początek kup sobie 4 dobre górki, 2 końce i dorób sobie własnoręcznie do tych dwóch dołów, dobrze je rozwieś i będzie coś z tego.
    nok47
    Level 16  
    powieszenie nie jest takie trodne, w zaleznoscie czy jest gdzie sie dobrze przymocowac. skszynie w prostokacie. np 100cm szerokosci, 40cm wysokosci. tp rzyklad na sciane czolowa. driver w srodek. takie paczki naprawde dobrze graja. stosunkowo niewielka moc, calkiem przyzwojita skutecznosc. przy zastosowaniu z adesem800lx i normalnej eksploatacji. gwarantuje bez awaryjna prace. co do dolow.. hm.. no przydaly by sie takie tyle ze minimum cztery, ustawione w kominie. choc nie ukrywam ze jesli chodzi o nie zazynanie sprzetu to nawet 8szt bylo by mile widziane. lub przynajmniej 6szt. no ale od biedy moga byc cztery. z dwoma nie probowal bym nawet. ale najwazniejsze jest tu ustawienie ich w kominie. to zwieksza skutecznosc. przelicz ile by cie kosztowalo zrobienie nastepnych dolow. moze zaproponuje cos tanszego...?
    dr_aus
    Level 24  
    o rany wy chyba zwariowaliście żeby proponować na salę na ponad 1000osób nagłośnienie za 10tys zł. Nawet wieśniaki powiedza że to lipa, wystarczy że się przejadą po okolicy, np do jakiegos protectora, gdzie nagłośnienie to minimum 100tys.
    Poza tym taka duża sala zwykle ma problem z akustyką, trzeba wiedzieć gdzie i jak i co miejscowić, najlepiej jescze przed remontem, żeby to w ogóle jakoś zagrało.

Michał jesteś z moich okolic, zajrzyj jak działą sprzęt w cube, gdzie wynajmuję. Klub jest o wiele mniejszy (z balkonami 1200osób) a jest tam ok. 20kW (koszt rzędu 80tys.). Chyba nie chcesz zrobić potańcówki dla staruszków?
    nok47
    Level 16  
    kolego Dr_aus. na wstepie Michalowi zalezy na czyms stosunkowo tanim i cos gdzie moze popracowac swojimi rekami " podlubac w drewnie" firma pol audio ma naglosnienie supcio, protektory z tego kozystaja. i co z tego...? teraz dam ci maly przyklad. kolumna tp118 w pol audio kosztuje prawie 2,5tys. ja taka sama zrobie za 1500zl-1600zl na tym samym glosniku, sprzynia tak samo wykonana, a ze nie bedzie napisu na raczkach pol audio, no coz.... przykro mi. tym bardziej jesli chodzi o dyskoteke. basy wcale nie musza byc wykanczane, drogimi zreszcza zbednymi elemetami. kolejna zecz. gorki. na taka sale wystarcza do normalnego grania. a co do protektorow niewiem czego sluchasz ale w tych clubach jest zaglosno. jak mialem 18 lat. podobalo mi sie to. ale nikt zdrowy na chwile obecna niema ochoty wychodzic z lokalu nad ranem i dwa dni dochodzic do siebie, bo nic nie slyszy. moge ci wymienic multum klubow gdzie naglosnienie jest jeszcze o polowe mniejszej kofiguracji, poskladane totalnie bez sesu i gra to jakos. wies slyszy muzyke wies sie bawi. owszem standarty rosna, ale i tak dyskoteki nie sa poto zeby sie bawic, nie do konca. faceci szukaja lasek i na odwrod. na parkiet tez musza zachaczyc w poszukiwaniach. a kolejna sprawa ta sala znowu nie jest takim molochem. za 80tys to mozesz naglosnic plener na 2tys osob, na naglosnieniu pol audio!!! i to tych calkiem kupionych, nie poskladanych samemu. pozdrawiam

Dodano po 7 [minuty]:

20kw. o prosze troszke!!! wiesz jakiej wielkosci jest spodek...? w KATOWICACH. pol audio na tago molocha dali 48dolow po 700w. czyli okolo 34KW na doly. biorac pod uwage ze twoje 20kw to calos, a basy zawsze sa mocniejsze zakladam ze okolo 12-14KW to same doly. zastanow sie ile osob wchodzi do SPOTKA!!! 1200 hm.. 3000hm.. 10000tys..? hm.. zastanow sie jakie historie napisales.
    Ky$sio
    Level 17  
    @nok47 mozesz nam wszystkim powiedziec co to znaczy ze zrobisz taka samą tp 118 ? ukradniesz projekt? kiedys myslalem podobnie ale jak zobaczylem ile czasu trzeba poswiecic na dobry projekt to zmienilem zdanie... pozatym jak jestes taki cwany to zrób cos za te 1600zl co przebije paczke polaudio... pozatym nie placisz tylko za znaczek.. wkoncu zeby zaprojektowac taka obudowe tez trzeba wydac okreslone pieniadze i to pewnie nie male...

pzdr
    nok47
    Level 16  
    ukradne czy nie ukradne, niemam zamiaru niczym chandlowac, dla siebie robie paczki na jakich gram, a od 5lat lat zajmuje sie naglosnieniem. od drobnych napraw, po stwozenie nowych zestawow. na chwile obecna zrobilem od podstaw moze z 15zestawow. niemam tu na mysli zmiany glosnika czy czegos podobnego. tylko od poskladania samej skrzyni po wkrecenie ostatniej sroby. co do paki tp118 to poprosyu moge sobie zrobic identyczna kopie!!!! MAM JEDNA TAKA PAKE NA STANIE nie na handel tylko dla siebie.!! i to byl tylko przyklad!!!
    Ky$sio
    Level 17  
    Stolarka nie jest trudna .. trudno jest znalesc odpowiedni projekt pod odpowiedni glosnik .. i nie mówie tu o obudowach typu br
    co do kopiowania obudów - no coment czy to na wlasny uzytek czy handel...

pzdr
    nok47
    Level 16  
    a czy ktos mowi o typowej Br....? widze ze nie jestes wcale w temacie. pozdrowienia dla tego pana - Ky$sio
    Ky$sio
    Level 17  
    Przedewszystkim chcialbym powiedziec ze to moj ostatni post w tym temacie totalny brak szacunu do ludzi.. niechce mi sie klucic to ze zrobiles 15 zestawów to nikogo nie rusza jak mówilem stolarka - latwa sprawa o doborze glosników mozna poczytac chociazby na owym forum

twoje podejscie chociazby do kopiowania paczek bardziej twierdzi o twoim poziomie niz moim...

pzdr

ps wspomnialem o obudowach br poniewaz byle jeleń moze sobie zrobic taka obudowe .. z lepszym lub gorszym skutkiem..
    nok47
    Level 16  
    "twoje podejscie chociazby do kopiowania paczek bardziej twierdzi o twoim poziomie niz moim... "
    pozostawiam to bez komentaza. stolarka jest prosta....? no ciekawe stwierdzenie. jesli skrecenie 6plyt do siebie nazywasz stolarka. to upieczenie jajka na twardo jak okreslisz...?
    co do szacunku, nie bardzo rozumiem tutaj w jakim celu to dopisales. zdania na dany temat, przeciesz kazdy ma odmienne.

jesli poczules sie dotkniety mojimi postami. to sory...
    nok47
    Level 16  
    dobra robota. jak widze trapez. to juz wymaga jakiejs sprawnej renki. tu jest wymagane docinanie plyt pod kontami. pozdrawiam