logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ćwierkający zasilacz Codegen 250X1 300W - problem z obciążeniem i dźwiękami

Stachu123 02 Lip 2004 23:14 1464 4
REKLAMA
  • #1 723572
    Stachu123
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Wiem że to już kolejny raz temat zasilacza ale uparłem się żeby go naprawić i nie mogę dokończyc dzieła więc proszę o pomoc.
    Problem jest nastepujący: W zasilaczu Codegen 250X1 300W padł TL494 a sprawcą był okryty niesławą C12 22u. Po wymianie tych elemetów i jeszcze jakiegoś przysmażonego rezystora zasilacz startuje ale nie jest do końca sprawny. Bez obciążenia rusza i wszystkie napięcia są OK. Po podłączeniu obciążenia (w postaci dwóch dysków niesprawnych oczywiście) słychać jakieś ćwierkanie i po chwili zasilacz "rozpędza się", dziwne dźwięki cichną, napięcia w porządku. Gdy go jeszcze bardziej obciążyć "ćwierka" cały czas albo w ogóle nie chce zastartować. Wydaje mi się że trochę za mocno grzeją sie tranzystory na pierwotnej ale sa sprawne. Co może byc przyczyną?? Proszę sobie darować rady typu "kup sobie nowy zasilacz". Naprawiam to ustrojstwo bardziej dla sportu.
  • REKLAMA
  • #2 723882
    gruby68
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Teoretycznie bez obciążenia zasilacz nie powinien chodzić (czasami do startu wystarcza mu wiatrak). Powodem "świergotania" jest nadmierne obciążenie przetwornicy. Sprawdź, czy nie poleciały diody na stronie wtórnej (wyglądają jak tranzystory - 3 nóżki - środkowa wspólna). Sprawdź napięcia na wyjściu, czy się zgadzają. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 724007
    Stachu123
    Poziom 13  
    Posprawdzalem wszystkie diody i są OK (przynajmniej zachowuja sie typowo na teście multimetrem). Podobnie wszystkie elementy w okolicy, wymieniłem też kondensatory w pobliżu. Po podłączeniu zasilacza z obciążeniem w postaci dwóch starych dysków słychać to "ćwierkanie" i pulsuje napięcie. Po kilkunastu sekundach uspokaja się i wydaje się że zasilacz pracuje normalnie. Napięcia 3.4 V, 5.1V, 12.2V więc raczej w porządku. Przy podaniu większego obciążenia ma już problem z wystartowaniem
  • REKLAMA
  • #4 724566
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    ... sprawdź czy na głównych ( tych dużych na stronie pierwotnej ) elektrolitach masz około 310V.Popraw też wszelkie niepewne lutowania .Pozdrawiam
  • #5 724696
    Stachu123
    Poziom 13  
    No i udało się :D . Wnikliwe poszukiwania doprowadziły do znalezienia dwóch uszkodzonych tranzystorków c945 (przydał sie dawca organów poczciwy LC235W). Nie były całkiem zwarte ani spalone ale miały zmniejszona rezystancje C-E. Wszystko śmiga teraz ładnie, już nie "ćwierka" :) . Pozostało porządnie potestować. Dzięki za pomoc.
REKLAMA