moj piecyk Vaillant Geyser Mag Premium 19/2 XIP przestał działać wymieniłem baterie mikrowyłacznik po otwarciu wody załacza czujnik przewodu kominowego jest zwarty i nadal nie ma isry zapłonowej nie wiem co to sa za czujniki na zespole gazowym elektronika zapłonowa Vaillant 121212 .
Ale fucha... wymień to się dowiesz Patrząc na oznaczenia piecyka, to chyba przyjechał z innego rynku. Automat zapłonowy do MAG 19/1 - 24/1 XIP, MAG 350-440/11 XIP koszt 260-300,00 netto.
Serwisanci z polskiej spółki Vaillant w niczym nie pomogą, bo urządzenie nie z tego rynku (żeby nie pisać "nie z tego świata"). I jakby co, to proszę pisać email do mnie.
Hmm ciekawe co kolega @System Gaz prawi "nie z tego rynku" , tak ? to z jakiego ?
Mam właśnie przed oczami oryginalną instrukcję po polsku i jest w tytule tak :
VAILLANT GEYSER
MAG PREMIUM 19/2 XIP
MAG PREMIUM 24/2 XIP.
Czyli z jakiego to rynku ?
Na tabliczce jest PL z tym że to nie metalowa tabliczka ale naklejka (od wewnątrz obudowy) z wszystkimi danymi łącznie z polskim dystrybutorem "Vaillant sp.z.o.o Isabelin ..."
A poza tym skoro na oryginalnej polskiej instrukcji jest "Vaillant Geyser Mag Premium 19/2 XIP" to znaczy że na pewno był na polski rynek.
Tyle że był montowany 8 lat temu więc teraz już zapewne nie jest produkowany .
300zł netto za "kawałek" prościutkiej elektroniki to gruba przesada. Przecież to jest zwykły podgrzewacz przepływowy nic więcej. Inna sprawa że coś takiego nie powinno się raczej psuć. (mam na myśli elektronikę)
Ale akurat u mnie stwierdziłem że elektronika jest dobra , tylko ta dźwigienka która przełącza mikroprzełącznik nie porusza się prawie jak otworzę wodę. No ale tym to już się zajmie fachowiec.
To żeby jeszcze kolegom popsuć nastrój to powiem, mam ten sam podgrzewacz i wymieniałem elektronikę 2 lata temu i prawdopodobnie za jakieś kilka dni padnie, bo się pojawiają podobne objawy, tzn. jest problem z zapłonem, odpala po jakimś dłuższym czasie, chociaż dla odmiany teraz najpierw zapala się na kilka sekund mniejszy płomień a potem reszta - poprzednio tego nie było. Ostatnio zapłaciłem 300 zł i nie miałem żadnego problemu ze znalezieniem serwisanta, jeden telefon i za kilka godzin wymienione. Tak czy inaczej, nie słyszałem żeby się np. Junkersy tak psuły. Ten podgrzewacz mam od 2001 roku i wiem jedno, że już nigdy nie kupię nic z tej szajskiej firmy.
Ja serwisantem wspomnianej firmy przez poprzednika byłem. Zrezygnowałem sam bo zależy mi na dobrej opinii (ale to nie jest tematem postu) , zapewniam że te sterowniki częściej, o wiele wiele częściej wymieniałem. W Vaillant MAG 19/2 prod. 1999-2002 takich sterowników wymieniłem lub sprzedałem od 1999 do dziś góra 3 szt.
Opisywane awarie mogą ale nie muszą być z winy sterownika.
Jacuś10 masz problem z zespołem wodnym - niestety bez części i znającego się serwisanta nie dasz rady. Chodzi o to że podgrzewacz ma parę lat a zespól wodny steruje iglicą zespołu gazu. Wezwij serwis i śpij spokojnie. Koszt ok.200zł. z wymianą zużytych elementów. Podaję ceny około bo na rynku są ceny jak i serwisanci różni.
Marek2009 być może też masz zużyty zespół wodny. Czy sprawdzony mikrowyłącznik jest mokry czy suchy, sprawdzałeś ale czy zmierzyłeś czy po załączeniu CWU jest przejście prądu przez niego czy tylko widzisz i słyszysz że się załącza? A może elektrody mają zwarcie, a może serwozawór gazu nie otwiera i nie puszcza gazu.
Systemgaz jak chcesz pomóc gdy nie wiesz o czym mówisz?
egreg1 też masz problem z zespołem wodnym.
Marek2009 opisz co się dzieje z podgrzewaczem albo wezwij serwis.
Ja serwisantem wspomnianej firmy przez poprzednika byłem. Zrezygnowałem sam bo zależy mi na dobrej opinii ... Podaję ceny około bo na rynku są ceny jak i serwisanci różni....Systemgaz jak chcesz pomóc gdy nie wiesz o czym mówisz?
Czytaj ze zrozumieniem...pisałem o pomocy w zakupie elektroniki zapłonowej Vaillant 121212 nietypowej dla naszego rynku, a nie instruktaż naprawy, co akurat DARIUS67 robi
Nietypowy dla firmy jest numer. Oznaczenie na sterowniku 121212 nie oznacza numeru katalogowego. Ale jeżeli ktoś chce sprzedać to może na forum kupiec się znajdzie. Biały sterownik 121212 był tylko jeden typ więc można kupować.
Dodano po 6 [minuty]:
Tak dla czytelności to serwisantem firmy Junkers - byłem.
Elektronika 121212 nie jest dystrybuowana poprzez polską spółkę Vaillant. Nie można jej zastąpić żadnym innym automatem zapłonowym, więc cieszmy się piecykiem do pierwszej naprawy Lub w przyszłości kupujmy urządzenia w Polsce i korzystajmy z polskiego serwisu Vaillant.
I znowu nieporozumienie, No chyba że czytam od tyłu.
Sterownik w kolorze białym do Mag 19/2 i Mag 24/2 na którym jest oznaczenie 121212 jest i zawsze był w sprzedaży części. Jego numer katalogowy to: 100568 a koszt 205,30 zł. netto. Oznaczenia na częściach nie oznaczają numeru katalogowego części.
...Sterownik w kolorze białym do Mag 19/2 i Mag 24/2 na którym jest oznaczenie 121212 jest i zawsze był w sprzedaży części. Jego numer katalogowy to: 100568 a koszt 205,30 zł. netto. Oznaczenia na częściach nie oznaczają numeru katalogowego części.
No i nie da wam iskry .Zacieła się iglica od gazu i gaz jest otwarty na full. Trzeba zdjąć zespół wodny i gazowy . Zdjąć pokrywke z zespołu gazowego wyjąć iglice , przeczyścić i nasmarować . Powinna chodzić z lekkim oporem. Poskładać wszystko i odpalić powinno zadziałać. Mi pomogło. Zaznaczam że najlepiej jednak wezwać serwisanta do piecyka !!!
A wiec tak Po pierwsze piecyk jest z holandii
po drugie jak zadzwonilem do serwisu i przyjeli zgloszenie naprawy to sie juz nigdy nikt nie pojawil , serwis autoryzowany !!!
AFROMAN1976 wrote:
No i nie da wam iskry .Zacieła się iglica od gazu i gaz jest otwarty na full. Trzeba zdjąć zespół wodny i gazowy . Zdjąć pokrywke z zespołu gazowego wyjąć iglice , przeczyścić i nasmarować . Powinna chodzić z lekkim oporem. Poskładać wszystko i odpalić powinno zadziałać. Mi pomogło. Zaznaczam że najlepiej jednak wezwać serwisanta do piecyka !!!