logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 – brak internetu na drugim PC przez kabel krosowany, udostępnianie łącza

David85 01 Gru 2009 20:46 14575 12
REKLAMA
  • #1 7333571
    David85
    Poziom 10  
    Witam

Mam 2 kompy z Windowsem 7 na jednym jest internet tp 2MB a drugi jest podłączony do 1 kompa kablem skrosowanym, komputery sie widza mogę udostępniać dane ale nie mam internetu a tym 2 kompie.

ustawienia
    Komp 1 z neo
    1 komp z netem
    IP 192.168.0.1
    Maska 255.255.255.0
    Brama nic nie wpisane
    DNS nic nie wpisane

Komp 2
    IP 192.168.0.2
    Maska 255.255.255.0
    Brama 192.168.0.1
    DNS wpisałem takie jak ma modem od neo czyli (jak wpisywałem tak jak Brama tez nie działało)
    Windows 7 – brak internetu na drugim PC przez kabel krosowany, udostępnianie łącza
    i włączyłem
    Po tych operacjach jednak neta tez nie bylo na 2 kompie.
    Na obu włączone NetBIOS przez TCP/IP

Znalazłem na tym forum ten temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic99801-30.html
    Wykonałem czynności z posta 02 Lis 2008 17:41
    No i niby ok, mogę przeglądać ale nie mogę włączyć GG, nie mogę włączyć gier mmo nie wyświetla ipconfig/all mowa o tym 2 kompie.

Wie ktoś może o co w tym chodzi?? bo już się mecze od 2dni. aha dodam ze jak był kolega z laptopem i miał viste to było ok nie musiałem instalować tego Proxy+, dodam ze ten 2 komp to laptop.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7333796
    David85
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Włącz na obu komputerach kreator konfiguracji sieci.
    Do popranego działania nie potrzebujesz proxy.

A gdzie to na 7 jest?? bo nie czaje za bardzo. To to??
    ...

Na laptopie nie mam do wyboru telefoniczne tylko PPPoE i Bezprzewodowe , jak to zrobić??
  • REKLAMA
  • #5 7333903
    David85
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    To nie jest to - Zobacz w panel sterownia - Kreator konfiguracji sieci.
    Tam zaznacz wszytko zgodnie z prawdą i na końcu - zakończ kreator.

W panelu nie ma żadnego kreatora do sieci jest tylko to:

............
  • #6 7333936
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Proszę wklejać grafikę wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html

Racja - mój błąd, nie znam dokładnie systemu WIndows 7.

Więc może dopisz trzeci DNS - IP komputera z modemem. Mam nadzieję że tą opcje odnajdziesz.
  • #7 7333998
    David85
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Więc może dopisz trzeci DNS - IP komputera z modemem. Mam nadzieję że tą opcje odnajdziesz.

Raczej ciężko będzie 1 raz robię siec :p
  • REKLAMA
  • #9 7334195
    David85
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Pokaż screen z zakładki w którą wpisujesz DNS.

To mam wpisane na 2 komputerze
  • #11 7334277
    David85
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Kliknij Zaawansowane w tym oknie - tam masz możliwość dopisania dodatkowych DNS.

Tak mam ale jaki mam DNS dopisać i co ona zmieni?? mam odinstalować tego Proxy+?? bo jak go odinstaluje to nie mam neta ta 2 kompie dzięki niemu tylko mam neta.
    Dziwne to wszystko.
  • #12 7334317
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Proxy+ jak już pisałem jest zbędne, jednak jeśli chcesz na nim pozostać, to do programów które nie chcą się łączyć z internetem, musisz w opcjach ustawić połączenie przez proxy - tak jak to robiłeś dla IE.

Dopisz DNS - adres IP komputera z modemem, czy ten sam co bramka sieciowa.

Jeśli to nie przyniesie poprawnego rezultatu, to:
    1- W właściwościach połączenia DSL wyłącz udostępnianie łącza.
    2- Upewnij się, czy komputery mają różne nazwy sieciowe. (Nazwa komputera w systemie)
    3- Zrestartuj oba komputery.
    4- Włącz w połączeniu DSL, udostępnianie łącza.
    5- Ponownie zrestartuj komputery.
    6- Testuj.
  • #13 7334674
    David85
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Proxy+ jak już pisałem jest zbędne, jednak jeśli chcesz na nim pozostać, to do programów które nie chcą się łączyć z internetem, musisz w opcjach ustawić połączenie przez proxy - tak jak to robiłeś dla IE.

Dopisz DNS - adres IP komputera z modemem, czy ten sam co bramka sieciowa.

Jeśli to nie przyniesie poprawnego rezultatu, to:
    1- W właściwościach połączenia DSL wyłącz udostępnianie łącza.
    2- Upewnij się, czy komputery mają różne nazwy sieciowe. (Nazwa komputera w systemie)
    3- Zrestartuj oba komputery.
    4- Włącz w połączeniu DSL, udostępnianie łącza.
    5- Ponownie zrestartuj komputery.
    6- Testuj.

Niestety nic nie pomogło.

EDIT
    Postawiłem na laptopie nowy system i bez problemu połączyłem. Laptop to R522 i miał od razu Win7 ale na nim nie moglem połączyć sie z netem.

OK temat do zamkniecie i dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma dwa komputery z systemem Windows 7, z których jeden ma dostęp do internetu, a drugi jest podłączony kablem skrosowanym. Mimo poprawnych ustawień IP i DNS, komputer 2 nie ma dostępu do internetu. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym włączenia NetBIOS i użycia Proxy+, ale problemy z połączeniem nadal występują. Użytkownicy forum sugerują użycie kreatora konfiguracji sieci, dodanie dodatkowego DNS oraz sprawdzenie ustawień udostępniania łącza. Po próbach i sugestiach, użytkownik ostatecznie zainstalował nowy system na laptopie, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA